Αναγέννηση

Ιστορία- Κεφάλαιο 1- Ελένη Χριστοδούλου

  • 1400

    Οι τέχνες της Αναγέννησης

    Οι τέχνες της Αναγέννησης
    Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ήταν η ανανέωση των θεμάτων και της αισθητικής στην Ευρώπη. Η καλλιτεχνική παραγωγή την περίοδο αυτή είναι δύσκολο να οριοθετηθεί χρονικά, ωστόσο θεωρούμε πως ξεκίνησε στην Ιταλία τον 15ο αιώνα και διαδόθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη, με διαφορετικούς όμως ρυθμούς και σε διαφορετικό βαθμό ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή.
  • 1453

    η Άλωση της Κωνσταντινούπολης

    η Άλωση της Κωνσταντινούπολης
    Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β'. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453. Η άλωση αυτή της Κωνσταντινούπολης, σήμανε και το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
  • May 29, 1453

    Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης

     Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης
    Οι Οθωμανοί μετά από πολλά χρόνια κατάφεραν να κατακτήσουν την Κωνσταντινούπολη.
  • 1517

    H Θρησκευτική Μεταρρύθμιση

    H Θρησκευτική Μεταρρύθμιση
    Η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση, ήταν ένα θρησκευτικό κίνημα του 16ου αιώνα, που συνέβη στην Ευρώπη και ίδρυσε τον Προτεσταντισμό ως τρίτο μεγάλο κλάδο του Χριστιανισμού. Ο Προτεσταντισμός πήγασε από την αντίθεση με την Καθολική Εκκλησία και τις πρακτικές της. Οι τρεις κλάδοι του Χριστιανισμού είναι η Ορθοδοξία, ο Καθολικισμός και ο Προτεσταντισμός.
  • Αμερικανική Επανάσταση

    Αμερικανική Επανάσταση
    Με τον όρο Αμερικανική Επανάσταση ή Πόλεμος της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ ορίζεται ο πόλεμος μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των 13 αποικιών της στην αμερικανική ήπειρο (1775-1783).
    Ο ένοπλος αγώνας των αποικιών εναντίον της καταπιεστικής μητρόπολης, ήταν η κορύφωση των πολιτικών διεργασιών του δεύτερου μισού του 18ου αιώνα.
  • Η έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης

    Η έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης
    Η Γαλλική Επανάσταση ήταν περίοδος μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών στη Γαλλία, που διήρκεσε από το 1789 έως το 1799. Aνέτρεψε τη μοναρχία, καθιέρωσε μια μορφή δημοκρατίας, πέρασε από περιόδους βίαιων πολιτικών ταραχών, και κατέληξε σε μια δικτατορία υπό τον Ναπολέοντα.
  • Ψήφιση νέου Συντάγματος

    Ψήφιση νέου Συντάγματος
    Παρά τις έντονες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις που κράτησαν επί της ουσίας δύο χρόνια, τελικά η Συντακτική Συνέλευση κατόρθωσε να ψηφίσει το 1791 το πρώτο Γαλλικό Σύνταγμα με το οποίο καθιερωνόταν το πολίτευμα της Συνταγματικής Μοναρχίας. Το Σύνταγμα αυτό αντικατόπτριζε τη διάκριση των εξουσιών, μία από τις σημαντικότερες αξίες του Διαφωτισμού.
  • Ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό

    Ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό
    Η Μάχη του Βατερλώ διεξήχθη την Κυριακή 18 Ιουνίου 1815 κοντά στο Βατερλώ της Φλάνδρας, στο σημερινό Βέλγιο. Ο γαλλικός στρατός υπό τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα Α΄ ηττήθηκε από τον στρατό του Εβδόμου Συνασπισμού, ο οποίος αποτελούνταν από συμμαχικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρώσει οι Βρεταννοί, υπό τον υποστράτηγο Άρθουρ Γουέλσλεϋ, τον μετέπειτα Δούκα του Ουέλινγκτον, και από Πρώσους, υπό τον στρατάρχη Γκέμπχαρντ Λέμπερεχτ φον Μπλύχερ.
  • Η Ελληνική Επανάσταση

    Η Ελληνική Επανάσταση
    Η Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821 ήταν επιτυχημένη ένοπλη εξέγερση την οποία διεξήγαγαν επαναστατημένοι Ελλήνες εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.