Images (2)

Ο Ελληνισμός από τα μέσα του 18ου ως τις αρχές του 19ου αιώνα

  • Κινήματα εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας

    Κινήματα εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας
    Το 1770, έγινε μια ρωσική υποκίνηση για την ελληνική επανάσταση με κέντρο την Πελοπόννησο. Η ακινητοποίηση των Ελλήνων δεν ήταν απαραίτητη. Ο μικρός αριθμός ρωσικών πολεμικών πλοίων που συμμετείχαν, αποδείχτηκε ανεπαρκής.
  • Οικονομικοί και κοινωνικοί μετασχηματτισμοί

    Οικονομικοί και κοινωνικοί μετασχηματτισμοί
    Ανάπτυξη ελληνικού του εμπορίου και ναυτιλίας έγινε γιατί η Ρώσο-τουρκική συνθήκη Κιουτσούκ- Καϊναρτζή (1774)επέτρεπε την ελεύθερη κίνηση των πλοίων με ρωσική σημαία στον Βόσπορο και ως εμπορικών κέντρων είναι η Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, η Σμύρνη και η Χίος.
  • Η εναντίωση της Ορθόδοξης εκκλησίας στον διαφωτισμό

    Η εναντίωση της Ορθόδοξης εκκλησίας στον διαφωτισμό
    Η Ορθόδοξης εκκλησίας, που αναγνωριζόταν από την Οθωμανική διοίκηση ως η ηγεσία όλων τον χριστιανών ,εναντιωνο στη διάδοση του διαφωτισμού επειδή αν γινόταν μια επανάσταση θα έβαζε σε κίνδυνο την ίδια αλλά και όλων των ελληνικό λαό.
  • Ρήγας Βελεστινλής

    Ρήγας Βελεστινλής
    Ο Ρήγας Βελεστινλής δοκίμασε να εφαρμόσει τα σχέδια του, άλλα προδόθηκε και πλήρωσε με την ζωή του ,αυτός και η σύντροφοι του , τα οράματά του. Ο Ανώνυμος συγγραφέας του έργου Ελληνική Νομαρχία εμπνεύστηκε από τα οράματα του Ρήγα που υποστήριζε με πάθος ότι η Έλληνες πρέπει να αγωνιστούν μόνοι τους για την ελευθερία τους.
  • Οι Φαναριώτες

    Οι Φαναριώτες
    Οι Φαναριώτες κατοικούσαν στο Φανάρι, ξέρανε ξένες γλώσσες και ήταν μορφωμένο είχαν υψηλές θέσεις στο Οθωμανικό κράτος και τον 18ο αιώνα έγιναν ηγεμόνες στις αυτόνομες παραδουνάβιες ηγεμονίες στην Μολδαβία και την Βλαχία ,που έχασαν με την έναρξη της επανάστασης του 1821.