Economicshome

ΘΕΜΕΛΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

  • Adam Smith

    Adam Smith
    Ο Adam Smith (1723-1790), Σκωτσέζος οικονομολόγος και ηθικός φιλόσοφος, θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της πολιτικής οικονομίας και θεμελιωτής της σχολής των κλασικών οικονομικών. Το βιβλίο του "Ο Πλούτος των Εθνών" (1776) έθεσε τα θεμέλια της Πολιτικής Οικονομίας.
  • Jean-Baptiste Say

    Jean-Baptiste Say
    Ο Jean-Baptiste Say (1767-1832) είναι ο κορυφαίος Γάλλος κλασικός οικονομολόγος. Κυριότερο έργο του υπήρξε η «Πραγματεία περί της Πολιτικής Οικονομίας» (1803), όπου και διατυπώνει την άποψη ότι η προσφορά δημιουργεί και την αντίστοιχη ζήτηση («Περί αγορών Νόμος» ή «Νόμος του Σε»). Ο «Νόμος του Σε» παρέμεινε βασική αρχή της ορθόδοξης φιλελεύθερης οικονομικής σχολής μέχρι τη μεγάλη ύφεση του 1930.
  • David Ricardo

    David Ricardo
    Ο David Ricardo (1772-1823), Άγγλος οικονομολόγος, θεωρείται ένας από τους πατέρες των Κλασικών Οικονομικών, με μεγαλύτερη συμβολή του στην εξέλιξη της οικονομικής θεωρίας τη θεωρία του σχετικού πλεονεκτήματος. Ο Ρικάρντο δε σπούδασε ποτέ. Σε ηλικία 14 ετών παράτησε το σχολείο και εργάστηκε με το χρηματιστή πατέρα του στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Το πιο γνωστό βιβλίο του είναι οι "Αρχές της Πολιτικής Οικονομίας και Φορολογίας" (1817).
  • John Stewart Mill

    John Stewart Mill
    Ο Άγγλος John Stewart Mill (1806–1873), ήταν φιλόσοφος, πολιτικός οικονομολόγος και σημαίνων κλασικός φιλελεύθερος στοχαστής του 19ου αιώνα. Οι οικονομικές του θέσεις υπήρξαν ιδιαιτέρως επιδραστικές στην εποχή του, υποστηρίζοντας τις ελεύθερες αγορές και τη σταθερή φορολόγηση ως τη δικαιότερη. Το βιβλίο του "Αρχές Πολιτικής Οικονομίας" (1848) διαδέχθηκε τον "Πλούτο των Εθνών" του Α.Σμιθ ως η κυρίαρχη επιρροή της οικονομικής και πολιτικής σκέψης στο υπόλοιπο του αιώνα.
  • Karl Marx

    Karl Marx
    Ο Karl Marx (1818-1883) ήταν Γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος, ιστορικός, πολιτικός οικονομολόγος και λογίζεται ως ο θεμελιωτής του κομμουνισμού. Το τρίτομο έργο του "Κεφάλαιο" (1867), το οποίο αποτελεί μεγάλη συμβολή στην ανάλυση της πολιτικής οικονομίας, θέτει τα θεμέλια της Οικονομικής Ιστορίας και περιέχει την οξύτερη κριτική του καπιταλισμού.
  • Alfred Marshall

    Alfred Marshall
    Ο Άγγλος Alfred Marshall (1842-1924), γνωστός ως ένας από τους θεμελιωτές της Οικονομικής Επιστήμης, υπήρξε ένας από τους πλέον επιδραστιούς οικονομολόγους της εποχής του. Άσκησε μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη και εξέλιξη της οικονομικής σκέψης κυρίως στο πρόβλημα του προσδιορισμού των τιμών. Κύριο έργο του είναι το "Αρχές της Οικονομικής" (1890).
  • Joseph Schumpeter

    Joseph Schumpeter
    Ο Αυστριακός Joseph Schumpeter (1883-1950) έγινε γνωστός για τις θεωρίες του περί Καπιταλιστικής Ανάπτυξης και Οικονομικών κύκλων. Στο σημαντικό έργο του "Καπιταλισμός, Σοσιαλισμός & Δημοκρατία" (1942) προβλέπει ότι ακριβώς λόγω της επιτυχίας του το καπιταλιστικό σύστημα υπονομεύει τους κοινωνικούς θεσμούς που το προστατεύουν, δημιουργώντας αναπόφευκτα τις συνθήκες εξαιτίας των οποίων θα εξαφανιστεί οριστικά αναδεικνύοντας ως μοναδικό του κληρονόμο το σοσιαλισμό.
  • John Maynard Keynes

    John Maynard Keynes
    Ο Άγγλος John Maynard Keynes (1883-1946) θεωρείται ο σπουδαιότερος ίσως οικονομολόγος του 20ου αιώνα. Δημιούργησε, με τα έργα του και τους οπαδούς του, τη λεγόμενη κεϋνσιανή σχολή στην οικονομική επιστήμη. Το έργο του "Γενική Θεωρία της Απασχόλησης του Τόκου και του Χρήματος" (1936) επηρέασε βαθιά την οικονομική σκέψη και την οικονομική πολιτική. Σε αυτό υποστήριξε τον κρατικό παρεμβατισμό για να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετώπιζε ο δυτικός κόσμος μετά το μεγάλο κραχ (1929).
  • Friedrich August Hayek

    Friedrich August Hayek
    Ο Αυστριακός-Βρετανός Friedrich August Hayek (1899-1992) υπερασπίστηκε τον κλασικό φιλελευθερισμό. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους και πολιτικούς στοχαστές του 20ού αιώνα. Στο κλασικό βιβλίο του "Ο δρόμος προς τη δουλεία" (1944), υποστηρίζει ότι παρόλο που οι σοσιαλιστικές ιδέες μπορεί να είναι δελεαστικές, δεν μπορούν να υλοποιηθούν παρά μόνο με μέσα ανελεύθερα και καταπιεστικά. Το 1974 τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών.
  • Milton Friedman

    Milton Friedman
    Ο Milton Friedman (1912-2006) ήταν επιφανής Αμερικανός οικονομολόγος, στατιστικολόγος και συγγραφέας που δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο για περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 προώθησε μια εναλλακτική μακροοικονομική πολιτική που έγινε γνωστή ως «μονεταρισμός». Υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς, υποστήριζε ότι η τελευταία μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα και ότι λειτουργεί καλύτερα χωρίς κρατική παρέμβαση. Τιμήθηκε το 1976 με το Νόμπελ Οικονομίας.
  • Paul Samuelson

    Paul Samuelson
    Ο Αμερικανός οικονομολόγος Paul Anthony Samuelson (1915-2009), ήταν ο πρώτος Αμερικανός που τιμήθηκε με Νόμπελ Οικονομίας το 1970 και ενέταξε τις μαθηματικές μεθόδους στην οικονομία. Θεωρείται ο "πατέρας" της σύγχρονης οικονομικής θεωρίας του Κέινς και ότι ανέπτυξε την νεοκλασική οικονομική επιστήμη. Είναι γνωστός σε εκατομμύρια σπουδαστές σε όλο τον κόσμο από το βιβλίο του "Αρχές Πολιτικής Οικονομίας" (Economics, 1948).
  • Amartya Kumar Sen

    Amartya Kumar Sen
    Ο Amartya Kumar Sen είναι Ινδός οικονομολόγος. Έχει χαρακτηρισθεί η «Συνείδηση» και η «Μητέρα Τερέζα» των Οικονομικών για τις εργασίες του πάνω στους λιμούς, τη θεωρία της ανθρώπινης αναπτύξεως, τα οικονομικά των κοινωνικών παροχών, τους μηχανισμούς που διαιωνίζουν τη φτώχεια, τη θεωρία της κοινωνικής επιλογής και της οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, τις ανισότητες των δύο φύλων, ακόμα και για τις συνεισφορές του στον πολιτικό φιλελευθερισμό. Το 1998 τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομίας.