Yperpatridos

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ (1770-1920)

  • Ορλωφικά - Ναυμαχία Τσεσμέ

    Ορλωφικά - Ναυμαχία Τσεσμέ
    Με την ονομασία Ορλωφικά,, φέρεται περισσότερο γνωστή στην ιστορία του Ανατολικού Ζητήματος, η αποτυχημένη εξέγερση των ορθοδόξων χριστιανών της Βαλκανικής, κυρίως των Ελλήνων της Στερεάς Ελλάδας της Πελοποννήσου και της Κρήτης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1770, την εποχή του Ρωσοτουρκικού πολέμου (1768-74), καθώς και οι ναυτικές επιχειρήσεις των Ρώσων στη νότια Πελοπόννησο, στα νησιά του Αιγαίου και στις δυτικές ακτές της Μικράς Ασίας με οδυνηρές συνέπειες στους εξεγερθέντες.
  • Συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή

    Συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή
    Η συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή που πήρε το όνομά της από το ομώνυμο βουλγαρικό χωριό, (σήμερα ονομάζεται Kainarca), στο οποίο υπογράφηκε το 1774, ήταν το αποτέλεσμα του πρώτου μεγάλου ρωσοτουρκικού πολέμου (1768-74). Υπό τον κόμητα στρατάρχη Πέτρου Ρουμιάντσωφ, οι Ρώσοι επέδραμαν στη Μολδαβία και νίκησαν τους Οθωμανούς στη Βουλγαρία. Οι Οθωμανοί αναγκάστηκαν να ζητήσουν ειρήνη και στις 21 Ιουλίου 1774 υπογράφτηκε η ομώνυμη Συνθήκη ειρήνης.
  • Λάμπρος Κατσώνης

    Λάμπρος Κατσώνης
    Ο Λάμπρος Κατσώνης με την έναρξη του Ρωσοτουρκικού πολέμου, το 1787, πήγε στη Τεργέστη, όπου παρέλαβε από τους εκεί Έλληνες ομογενείς μερικά πλοία με τα οποία ξεκίνησε τις επιδρομές και τις επιθέσεις κατά των Τουρκικών στο Ιόνιο Πέλαγος. Σταδιακά επεκτάθηκε και στο Αιγαίο, όπου στις 31 Αυγούστου του 1788 στην Κάρπαθο νίκησε τον τουρκικό στόλο.
  • Θάνατος Ρήγα Φεραίου

    Θάνατος Ρήγα Φεραίου
    Ρήγας Βελεστινλής ή Ρήγας Φεραίος (1757 - 24 Ιουνίου 1798) ήταν Έλληνας συγγραφέας, πολιτικός στοχαστής και επαναστάτης. Θεωρείται εθνομάρτυρας και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
  • Φιλική Εταιρεία

    Φιλική Εταιρεία
    Η Φιλική Εταιρεία ήταν η σημαντικότερη από τις μυστικές οργανώσεις που σχηματίστηκαν για την προετοιμασία επανάστασης για την απελευθέρωση των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό, και σύμφωνα από τους παλαιότερους ιστορικούς, από τον Εμμανουήλ Ξάνθο, το Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ.
  • Παράδοση Καλαμάτας

    Παράδοση Καλαμάτας
    Η απελευθέρωση της Καλαμάτας ήταν ένα από τα πρώτα επεισόδια της Επανάστασης του 1821 κατά το οποίο οι Τούρκοι παρέδωσαν, χωρίς αντίσταση, την πόλη στους Έλληνες επαναστάτες.
  • ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ

    ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ
    Σύμφωνα με το θρύλο της Αγίας Λαύρας, η Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821, όταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα.
  • ΑΛΑΜΑΝΑ

    ΑΛΑΜΑΝΑ
    Η μάχη της Αλαμάνας ήταν μια από τις πολεμικές εμπλοκές της επανάστασης του 21 με νικηφόρα έκβαση για τους Τούρκους και ήττα των Ελλήνων. Στην μάχη αυτή που έγινε στις 23 Απριλίου 1821 (ή στις 22, κατά μερικούς απομνημονευματογράφους) πληγώθηκε ο Αθανάσιος Διάκος και τελικά βρήκε ηρωικό θάνατο, αφού εκτελέστηκε βάναυσα από τον Ομέρ Βρυώνη.
  • Χάνι της Γραβιάς

    Χάνι της Γραβιάς
    Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς ήταν μία από τις πολεμικές εμπλοκές της ελληνικής επανάστασης του 1821 με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες. Στη μάχη αυτή, που έγινε στις 8 Μαΐου του 1821, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με 120 άνδρες νίκησε το στρατό του Ομέρ Βρυώνη.
  • Μάχη στο Δραγατσάνι

    Μάχη στο Δραγατσάνι
    Η Μάχη του Δραγατσανίου ήταν στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις της Φιλικής Εταιρίας και στρατευμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στα ευρύτερα πλαίσια της της Ελληνικής επανάστασης του 1821. Έλαβε χώρα στις 6 Ιουνίου του 1821 στο Δραγατσάνι της Βλαχίας.
  • Μάχη της Μονής Σέκου

    Μάχη της Μονής Σέκου
    Η Μάχη της Μονής Σέκκου ήταν η τελευταία στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις της Φιλικής Εταιρίας και των στρατευμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στα ευρύτερα πλαίσια της Ελληνικής επανάστασης του 1821. Έλαβε χώρα τον Σεπτέμβρη του 1821 στην Μονή Σέκκου στην Μολδαβία.
  • ΑΛΩΣΗ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ

    ΑΛΩΣΗ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ
    Η άλωση της Τριπολιτσάς το 1821 ήταν μια σημαντική στρατιωτική επιτυχία των επαναστατημένων Ελλήνων που αποτέλεσε σπουδαίο σταθμό στον αγώνα επικράτησής τους στην Πελοπόννησο.
    Η επιτυχία οφείλεται στην διορατικότητα και την επιμονή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος κατόρθωσε να πείσει οπλαρχηγούς και προεστούς για την αναγκαιότητα της κατάληψης της πρωτεύουσας της Πελοποννήσου και την προετοίμασε με τις νίκες στο Βαλτέτσι, στα Δολιανά και στην μάχη της Γράνας.
  • Α΄ Εθνοσυνέλευση

    Α΄ Εθνοσυνέλευση
    Η Α΄ Εθνοσυνέλευση πραγματοποιήθηκε στην Επίδαυρο τον Δεκέμβριο του 1821 και κατά τη διάρκειά της ψηφίστηκε Σύνταγμα (Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος), διακυρήχθηκε η ανεξαρτησία, σχηματίστηκαν δυο σώματα, το Βουλευτικό και Εκτελεστικό και ορίστηκε πρωτεύουσα του νέου κράτους η Κόρινθος.
  • Ανατίναξη τούρκικης ναυαρχίδας στη Χίο από τον Κανάρη

    Ανατίναξη τούρκικης ναυαρχίδας στη Χίο από τον Κανάρη
    Μετά τη σφαγή της Χίου, για εκδίκηση ο Κωνσταντίνος Κανάρης και ο Γιώργης Πιπίνος κατόρθωσαν με τα πυρπολικά τους να μπουν μέσα στο λιμάνι και τη νύχτα της 6ης Ιουνίου (1822), όταν οι Τούρκοι γιόρταζαν το Μπαϊράμ και συμποσίαζαν στα πλοία τους. Ο Κανάρης κατόρθωσε να γαντζώσει το πυρπολικό του στη ναυαρχίδα και να του βάλει φωτιά που μεταδόθηκε στη ναυαρχίδα και γρήγορα πήρε φωτιά η μπαρουταποθήκη της, τινάζοντας τη ναυαρχίδα στον αέρα. 2.000 Τούρκοι βρήκαν το θάνατο μεταξύ τους και ο Καρά Αλή.
  • Μάχη στα Δερβανάκια

    Μάχη στα Δερβανάκια
    Η Μάχη των Δερβενακίων ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες που πραγματοποιήθηκαν κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και ολική καταστροφή των υπό του αρχιστράτηγου Μαχμούτ πασά της Δράμας, αποκαλούμενου εξ αυτού Δράμαλη οθωμανικών δυνάμεων.
  • Β΄ Εθνοσυνέλευση

    Β΄ Εθνοσυνέλευση
    Η Β΄ Εθνοσυνέλευση συνήλθε στο Άστρος της Κυνουρίας. Επισκιάστηκε από τις διαμάχες των προκρίτων και στρατιωτικών για την εξουσία με αοτέλεσμα να δημιουργηθούν 3 κόμματα: Το Αγγλικό που υποστήριζε ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, το Ρωσικό υπό την επιρροή του Κολοκοτρώνη και των οπλαρχηγών της Πελοποννήσου και το Γαλλικό με τον ωάννη Κωλέττη.
  • Μάχη στο Κεφαλόβρυσο

    Μάχη στο Κεφαλόβρυσο
    Η Μάχη του Κεφαλόβρυσου έλαβε χώρα κοντά στο Καρπενήσι, το βράδυ της 8ης Αυγούστου προς 9η Αυγούστου 1823, μεταξύ δύναμης 450 επαναστατημένων Ελληνών ατάκτων και των Οθωμανικών στρατευμάτων. Οι Έλληνες πολέμησαν υπό την καθοδήγηση του Σουλιώτη Μάρκου Μπότσαρη, ο οποίος έχασε και τη ζωή του. Οι Τουρκικές απώλειες υπήρξαν βαριές, περίπου 1000 άνδρες, σε αντίθεση με τις Ελληνικές που ήταν ελάχιστες.
  • Καταστροφή των Ψαρών

    Καταστροφή των Ψαρών
    Καταστροφή των Ψαρών αποκαλείται η σφαγή των κατοίκων τους από τον Οθωμανικό Στρατό τον Ιούνιο του 1824, κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
    Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
    περπατώντας η δόξα μονάχη
    μελετά τα λαμπρά παλικάρια
    και στην κόμη στεφάνι φορεί
    γινομένο από λίγα χορτάρια
    που 'χαν μείνει στην έρημη γη.
  • Μανιάκι

    Μανιάκι
    Η Μάχη στο Μανιάκι ήταν μια από τις πολεμικές συμπλοκές της επανάστασης του '21 με νικηφόρα έκβαση για τους Αιγύπτιους και ήττα των Ελλήνων. Στην μάχη αυτή που έγινε τον Μάιο του 1825 σκοτώθηκε ο Παπαφλέσσας.
  • Έξοδος Μεσολογγίου

    Έξοδος Μεσολογγίου
    Έξοδο του Μεσολογγίου πραγματοποίησαν οι πολιορκημένοι στρατιώτες και άμαχοι του Μεσολογγίου, όταν οι δυνατότητες συνέχισης της άμυνας απέναντι στα τουρκικά και αιγυπτιακά στρατεύματα είχαν χαθεί. Το γεγονός συνέβη την νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826.
    Ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε το έργο "Ελεύθεροι πολιορκημένοι"
  • Γ΄ Εθνοσυνέλευση

    Γ΄ Εθνοσυνέλευση
    Η Γ' Εθνοσυνέλευση ξεκίνησε στην Επίδαυρο στις 6 Απριλίου του 1826 αλλά διαλύθηκε λόγω της πτώσης του Μεσολογγίου στις 16 Απριλίου και επαναλήφθηκε στηνΤροιζήνα το Μάρτη του 1827. Οι αντιπαραθέσεις συνεχίζονται.
    Ψηφίζεται νέο Σύνταγμα, ορίζεται πρωτεύουσα της Ελλάδος το Ναύπλιο και εκλέγεται κυβερνήτης ο Ιωάννης Καποδίστριας.
  • Θάνατος Γεωργίου Καραϊσκάκη

    Θάνατος Γεωργίου Καραϊσκάκη
    Η επιχείρηση ορίσθηκε να πραγματοποιηθεί τη νύχτα της 22ας προς την 23η Απριλίου 1827, έχοντας συμφωνήσει κανείς να μην ξεκινήσει άκαιρα τους πυροβολισμούς πριν δοθεί το σύνθημα για γενική επίθεση. Το απόγευμα της 22ας Απριλίου ακούστηκαν πυροβολισμοί από ένα Κρητικό οχύρωμα. Οι Κρητικοί προκαλούσαν τους Τούρκους και καθώς εκείνοι απαντούσαν οι εχθροπραξίες γενικεύτηκαν. Ο Καραϊσκάκης, παρότι άρρωστος βαριά, έφτασε στον τόπο της συμπλοκής. Εκεί μια σφαίρα τον τραυμάτισε θανάσιμα στο υπογάστριο.
  • Ναυμαχία Ναυαρίνου

    Ναυμαχία Ναυαρίνου
    Κατά τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου οι Μεγάλες Δυνάμεις, Αγγλία, Ρωσία και Γαλλία με 27 καράβια κατέστρεωαν ολοκληρωτικά τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο των 81 σκαφών. Η Ναυμαχία αυτή σήμανε την αποχώρηση των Τούρκων και Αιγυπτίων από την Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα και την απελευθέρωσή τους.
  • Period: to

    Ιωάννης Καποδίστριας

  • Δολοφονία Ιωάννη Καποδίστρια

    Δολοφονία Ιωάννη Καποδίστρια
    Η συγκεντρωτική διακυβέρνηση του Καποδίστρια και η σύγκρουσή του με πολλά τοπικά συμφέροντα προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια πολιτικών ομάδων, που αντέδρασαν στην πολιτική του. Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831 με το Ιουλιανό ημερολόγιο (δηλαδή στις 9 Οκτωβρίου 1831), έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν θανάσιμα τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς πήγαινε να παρακολουθήσει την κυριακάτικη θεία λειτουργία. Τον Καποδίστρια συνόδευε ο μονόχειρας σωματοφύλακάς του.
  • Βασιλιάς ο Όθωνας

    Βασιλιάς ο Όθωνας
    Ο Όθων-Φρειδερίκος-Λουδοβίκος, πλήρες όνομα Όττο Φρίντριχ Λούντβιχ φον Βίττελσμπαχ (Otto Friedrich Ludwig von Wittelsbach) (1 Ιουνίου 1815 - 26 Ιουλίου 1867), ήταν Πρίγκιπας της Βαυαρίας και πρώτος Βασιλιάς του Βασιλείου της Ελλάδος, με τον επίσημο τίτλο «Βασιλεύς της Ελλάδος».
  • Period: to

    Όθωνας

    Βασιλεία του Όθωνα
  • Σύνταγμα

    Σύνταγμα
    Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843, μονάδες του στρατού με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη και τον αγωνιστή του 1821 Ιωάννη Μακρυγιάννη, περικύκλωσαν μαζί με πλήθος κόσμου τα ανάκτορα στη σημερινή πλατεία Συντάγματος ζητώντας σύνταγμα.
  • Γεώργιος Α΄

    Γεώργιος Α΄
    Ο Χριστιανός - Γουλιέλμος - Φερδινάνδος - Αδόλφος - Γεώργιος, ευρύτερα γνωστός ως Γεώργιος Α΄, υπήρξε ο μακροβιότερος βασιλιάς των Ελλήνων, από το 1863 μέχρι το 1913. Ήταν ο δεύτερος κατά σειρά Βασιλιάς της νεότερης Ελλάδας μετά τον Όθωνα και αρχηγός νέου Βασιλικού Οίκου. Γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη στις 24 Δεκεμβρίου 1845 και ήταν ο δευτερότοκος γιος του πρίγκιπα και μετέπειτα Βασιλιά της Δανίας Χριστιανού Θ΄. Δολοφονήθηκε στις 18 Μαρτίου 1913 στη Θεσσαλονίκη.
  • Period: to

    Βασιλεία Γεωργίου Α΄

  • Δυστυχώς επτωχεύσαμεν

    Δυστυχώς επτωχεύσαμεν
    Η φράση Δυστυχώς επτωχεύσαμεν αποτελεί μια ιστορική αναφορά που αποδίδεται στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Χαρίλαο Τρικούπη. Ο Τρικούπης λέγεται πως χρησιμοποίησε τη φράση σε ομιλία του στη Βουλή στις 10 Δεκεμβρίου του 1893, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του κράτους και την αδυναμία του να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος του. Η Κυβέρνησή του κήρυξε πτώχευση, η οποία και επέφερε την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου σε βάρος της Ελλάδας.
  • Απελευθέρωση Θράκης

    Απελευθέρωση Θράκης
    Η Θράκη υποδουλώνεται στους Οθωμανούς γύρω στο 1360. Τότε αρχίζει και μια ιστορία αιώνων γεμάτη αγώνες και θυσίες.
    14η Μαΐου 1920. Είναι η ημέρα που ένα τμήμα του ελληνικού στρατού ξεκινώντας από τη Ξάνθη (Παμίκος Ζυμβρακάκης) εισέρχεται στη Κομοτηνή ενώ ένα άλλο τμήμα (Κ. Μαζαράκης – Αινιάν) ξεκινώντας με πλοία από το λιμάνι των Ελευθερών Καβάλας αποβιβάζεται στο λιμάνι του Δεδέαγατς και απελευθερώνουν απ΄ άκρου σε άκρον όλο το χώρο της Δυτικής Θράκης και τον ενσωματώνουν στο Ελληνικό κράτος.