Geschiedenis, Burgers en stoommachines

  • Period: to

    Geschiedenis, Burgers en stoommachines

  • Industrialisering in Groot-Brittannië en de VS in volle gang.

    In de 19e eeuw was de industriële Revolutie in Groot Brittannië al in volle gang. Later kwam de VS en de Europese continenten. Na 1880 kwam de industriële revolutie in een nieuwe fase waarin elektriciteit een belangrijke, nieuwe krachtbron werd
    .
    Er waren veel veranderingen rond 1900. De massaproductie die kwam op volle gang. Optimisme over de vooruitgang vierde hoogtij. ( telefoon, elektrisch licht overal, vliegtuigen, autofabrieken, auto)
    1903 eerste geslaagde vliegpoging van de gebroeders Wr
  • Trevithick vindt de stoomlocomotief uit.

    Trevithick vindt de stoomlocomotief uit.
    In 1804 bouwde Trevithick 's werelds eerste functionerende stoomlocomotief. Deze locomotief, die geen naam kreeg, werd gebruikt in de Pen-y-Darren ijzermijn bij Merthyr Tydfil in Wales. Daar beschikte men over rails waar met paardenkracht wagens over werden vervoerd.De stoomlocomotief kon tien wagens trekken met een snelheid van ongeveer 8 km/h. De eerste rit vond plaats op 21 februari 1804. Maar de locomotief was eigenlijk te zwaar voor de gietijzeren rails, die dan ook regelmatig braken.
  • Industrialisering Frankrijk.

    Industrialisering Frankrijk.
    In Frankrijk begon de industriele revolutie in 1825. Veel Europese landen keken de manier van werken van Amerkia en Engeland af. Frankrijk probeerde zo winstgevend mogelijk te werken.
  • Verzameling van duizende mensen om de eerste Personentrein

    Verzameling van duizende mensen om de eerste Personentrein
    Duizende mensen verzamelden zich in 1825 om het 'stoompaars'vaniut Darlington te zien vertrekken, Toen de eerste stoompluim met een knal uit de schoorsteen kwam, sloegen veel mensen op de vlucht. De Locomotion No. 1 was de eerste personentrein. Hij bereikte een snelheid van 13 kilometer per uur. Niet iedereen was positief. Boeren klaagde en Medici was bang dat de bewegingen onrust zou veroorzaken.
  • Revolutie jaar

    In 1848 gingen in veel Europese steden mensen de straat op om meer inspraak in het bestuur te eisen. In veel landen kwamen er liberale grondwetten, waarbij de macht van de burgerij werd uitgebreid. Hoewel de beweging van 1848 kort duurde en vele van de afgedwongen maatregelen later werden teruggedraaid, hadden de opstanden toch een grote invloed op de periode die volgde.
  • Aanleg van 80 000 km spoorweg in Europa.

    Vanaf 1800 werde de stoommachine op grote schaal toegepast op ellerlei treinen. Er werd ontdelt hoe je op stoomkracht een boot kon laten varen en een trein kon laten rijden. In 1837 lag er al 800 km spoorweg dor Engeland. Via het uitgebreide net van water- en spoorwegen konden grondstoffen gemakkelijk naar de fabrieken worden vervoerd en koopwaar naar de afzetmarkt. Het aanleggen van de spoorweg in Europa duurde van 1850 tot 1870.
  • Koningin Victoria opende de eerste wereldtentoonstelling.

    Koningin Victoria opende de eerste wereldtentoonstelling.
    Koninging Victoria opende op 1 mei 1851 de eerste wereldtentoonstelling in Hyde Park. Allerlei landen stelden hier hun beste kunst- en nijverheidsproducten tentoon. Joseph Praxton ontwierp het 'Crystal Palace' speciaal voor de tentoonstelling. De zes miljoen mensen die de tentoonstelling bezochten, vergaapten zich aan de 17.000 producten: de nieuwste machines, koper- en ijzerwerk, wapens, meubels, muziekinstrumenten, juwelen, speelgoedn, ruwe grondstoffen en nog veel meer. In 1936 brandde het af
  • Darwin publiceert oorsprong van soorten

    Darwin publiceert oorsprong van soorten
    In de 19e eeuw werde belangrijke wetenschappeijlke ontdekkingen gedaan. in 1859 publiceerde de Brit Darwin zijn evolutie theorie in 'De oorsprong van soorten'. In 1880 vond de Fransman Pasteur uit dat je bacteriën uit voedsel kon doden door verhitting. Uitvindingen in de mediche wetenschap en technische ontwikkelingen zorgden voor de medische revolutie.
  • Industrialisering Nederland

    Industrialisering Nederland
    De industriële revolutie, in feite een geleidelijk proces, vond in Nederland plaats gedurende de tweede helft van de 19e eeuw, wat bijna vijftig jaar later was dan in België (1799) en honderd jaar na het begin in Groot-Brittannië. In dat laatste land vonden vanaf 1750 een aantal ontwikkelingen plaats die leidden tot een massale uitbreiding van de fabrieksmatige productie. Nederland liep daarbij dus erg achter. Toch is de industrialisatie ook in Nederland uiteindelijk op gang gekomen.
  • Inwonertal van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht verdubbeld.

    De verdubbeling van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht duurde van 1870 tot 1900
  • Aanleg riolering in Amsterdam

    Aanleg riolering in Amsterdam
    Tijdends de Industriële revolutie was er veel bodem- , lucht- en watervervuiling. Niet veel mensen dachten aan het milieu en dumpten hun afval op straat. In 1833 werd er riolering aangelegd in Amsterdam. En in de tweede helft van de 20e eeuw werd er sirieus werk gemaakt van de bestrijding tegen milieuvervuiling.
  • Ingenieur Gustave Eiffel ontwierp 300m lange stalen toren.

    Ingenieur Gustave Eiffel ontwierp 300m lange stalen toren.
    Gustave Eiffel ontwierp in 1887 voor de wereldtentoonstelling in Parijs een 300 meter hoge stalen toren. De Eiffel toren. Eiffel wilde laten zien waar de Franse staalindustrie en bouwkunde toe in staat waren, De Parijzenaars noemden het een 'duizelingwekkend belachelijke toren' en een 'schande voor Parijs' . Anderen waren bang dat de toren zou omvallen maar de toren is nooit weggehaald en is nu het symbool van de stad.