1600   1900

1600 - 1900

  • Period: Feb 6, 1568 to

    De Tachtigjarige Oorlog

    De oorlog tussen Spanje en opdtandige Hollandse gewesten die duurde van 1568 tot 1648 (ook bekend als 'de Opstand'). vanaf 1588 organiseerde de Hollandse gewesten zich en gingen de Republiek heten. Pas bij de Vrede Van Münster in 1648 erkende Spanje de Republiek
  • Handel

    In 1595 organiseerden Amsterdamse kooplieden de 'eerste schipvaert' naar Azië. Deze kooplieden waren op zoek naar kruidnagelen, nootmuskaat, foelie en vooral peper. die producten leverden in Europa veel op en handelaren in de republiek zagen hierin een manier om snel geld te verdienen.
  • Azië deed inkopen

    Na 1597 werden verschillende ondernemingen gericht op specerijen op markten in Azië gingen inkopen om ze vervolgens naar Europe te verschepen en daar met winst te verkopen. De reizen die de schepen ondernamen waren lang en gevaarlijk. Daarnaast was de concurrentie tussen de Europeanen in Azië letterlijk moordend. Het gevolg was dat enkele van deze ondernemingen al snel ten onder zouden gaan.
  • Period: to

    Groeiende Bevolking in de Republiek

    Tussen 1600 en 1700 groeide de bevolking van de Repubiek naar schatting van 1,5 aar 2 miljoen mensen.
  • De VOC

    In 1602 onder leiding van raadpensionaris Johan van Oldenbarneveldt de Verenigde Oost-Indische Compagnie, de VOC opgericht. hierin werkten voortaan alle Nederlandse handelaren samen, zodat hun concurrentiepositie verbeterde
  • Period: to

    Twaalfjarig bestand

    Periode in de Tachtigjarige oorlog die duurde van 1609 tot 1621 waarin Spanje en de Republiek afspraken de oorlog tijdelijk te stoppen. Na 1621 ging de oorlog verder.
  • Stadsuitbreidingen

    In de 17e eeuw kwamen er stadsuitbreidingen die te herkennen waren aan regelmatige statenpatronen. In Amsterdam bijvoorbeeld begon men in 1609 met de bouw van nieuwe stadsmuren waardoor het oppervlak van de stad werd verdubbeld. Weilanden werde bouwkavels, sloten werden grachten volgens geplande patronen. In de nieuwe stadsuitbreiding werden pakhuizen gebouwd en er verrees een rustige en vooral deftige buurt rond de herengracht en de Keizergracht.
  • Onthoofding Johan van Oldenbarneveldt

    Zowel de raadpensionaris als de stadhouder had veel macht in de republiek. Dat leidde soms tot conflicten. In 1619 veroorzaakte ruzie over het buitenlandse beleid de onthoofding van raadpensionaris Johan van Oldenbarneveldt door toedoen van stadhouder Maurits.
  • WIC

    in 1621 werd de oorlog met Spanje echter hervat. In deazelfde jaar werd naar voorbeeld van de VOC de WIC opgericht: de West-Indisce Compagnie. oorlogvoeren was het eerste doel van de WIC. Dat gebeurde vooral door middel van kaapvaart. Schepen van de vijand, meestal Spanje, werden aangevalllen en geplunderd. Naast oorlogvoeren was handelrijven een belangrijk doel. De WIC kreeg het octrooi ofwel de bijzonder vergunning van alleenrecht op de handel met West.
  • De Banda-Eilanden

    In 1621 werd vrijwel de gehele bevolking van de Banda-Eilanden op de Molukken uitgemoord toen de Hollanders erachter kwamen dat de VOC op nootmuskaat en foelie ontdoken.
  • Vrede Van Münster

    in 1648 kwam er door de Vrede Van Münster een einde aan de Tachtigjarige Oorlog
  • Period: to

    Stadhuis

    In Amsterdam lieten de bestuurders tussen 1648 en 1665 een nieuw stadnhuis bouwen. Dit betekende werk voor veel kunstenaars en beeldhouwers in de Republiek. Het gebouw moest één van de grootste van zijn tijd worden. Belangrijker was nog dat het stadhuis de macht en de welvaart van de stad Amsterdam moest uitbeelden. Kunsternaars kregen dan ook opdracht om schilderijen en beeldhouwwerken te maken die hiernaar verwezen. Bezoekers aan de stad waren vaak diep onder de indruk van het mooie stadhuis.
  • Eerste Stadhouderloze Tijdperk

    Na de dood van stadhouder Willen II in 1650 besloten Hollandse Staten geen nieuwe stadhouder te kiezen. Dit was het begin van het Eerste Stadhouderloze Tijdperk. Al snel na de Vrede Van Münster kwam de republiek echter in enkele internationale conflicten terecht. Na 1651 waren er diverse oorlogen met handelsconcurrent Engeland.
  • Rampjaar

    Een echte rampjaar was 1672, omdat Engeland en Frankrijk samen de REpubliek aanvielen. Engeland stuurde z'n vloot en Frankrijk viel onde rmeer bij Loith Nederland over land binnen.
  • Amsterdam

    In 1675 was Amsterdam de grootste stad met meer dan 200.000 inwoners. Leiden had 65.000 inwoners, daarna volgden Rotterdam en Haarlem. Middelburg was de grootse niet-Hollandse stad met 27.000 inwoners, iets meer dan Utrecht.
  • Stadhouder Willen IV

    Om kostbare oorlogen te betalen werden regelmatig zware belastingen geheven, die soms leidden tot beperkte volksopstanden. Als gevolg van de Verlichtig wilden de burgers meer invloed. Zij hoopte dat een sterke stadhouder hierbij zou helpen. In 1747 werd Willen IV stadhouder, maar hij zorgde slechts voor enkele kleine veranderingen in het bestuurssysyeem.
  • De Franse Revolutie en de Verlichting

    In 1783 waren Engelse koloniën geslaagd zich los te maken van Groot-Brittannië. Tijdens deze Amerikaanse Revolutie stelden ze een grondwet op waarin de ideeën van de verlichting waren uitgewerkt. Iedere hervormingspoging mislukte totdat de Franse Revolutie uitbrak. De verklaring wed een voorbeeld voor burgers in andere landen die dezelfde rechten wilden. Na de Franse Revolutie waren de absoluut vorsten, de voorrechten van de geestelijkheid en de adel waren nergens meer vanzelfsprekend.
  • Franse Revolutie

    De koning liet zijn leger oprukken naar Parijs om de Nationale Vergadering uiteen te jagen. Dat was voor het volk van Parijs het sein om in actie te komen. In de ochtend van 14 juli 1798 bestormde het Parijse volk de Bastille. De Bastille was een oude burcht die als gevangenis diende. Hiermee begon de Franse Revolutie.
  • Napoleon Bonaparte

    In 1799 greep generaal Napoleon Bonaparte de macht. Hij voerde belangrijke vernieuwingen door, vooral op juridisch gebied. Hij liet alle wetten verzamelen, ordenen en vastleggen in een Burgelijk Wetboek, de Code Napoléon. Daar stond in welke rechten en plichten mensen hadden. Ondanks dit verplichte wetsysteem was er geen democratie. Napoleon regeerde bijna als een absoluut heerser, In 1804 kroonde hij zichzelf tot Keizer, en zijn vrouw Joséphine tot keizerin.
  • Maatschappij van Weldadigheid

    In 1818 richtte de generaal Johannes van den Bosch de Maatschappij van Weldadigheid op. Die Maatschappij stichtte landbouwkoloniën waar armen uit de stedenw erden omgeschoold tot boer. Vanuit het hele land trokken gezinnen naar de eerste kolonie Frederiksoord.
  • Tentoonstelling in Hyde Park

    Op 1 mei opende koniningin Victoria de eerste wereldtentoonstelling in Hyde Park. De 6 miljoen mensen die de tentoonstelling bezochten, waren verbaasd met wat er allemaal was: de nieuwste machines, koper- en ijzerwerk, wapens, meubels, muziekinstrumenten, juwelen, speelgoed, ruwe grondstoffen, mensen konden zien hoe grondstoffen door machines verden verwerkt tot eindproducten en nog veel meer.
  • De Eiffeltoren

    In 1887 ontwierp Gustave Eiffel de Eiffeltoren. Er werd niet door iedereen goed op gereageerd: een 300 meter hoge stalen toren. Eiffel wilde laen zien waar de Franse staalindustrie en bouwkunde toe in staat waren, maar de parijzenaars noemde het een duizelingwekkende belachelijke toren en een schande voor Parijs. Andere waren bang dat het gevaarte zou omvallen. Maar de Eiffeltoren werd nooit verwijderd en inmiddels is de toren hét symbool van de stad.