Jericho

tijdbalk prehistorie in het Midden-Oosten

  • Period: 200,000 BCE to 11,000 BCE

    Jager-verzamelaars in het midden Oosten

    rond 200.000 v.C. kwamen de eerste mensen waarschijnlijk vanuit Afrika het midden oosten binnen. Deze mensen leefden als jager-verzamelaars en hadden een nomadische lifestyle. Ze gebruikten hout en steen om wapens en gereedschap te maken. De jager-verzamelaars hadden nog niet echt een religie maar hadden waarschijnlijk wel spirituele en rituele gewoontes.
  • 190,000 BCE

    handbijlen uit het midden oosten

    handbijlen uit het midden oosten
    Deze handbijlen zijn gevonden in Saoedi-Arabië en wetenschappers hebben ontdekt dat ze wel 190.000 jaar oud zijn. Men dacht voor deze vondst dat de migratie vanuit Afrika ongeveer 100.000 jaar geleden had plaats gevonden.
  • Period: 11,000 BCE to 3300 BCE

    De opkomst van de landbouw en landbouwsamenlevingen

    Planten waren voor de jager-verzamelaars al een belangrijk deel van hun dieet. Wilde tarwe planten plantte zich voort door hun zaadjes door de wind te laten verspreiden. Bepaalde volkeren kwamen er achter dat ze dit zelf ook konden doen. Rond dezelfde tijd begon men met het temmen van dieren zoals geiten en varkens. Deze twee factoren samen zorgde ervoor dat men overging van een nomadische lifestyle naar een sedentaire lifestyle. Dit noemt men ook wel de "landbouwrevolutie".
  • 8000 BCE

    Jericho

    Jericho
    De stad Jericho is een van de oudste nederzettingen in de hele geschiedenis. Het was rond 8.000 v.C. uitgegroeid tot een nederzetting met een grote muur en een toren. Dit konden ze waarschijnlijk alleen maar voor elkaar krijgen met duizenden mensen. Om zoveel mensen te voeden en zoiets groots te bouwen, moeten het wel landbouwers zijn geweest.
  • 3500 BCE

    De eerste stedelijke samenlevingen

    De eerste stedelijke samenlevingen
    Landbouw zorgde ervoor dat mensen tijd hadden voor andere taken dan jagen en verzamelen. Men kon zich nu specialiseren tot bijvoorbeeld een handelaar of een smid. De eerste echte steden werden gevormd door de Soemeriërs aan de oevers van de Eufraat en de Tigris. De stad Uruk was rond 3.500 v.C. al een groot stedelijk centrum. Door de bloei van deze steden werd godsdienst ook steeds groter en ontstond er een duidelijke Hiërarchie. Koningen en priesters hadden de hoogste posities.
  • 3300 BCE

    Het spijkerschrift

    Het spijkerschrift
    In de stad Uruk is vermoedelijk het eerste schrift ontstaan. Het "spijkerschrift" bestond uit woordtekens en klanktekens. Dit nieuwe schrift maakte het mogelijk om een boekhouding bij te houden voor belangrijke zaken en is een hele belangrijke ontwikkeling in de opkomst van de stedelijke gemeenschappen.
  • Period: 3300 BCE to 1200 BCE

    de bronstijd

    In deze periode begon men van brons gereedschap en wapens te maken. Koper werd al een tijdje gebruikt maar door er tin aan toe te voegen kreeg je een veel sterker metaal. Dankzij deze metalen was het een stuk makkelijker om grote stenen constructies te bouwen en kwamen er dus ook steeds meer grote steden.
  • 1780 BCE

    De codex Hammurabi

    De codex Hammurabi
    De codex Hammurabi is een van de oudste en best bewaarde wetboeken. De meningen zijn echter wel verdeeld over wat de functie is van de codex. Het zou kunnen dat het een propagandamiddel was van koning Hammurabi om zichzelf neer te zetten als koning van de rechtvaardigheid. Het zou ook kunnen dat het meer een soort wetenschappelijke scriptie was dan een echt wetboek.
  • 1275 BCE

    De khopesh van Adad-nirari

    De khopesh van Adad-nirari
    Dit bronzen zwaard is een mooi voorbeeld van een wapen uit de bronstijd. Dit zwaard was gegraveerd met de tekst "Paleis van Adad-nirari, koning van het universum, zoon van Arik-den-ili, koning van Assyrië, zoon van Enlil-ninrari, koning van Assyrië."
  • Period: 1200 BCE to 539 BCE

    De ijzertijd

    Brons werd langzamerhand vervangen door ijzer omdat het een nog beter metaal was. Men kon nu nog betere wapens en gereedschap maken.