Gebeurtenissen tussen 1600 en 1900 - Jacklin

By Jacklin
  • Period: to

    Gebeurtenissen tussen 1600 en 1900

  • Oprichting van de VOC

    Oprichting van de VOC
    De Vereenigde Oostindische Compagnie meestal afgekort tot VOC, was een beroemde en machtige Nederlandse handelsonderneming met een jarenlang monopolie op de specerijenhandel tussen Europa en Azië. De VOC was in de 17e en 18e eeuw het grootste handelsbedrijf ter wereld dat niet alleen op maar ook tussen Aziatische landen voer.
  • Johan van OldenBarnevelt onthoofd

    Johan van OldenBarnevelt onthoofd
    De Remonstrant Johan van Oldenbarnevelt, de raadpensionaris, hoogste ambtenaar van de Staten van Holland, werd in 08-1618 gevangen genomen en op 12-05-1619 onthoofd op het Binnenhof in des Gravenhage.
    Oldenbarnevelt bleef tot het laatste ontkennen dat hij gepoogd had de Unie te verbreken en het voortbestaan van de Staat in gevaar had gebracht. Op het schavot zei hij:" geloof niet dat ik een landverrader ben, ik heb oprecht en vroom gehandeld, als een goed patriot, en zo zal ik sterven". De State
  • Vrede van Munster: Het einde van de 80 jarige oorlog.

    Vrede van Munster: Het einde van de 80 jarige oorlog.
    De Verenigde Nederlanden eisen dat de Koning van Spanje erkenning van de Republiek der Verenigde Provinciën vraagt en krijgen die ook op 15 mei 1648 was de vrede met de Republiek en Spanje getekend.
  • Newton ontdekt de wet van de zwaartekracht

    Newton ontdekt de wet van de zwaartekracht
    De toepassing van identieke wetten op 'hemelse' en 'aardse' verschijnselen betekende een fundamentele breuk met de tweeduizend jaar oude theorie van de antieke Griekse natuurfilosofen: volgens hen waren de wetten die op de aarde golden anders dan de 'hemelse' wetten die in het heelal golden. De bevindingen van o.a. Tycho en Kepler dat de planeten zich in elliptische banen bewogen in plaats van in de meer 'volmaakte' cirkel stuitten daarom op veel weerstand.
  • Publicitatie van de Encyclopedie

    Publicitatie van de Encyclopedie
    De Encyclopédie ou dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers ('Encyclopedie of beargumenteerd woordenboek van de wetenschappen, kunsten en beroepen') was een intellectuele en artistieke onderneming die het boegbeeld geworden is van De Verlichting in Frankrijk in de 18e eeuw. De eerste 28 delen van deze encyclopedie zijn in Frankrijk gepubliceerd tussen 1751 en 1772. Denis Diderot en Jean Le Rond d'Alembert waren de redacteuren.
  • Executie van lodewijk xvi

    Executie van lodewijk xvi
    Lodewijk XVI en Marie-Antoinette krijgen huisarrest in kasteel Le Temple. De koning moet zich december 1792 tegenover de Nationale Conventie verantwoorden voor zijn daden. Zijn status is hij dan al kwijt. De koning van Frankrijk wordt 'burger Louis Capet' genoemd, vanwege zijn bloedlijn met Hugo Capet (koning van Frankrijk van 987 tot 996). Het koningschap in Frankrijk was op 21 september 1792 officieel afgeschaft.
    De Conventie stemt op 16 en 17 januari 1793 voor oplegging van de doodstraf.
  • Napoleon komt aan de macht

    Napoleon komt aan de macht
    In 1799 komt Napoleon in Frankrijk aan de macht. Hij vergelijkt zijn macht met die van de Romeinse keizers. Napoleon brengt zijn keizerlijke macht in beeld door symbolen van Romeinse keizers te imiteren, zoals adelaars en lauwerkransen. Ze komen volop voor op meubels uit de Empire-stijl (Empire is het Franse woord voor keizerrijk). Nadat Napoleon in 1798 met zijn leger door Egypte was getrokken, verschijnen er ook Egyptische versieringsmotieven in de kunst, zoals sfinxen en faraohoofden.
  • Industrialisering Frankrijk

    Industrialisering Frankrijk
    De industrialisatie van Frankrijk verliep op zo’n eigenzinnige manier dat men zich lang heeft afgevraagd of daar überhaupt een ‘industriële revolutie’ had plaatsgevonden. Een van de oorzaken is dat de bodem van de ‘grande nation’ gewoon niet zulke grote, makkelijk te bereiken voorraden steenkool en ijzererts bevat als bijvoorbeeld in Groot-Brittannië of in België.
  • Indusstrialisering van Nederland

    Indusstrialisering van Nederland
    De industriële revolutie, in feite een geleidelijk proces, vond in Nederland plaats gedurende de tweede helft van de 19e eeuw, wat bijna vijftig jaar later was dan in België (1799) en honderd jaar na het begin in Groot-Brittannië. In dat laatste land vonden vanaf 1750 een aantal ontwikkelingen plaats die leidden tot een massale uitbreiding van de fabrieksmatige productie. Nederland liep daarbij dus erg achter. Toch is de industrialisatie ook in Nederland uiteindelijk op gang gekomen.