14482923

Μεγάλες Ηφαιστειακές Εκρήξεις

  • Όρος Βεζούβιος, Ιταλία

    Όρος Βεζούβιος, Ιταλία
    Αριθμός θυμάτων: 6.000.
    Το περιβόητο «ανήσυχο» ηφαίστειο του Βεζούβιου έχει καταγεγραμμένες περισσότερες από δώδεκα ισχυρές εκρήξεις από την εποχή της Πομπηίας και μετά. Το 1631, η έκρηξη σκότωσε περισσότερα από 6.000 άτομα, καθώς η λάβα έθαψε όλα τα γύρω χωριά. Σαν να μην έφτανε αυτό, το καυτό νερό που εκτοξεύθηκε υπό μορφή ατμού από το ηφαίστειο ολοκλήρωσε την καταστροφή.
  • Period: to

    Ηφαιστειακές εκρήξεις

  • Σύμπλεγμα Laki, Ισλανδία

    Σύμπλεγμα Laki, Ισλανδία
    Αριθμός θυμάτων: 9.350
    Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ισλανδία βάζει σε κίνδυνο την ανθρωπότητα. Έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο συνεχών εκρήξεων, η πηχτή ηφαιστειακή ομίχλη προκάλεσε τότε για μια ακόμα φορά ηφαιστειακό χειμώνα και μαζικές καταστροφές καλλιεργειών. Οι Ισλανδοί θρήνησαν 9,350 θανάτους από την πείνα.
  • Όρος Unzen, Ιαπωνία

    Όρος Unzen, Ιαπωνία
    Αριθμός θυμάτων: 12,000 - 15,000.
    Κι εδώ η καταστροφή δεν προήλθε απευθείας από το ηφαίστειο. αλλά από τα φυσικά φαινόμενα που προκάλεσε. Η ισχυρή σεισμική δόμηση προκάλεσε την κατάρρευση του ανατολικού τμήματος του κρατήρα, προκαλώντας χιονοστιβάδα και τσουνάμι, με συνέπεια εκατόμβες νεκρών στις γύρω πόλεις.
  • Όρος Galunggung, Ιάβα, Ινδονησία

    Όρος Galunggung, Ιάβα, Ινδονησία
    Αριθμός θυμάτων: 4.011.
    Άλλη μια έκρηξη από την περιοχή της Ινδονησίας, που δίνει ισχυρότατους σεισμούς, ηφαιστειακές εκρήξεις και τσουνάμι. Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία και λεπτομέρειες από την έκρηξη.
  • Όρος Krakatoa, Ινδονησία

    Όρος Krakatoa, Ινδονησία
    Αριθμός θυμάτων: 36.000.
    Η πιο «δημοφιλής» έκρηξη της μοντέρνας εποχής. Κατέστρεψε τα 2/3 του νησιού Κρακατόα, σκορπίζοντας στην ατμόσφαιρα περισσότερα από 25 κυβικά χιλιόμετρα τέφρας. Ο ήχος της έκρηξης θεωρείται ο μεγαλύτερος που ακούστηκε ποτέ, κι έγινε αισθητός μέχρι την Αυστραλία. Το παράδοξο είναι πως δεν είχαμε κανένα θύμα από την έκρηξη, όσο από το τσουνάμι που ακολούθησε.
  • Όρος Pelee, Δυτικές Ινδίες

    Όρος Pelee, Δυτικές Ινδίες
    Αριθμός θυμάτων: 40.000.
    Όλοι πίστευαν πως το ηφαίστειο στο Pelee είχε πλέον «κοιμηθεί» για τα καλά, όταν τον Απρίλιο του 1902 ξεκίνησε μια αλυσίδα εκρήξεων. Η μεγαλύτερη έκρηξη στις 8 Μαϊου αφάνισε ολοκληρωτικά την πόλη του St.Pierre, σκοτώνοντας 25.000 ανθρώπους. Μοναδικοί επιζώντες ένας …φυλακισμένος (!!) κι ένας ερημίτης που ζούσε στα περίχωρα. Πολλά πλοία βυθίστηκαν αύτανδρα στο λιμάνι.
  • Όρος Kelut, Ινδονησία

    Όρος Kelut, Ινδονησία
    Αριθμός θυμάτων: 5.110
    Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από κατολισθήσεις και μετακινήσεις τόνων λάσπης. Περισσότερα στοιχεία δεν έχουν καταγραφεί. Το ηφαίστειο βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς επιτήρησης από τις 16 Ιουνίου 2008, από ειδική επιστημονική ομάδα, που θεωρεί την κατάστασή του «ασταθή». Το 2007 αποσοβήθηκε τελευταία στιγμή μια έκρηξη που κατά τα φαινόμενα θα ήταν ιδιαίτερα καταστρεπτική.
    Εκτοτε η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση κίτρινου συναγερμού.
  • Όρος Βεζούβιος, Ιταλία

  • Nevado del Ruiz, Κολομβία

    Nevado del Ruiz, Κολομβία
    Αριθμός θυμάτων: 23.000.
    Μια μικρή σχετικά, θεωρητικά ακίνδυνη έκρηξη. με ολέθριες όμως συνέπειες. Η δύναμη του μάγματος διέλυσε τη σκεπασμένη με πάγο και χιόνια κορυφή του όρους, προκαλώντας μια από τις μεγαλύτερες χιονοστιβάδες στην ιστορία. Μέσα σε λίγα λεπτά η πόλη Armeno είχε θαφτεί ολόκληρη μέσα στο χιόνι, μαζί με τους 23.000 κατοίκους της.
  • Όρος Tambora, Indonesia

    Όρος Tambora, Indonesia
    Αριθμός θυμάτων: 92.000.
    Η δόνηση από την έκρηξη έγινε αισθητή έως και 1.500 χιλιόμετρα μακριά. Το όρος Tambora, το οποίο είχε ύψος περίπου 4.500 μέτρα, «έχασε» 1.500 μέτρα από το ύψος του, καθώς 390 κυβικά χιλιόμετρα λάβας και τέφρας εκτοξεύτηκαν στην ατμόσφαιρα. Τα αποτελέσματα έγιναν αισθητά σε όλη την υδρόγειο: Το έτος 1816 ήταν «το έτος χωρίς καλοκαίρι», καθώς η τέφρα στην ατμόσφαιρα κάλυψε τον ήλιο, ρίχνοντας τις θερμοκρασίες του πλανήτη.
  • Όρος Pinatubo, Φιλιππίνες

    Όρος Pinatubo, Φιλιππίνες
    Η έγκαιρη προειδοποίηση και απομάκρυνση των κατοίκων της γύρω περιοχής έσωσε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής και τελικά πέθαναν μόνο 847 άνθρωποι. Όμως η γύρω περιοχή καταστράφηκε από πυροκλαστικές ροές, τη στάχτη και τα λαχάρ. Τα αποτελέσματα της έκρηξης του Πινατούμπο έγιναν αισθητά σε όλο τον κόσμο. Από το ηφαίστειο βγήκαν 10 κυβικά χιλιόμετρα μάγμα και είκοσι εκατομμύρια τόνοι διοξείδιο του θείου. Το διοξείδιο του θείου που εκλύθηκε από το ηφαίστειο ανακλούσε μέρος της ακτινοβολίας.