Η εποχή των Επαναστάσεων 1688 - 1848

  • Period: to

    Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

    Δύο αιώνες που διαμόρφωσαν το νεότερο κόσμο: ανέδειξαν την αστική τάξη και τη σύγκρουσή της με την εργατική τάξη, απείλησαν τα καθεστώτα της απόλυτης μοναρχίας και έθεσαν τις βάσεις για τα εθνικά κράτη της σύγχρονης Ευρώπης.
  • Αγγλία: Ένδοξη Επανάσταση

    Αγγλία: Ένδοξη Επανάσταση
    Η ΕΝΔΟΞΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΜε μια αναίμακτη Επανάσταση, η αστική τάξη της Αγγλίας περιορίζει την παντοδυναμία του βασιλιά και επιβάλλει την ύπαρξη κοινοβουλίου. Ο αυταρχικός Ιάκωβος Β΄ Στιούαρτ ανατρέπεται : το πολίτευμα της ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΡΧΙΑΣ είναι γεγονός.
  • Ο γαλλικός "αιώνας των φώτων"

    Ο γαλλικός "αιώνας των φώτων"
    Τα σαλόνια των γάλλων αστών γεμίζουν από άτομα με πνευματικές αναζητήσεις που συζητούν για την ανεκτικότητα του ΒΟΛΤΕΡΟΥ, τη διάκριση εξουσιών του ΜΟΝΤΕΣΚΙΕ, το κοινωνικό συμβόλαιο του ΛΟΚ και του ΡΟΥΣΟ, τη φυσιοκρατία των οικονομολόγων του Διαφωτισμού. Η διάδοση των νέων ιδεών είναι ραγδαία.
  • Γαλλία: Η "ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ" των διαφωτιστών

    Γαλλία: Η "ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ" των διαφωτιστών
    Οι ΝΤΙΝΤΕΡΟ και ΝΤΑΛΑΜΠΕΡ προχωρούν στην έκδοση ενός πολύτομου έργου που θα συγκεντρώνει όλες τις επιστημονικές ανακαλύψεις και τις νέες ιδέες που συγκινούσαν τους προοδευτικούς ανθρώπους της εποχής. Η διάδοση της μόρφωσης έδωσε επιχειρήματα και αισιοδοξία στο λαό, για να στραφεί ένοπλα κατά των απολυταρχικών καθεστώτων της εποχής. Οι ιδέες των ΛΟΚ, ΜΟΝΤΕΣΚΙΕ, ΡΟΥΣΟ και ΒΟΛΤΕΡΟΥ θα οδηγήσουν σε ¨ντόμινο¨ επαναστάσεων.
  • Αμερικανική Επανάσταση

    Αμερικανική Επανάσταση
    Οι 13 αγγλικές αποικίες της Αμερικής νιώθουν ασφυκτικά με την εκμετάλλευση της "μητέρας" Αγγλίας. Επηρεασμένοι από τις ιδέες του Διαφωτισμού επαναστατούν και συντάσσουν τη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ. Με το τέλος του πολέμου έχουν κατακτήσει την ελευθερία τους, ως ανεξάρτητο ομόσπονδο κράτος των ΗΠΑ.
  • Γαλλική Επανάσταση

    Γαλλική Επανάσταση
    Η επιτυχημένη επανάσταση των αμερικανών αποίκων λειτουργεί ως παράδειγμα για τους λαούς της Ευρώπης. Επιπλέον, οι ιδέες του Διαφωτισμού έχουν αρχίσει να δίνουν καρπούς: μετά από χρόνια μεγάλης καταπίεσης και οικονομικής εξαθλίωσης οι Γάλλοι επαναστατούν στις 14 Ιουλίου, καταλαμβάνοντας τη φυλακή της Βαστίλης, σύμβολο της απόλυτης εξουσίας του βασιλιά Λουδοβίκου 16ου. Ο βασιλιάς θα ανατραπεί και θα απαγχονιστεί.
  • Η ελληνική Επανάσταση

    Η ελληνική Επανάσταση
    Οι Έλληνες, υπόδουλοι στους Οθωμανούς για τέσσερις αιώνες, μετά από πνευματική αφύπνιση μέσω του ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ και με στραμμένο το βλέμμα στο γαλλικό παράδειγμα, εξεγείρονται πετυχαίνοντας την ανεξαρτησία τους.. Είναι η πρώτη επιτυχημένη επανάσταση με εθνικοαπελευθερωτικό περιεχόμενο στην Ευρώπη .
  • Επαναστατικά κύματα

    Επαναστατικά κύματα
    Η Ευρώπη συγκλονίζεται από σειρά επαναστάσεων: στη ΓΑΛΛΙΑ παραιτείται ο αυταρχικός βασιλιάς, οι ΒΕΛΓΟΙ κερδίζουν την ανεξαρτησία τους, ενώ η επανάσταση των ΠΟΛΩΝΩΝ απέναντι στη Ρωσία αποτυγχάνει.
  • Η Άνοιξη των λαών

    Η Άνοιξη των λαών
    Πλήθος επαναστάσεων ξεσπά σε ΓΑΛΛΙΑ, ΑΥΣΤΡΙΑ, ΠΡΩΣΙΑ και ΟΥΓΓΑΡΙΑ. Τα αίτια των εξεγερμένων είναι ποικίλα: οικονομικά, κοινωνικά, εθνικά και πολιτικά. Οι εξεγέρσεις αποτυγχάνουν αλλά δίνουν το στίγμα των μελλοντικών αγώνων.