Τηλεόραση

  • Η λήψη εικόνων με ηλεκτρισμό.

    Η λήψη εικόνων με ηλεκτρισμό.
    Περισσότερες πληροφορίες.Με την ανακάλυψη της αύξησης της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του σεληνίου με την έκθεση του στο φως το 1873 (φωτοαγωγιμότητα), έγινε θεωρητικά δυνατή η λήψη εικόνων με ηλεκτρισμό.
  • Μηχανικό σύστημα τηλεόρασης.

    Μηχανικό σύστημα τηλεόρασης.
    Περισσότερες πληροφορίες.Μια από τις πρώτες απόπειρες κατασκευής συσκευής βασισμένης στο φαινόμενο της φωτοαγωγιμότητας ήταν η συσκευής σάρωσης εικόνας με έναν περιστρεφόμενο δίσκο με μικρές τρύπες τοποθετημένες σε σπείρα, από τον Νίπκοφ (Nipkow) το 1884 (μηχανικό σύστημα τηλεόρασης).
  • Οι πρώτες επιτυχείς τηλεοπτικές μεταδόσεις

    Οι πρώτες επιτυχείς τηλεοπτικές μεταδόσεις
    Περισσότερες πληροφορίεςΟι πρώτες επιτυχείς τηλεοπτικές μεταδόσεις έγιναν από τον Τζών Λότζι Μπαίρντ (John Logie Baird), μεταξύ 1928 και 1935 στη Μ. Βρετανία, χρησιμοποιώντας τους πομπούς μεσαίων κυμάτων του BBC.
  • Εικόνα τηλεόρασης 30-γραμμών

    Εικόνα τηλεόρασης 30-γραμμών
    Περισσότερες πληροφορίες.Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας έγιναν με εικόνα τηλεόρασης 30-γραμμών</a> τη δεκαετία του 1930.
  • Στούντιο Marconi-EMI.

    Στούντιο Marconi-EMI.
    Περισσότερες πληροφορίες.Το στούντιο Marconi-EMI στο Alexandra Palace στα 1936, στην Αγγλία. Εκείνη την εποχή τα τηλεοπτικά στούντιο ήταν φτωχά εξοπλισμένα με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η παραγωγή ποιοτικών τηλεοπτικών εκπομπών.
  • Η πρώτη παγκόσμια εκπομπή.

    Η πρώτη παγκόσμια εκπομπή.
    Περισσότερες πληροφορίεςΗ πρώτη παγκόσμια εκπομπή «υψηλής στάθμης» τέθηκε σε λειτουργία από το BBC το φθινόπωρο του 1936, από το Alexandra Palace, στο Λονδίνο και χρησιμοποιούσε 405 γραμμές.
  • Δέκτης τηλεόρασης.

    Δέκτης τηλεόρασης.
    Περισσότερες πληροφορίες.Δέκτης του 1938. Παρόλο που το μέγεθος της οθόνης ήταν μόνο 12 ίντσες (περίπου 30,48 cm), o σωλήνας ήταν τόσο μακρύς ώστε έπρεπε να στερεωθεί κάθετα. Με την βοήθεια ενός καθρέφτη ήταν δυνατό να παρακολουθήσει κανείς τηλεόραση.
  • Οι τακτικές τηλεοπτικές εκπομπές διακόπηκαν.

    Οι τακτικές τηλεοπτικές εκπομπές διακόπηκαν.
    Περισσότερες πληροφορίες.Το 1940, τη χρονιά που ξέσπασε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, οι τακτικές τηλεοπτικές εκπομπές διακόπηκαν.
  • Εμπορικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούσαν στις ΗΠΑ.

    Εμπορικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούσαν στις ΗΠΑ.
    Περισσότερες πληροφορίες.Το 1946 δώδεκα εμπορικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούσαν στις ΗΠΑ και οι πωλήσεις τηλεοπτικών συσκευών ανέβηκαν κατακόρυφα.
  • Η πρώτη τηλεώραση στην Ελλάδα.

    Η πρώτη τηλεώραση στην Ελλάδα.
    Περισσότερες πληροφορίες.Η ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης αρχίζει το 1951 οπότε με τον νόμο 1663 προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Ο πρώτος σταθμός τηλεόρασης στην Ελλάδα.

    Ο πρώτος σταθμός τηλεόρασης στην Ελλάδα.
    Περισσότερεσ πληροφορίες.Ο πρώτος πειραματικός σταθμός Ελληνικής τηλεόρασης λειτούργησε το 1961 στη Θεσσαλονίκη από τη ΔΕΗ στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
  • Η επίσημη έναρξη της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης.

    Η επίσημη  έναρξη της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης.
    Περισσότερες πληροφορίες.Η επίσημηέναρξη της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 1966, με πρώτη παρουσιάστρια την Ελένη Κυπραίου και συντονιστή το δημοσιογράφο Γεώργιο Κάρτερ.
  • Απευθείας σύνδεση με το κύκλωμα της Eurovision.

    Απευθείας σύνδεση με το κύκλωμα της Eurovision.
    Περισσότερες πληροφορίες.Το 1969 γίνεται η διεθνής απευθείας σύνδεση με το κύκλωμα της Eurovision για τη μετάδοση της προσεδάφισης και του περιπάτου του πληρώματος του Απόλλο 12 στη Σελήνη.
  • Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (Ε.Ι.Ρ.Τ).

    Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (Ε.Ι.Ρ.Τ).
    Περισσότερες πληροφορίεςΤο 1970 το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοτηλεόρασης μετεξελίσσεται σε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (Ε.Ι.Ρ.Τ).
  • Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση.

    Περισσότερες πληροφορίεςΤο 1975, με τη μεταπολίτευση, το Ε.Ι.Ρ.Τ μετατρέπεται σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ) με σκοπό την «ενημέρωση, την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία του Ελληνικού λαού».
  • Η έγχρωμη μετάδοση στην Ελληνική τηλεόραση .

    Η έγχρωμη μετάδοση στην Ελληνική τηλεόραση .
    Περισσότερες πληροφορίες.Η έγχρωμη μετάδοση στην Ελληνική τηλεόραση με το σύστημα Secam εισέρχεται το 1979.
  • Λειτουργούν στην Αμερική 1300 τηλεοπτικοί σταθμοί.

    Λειτουργούν στην Αμερική 1300 τηλεοπτικοί σταθμοί.
    Περισσότερες πληροφορίεςΣτα τέλη της δεκαετίας του 1980 λειτουργούν στην Αμερική 1300 τηλεοπτικοί σταθμοί και το 98% των αμερικανικών νοικοκυριών διαθέτει τηλεόραση. Οι εκπομπές πραγματοποιούνται κάτω από καλύτερες τεχνικές συνθήκες και είναι έγχρωμες.
  • Η ΕΡΤ το 1987.

    Η ΕΡΤ το 1987.
    Περισσότερες πληροφορίες.Το 1987 η ΕΡΤ αναδιαρθρώνεται εν' όψει της εισαγωγής των ιδιωτικών σταθμών. Η ΕΡΤ1 και ΕΡΤ2 συγχωνεύονται σε ένα ενιαίο φορέα, την ΕΡΤ Α.Ε. που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.
  • Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

    Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
    Περισσότερες πληροφορίες.Το 1989 ιδρύεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για την εποπτεία του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου.
  • Τηλεοπτικές συχνότητες.

    [Ενα σχετικό βίντεο.](http:///www.youtube.com/watch?v=f3Eqb1klLhA)[Περισσότερες πληροφορίες.](http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathfiles_100030_04/04/2006_149723)Προς το τέλος του 1989 εμφανίζονται στις τηλεοπτικές συχνότητες τα δύο πρώτα ιδιωτικά κανάλια, το Mega Channel και ο Antenna TV, γεγονός που σηματοδοτεί την ουσιαστική αναδιάρθρωση του επικοινωνιακού πεδίου της χώρας.
  • Συνδρομητικό κανάλι.

    Σχετικό βίντεο.Περισσότερες πληροφορίες.Το 1994 εμφανίζεται το πρώτο συνδρομητικό κανάλι, το Filmnet, που προσέφερε εμπορικές ταινίες και ζωντανούς αγώνες ποδοσφαίρου.