Jagers verzamelaars

Tijdbalk Prehistorie en Oudheid

  • 20,000 BCE

    Nomaden

    Nomaden
    De eerste mensen leefden door te jagen, vissen en voedsel te verzamelen. Dat waren de nomaden, omdat ze geen vaste woonplaats hadden. Ze bezaten niet veel spullen en leefden in kleine groepen die voor zich zelf zorgden. Ze leefden in kleine groepen van enkele tientallen mensen. Als hun groep te groot was gingen ze splitsen in twee of meer groepen, omdat het anders lastiger was om voedsel te vinden.
  • 15,000 BCE

    De grotschildering van Lascaux

    De grotschildering van Lascaux
    Op 8 september 1940 ontdekten 4 Franse jongens Laval, Marcel Ravidat, Jacques Marsal en archeoloog Breuil. De grottekeningen in een grot in Lascaux in Frankrijk. De mensen die de grottekeningen van ongeveer 17000 jaar oud hadden gemaakt noemen we Cro-Magnonmensen. De schilders lieten geen geschreven teksten achter, omdat mensen toen nog niet konden schrijven dit is een belangrijke kenmerk uit de geschiedenis.
  • 11,500 BCE

    De laatste ijstijd

    De laatste ijstijd
    Na meer dan 100000 jaar eindigde de laatste ijstijd. De oorzaak was klimaat verandering, waarbij de temperatuur op aarde steeg. De stijging van temperatuur had tot gevolg dat de planten en dieren wereld veranderde. Zo ontstonden toendra's in Nederland.
  • 11,000 BCE

    Mensen beginnen dieren te houden

    Mensen beginnen dieren te houden
    Het oudste huisdier is de hond. Ongeveer 11000 V.C temden jagers en verzamelaars in Amerika en Oost-Azie wolven en maakten honden van. Dit gebeurde, omdat de hond bruikbaar was voor de jacht.
  • 10,000 BCE

    Het begin van de landbouw

    Het begin van de landbouw
    De landbouw ontstond in het Midden-Oosten door het rapen van graankorrels. Ze stopten de graankorrels in de grond en later ontdekten ze dat ze de graan korrels zelf konden laten groeien. 10000 voor Christus begon hierdoor de akkerbouw. Daarna begon de veeteelt met het vasthouden en fokken van dieren zoals geiten en varkens.
  • 9000 BCE

    Vruchtbare halve maan

    Vruchtbare halve maan
    De vruchtbare halve maan is een gebied in het Midden-Oosten met vruchtbare grond die rond 9000 voor Christus is ontstaan.
  • 8000 BCE

    Landbouw revolutie en samenleving

    Landbouw revolutie en samenleving
    Tijdens landbouw revolutie is een nieuwe samenleving ontstaan, de agrarische of landbouwsamenleving. Het aantal mensen nam sterk toe en de de boeren gingen op een vaste plaats wonen. De boeren produceerden niet alleen eten voor zichzelf, maar ook voor anderen mensen. Zo ontstonden zelfvoorzienende dorpen. Door de landbouw ontstonden nieuwen technieken en werktuigen waardoor de oogsten steeds groter werden.
  • 5300 BCE

    Het verhaal van Elsloo

    Het verhaal van Elsloo
    Dit verhaal gaat over het prehistorische landbouwdorp bij Elsloo waar ongeveer 100 tot 150 mensen woonden in zo'n 18 huizen. Die waren bijna allemaal op dezelfde manier gebouwd.
  • 5000 BCE

    Landbouw kwam in Nederland

    Landbouw kwam in Nederland
    Ongeveer 5000 voor Christus stichtten de eerste boeren in Nederland hun dorpen op de vruchtbare grond. Het begon in zuid-Limburg. Pas 2000 jaar later was de landbouwsamenleving in Nederland ontstaan.
  • 5000 BCE

    Natuurgodsdiensten

    Natuurgodsdiensten
    Mensen maakten veel onbegrijpelijke dingen mee en zo ontstonden natuurgodsdiensten. Ze geloofden dat dingen in de natuur een ziel hadden, een god. Met magie en rituelen, zoals dansen en offeren, probeerden mensen de natuurgoden in een goede stemming te brengen.
  • 3400 BCE

    Hunebedden in noord Nederland

    Hunebedden in noord Nederland
    De hunebedden werden gemaakt vanaf 3400 voor Christus. De hunebedbouwers maakten een soort kamers door reusachtige keien rechtop te zetten en er andere grote stenen overheen te leggen. De hunebedden werden gemaakt voor de doden. De doden kregen potten met eten en drinken en werktuigen en sieraden. De boeren geloofden dat je een geest werd na de dood. Daarom deden ze het eten in de potten.
  • 3000 BCE

    Het ontstaan van Egypte

    Het ontstaan van Egypte
    Omstreeks 3000 v.C. veranderde de landbouwsamenleving in Egypte in een landbouwstedelijke samenleving. Door de bloeiende landbouw groeide de bevolking en ontstond ruilhandel in landbouwoverschotten. Een deel van de bevolking specialiseerde zich in bepaalde ambachten. Dorpen groeiden uit tot steden, waar landbouw, ambachten en ruilhandel bij elkaar kwamen. De meeste mensen leefden als boer op het platteland, maar de stad was het centrum van een meer ingewikkelde economie.
  • 3000 BCE

    Een landbouwstedelijke samenleving in oude Egypte

    Een landbouwstedelijke samenleving in oude Egypte
    Egypte had een bloeiende economie. Steeds meer mensen leefden van handel en ambachten. Omdat veel mensen bij De Nijl wilden wonen, ontstonden er langzaam dorpen en steden. Zo ontstond een landbouwstedelijke samenleving. Heel veel menesen leefden nog op het platteland, maar een deel van de bevolking woonde in steden, waar handel en ambachten waren.
  • Period: 3000 BCE to 500

    De tijd van Grieken en Romeinen

    De tijd van Grieken en Romeinen hoort bij de historische periode van de Oudheid. De eerste hoogontwikkelde culturen ontstonden langs grote rivieren zoals de Nijl in Egypte. De vruchtbare rivierklei zorgde voor goede oogsten. De steden groeiden. Er kwamen grote bouwwerken zoals tempels, paleizen en grafmonumenten.
  • 2650 BCE

    De piramides

    De piramides
    De eerste Egyptische piramide is 2650 V.C. gebouwd als grafmonument voor een Egyptische farao Djoser. Deze piramide heeft een vorm van een enorme trap. Zijn opvolgers deden hetzelfde. Zo werden ze na hun dood ook gemummificeerd en met hun kostbaarheden in het binnenste van de piramides gelegd. Nu zijn er in totaal ongeveer 80 piramides bewaard gebleven. Een van de beroemste piramides is de piramide van Cheop. Die was 2545 V.C gebouwd.
  • 2000 BCE

    De wereld van Mozes

    De wereld van Mozes
    Mozes is een belangrijke persoon in de joodse, christelijke en islamitische godsdienst. Verhaal over Mozes staat in de Tenach, het heilige boek van joden. De geschiedenis van de joden begon volgens de Tenach met het verbond van Abraham en God. De verhalen over Abraham zijn later ook opgemomen in de Bijbel en de Koran.
  • 1500 BCE

    Uitbreiding van het rijk

    Uitbreiding van het rijk
    Rond 1500 V.C kwam farao Toetmozes 1 aan de macht. Hij begon aan de expansie van Egypte. Na Toetmozes heersten de farao's nog 4 eeuwen over een rijk.
  • 1350 BCE

    Toetanchamon

    Toetanchamon
    Toetanchamon werd op 9 jarige leeftijd uitgeroepen tot farao. Hij volgde zijn waarschijnlijke vader Echnaton op. Rond 1500 V.C kwam hij aan de macht. Hij begon aan expansie van Egypte. Hij veroverde delen van Syrië en versloeg de Nubiers.
  • 960 BCE

    Tempel van Salomo in Jeruzalem

    Tempel van Salomo in Jeruzalem
    De Tempel van Salomo was volgens de traditie in de Hebreeuwse Bijbel de eerste joodse tempel in Jeruzalem. De tempel was gebouwd door koning Salomo. Deze tempel zou in de 6e eeuw V.C. verwoest zijn. Er is geen sluitend archeologisch bewijs gevonden dat de tempel van Salomo daadwerkelijk heeft bestaan.
  • 525 BCE

    Perzen veroveren Egypte

    Perzen veroveren Egypte
    De oud Egypte eindigde toen de Perzen het land veroverden. Egypte werd deel van van Perzische rijk.