Ιστορική εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής

 • Period: to

  ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

 • Ο Γάλλος φυσικός Ζοζέφ Φουριέ περιγράφει για πρώτη φορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου της Γης.

   Ο Γάλλος φυσικός Ζοζέφ Φουριέ περιγράφει για πρώτη φορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου της Γης.
 • Ο Ιρλανδός φυσικός John Tyndall δείχνει ότι οι υδρατμοί και ορισμένα άλλα αέρια δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

  Ο Ιρλανδός φυσικός John Tyndall δείχνει ότι οι υδρατμοί και ορισμένα άλλα αέρια δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
 • Ο Σουηδός χημικός Svante Arrhenius καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καύση του άνθρακα στην βιομηχανική εποχή θα ενισχύσει το φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου.

  Ο Σουηδός χημικός Svante Arrhenius καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καύση του άνθρακα στην βιομηχανική εποχή θα ενισχύσει το φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου.
 • Ο Βρετανός μηχανικός Guy Callendar δείχνει ότι η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά την διάρκεια του προηγούμενου αιώνα (19ος). Δείχνει, επίσης, ότι η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα εξ αιτίας της καύσης αυξήθηκε κατά την ίδια περίοδο.

  Ο Βρετανός μηχανικός Guy Callendar δείχνει ότι η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά την διάρκεια του προηγούμενου αιώνα (19ος). Δείχνει, επίσης, ότι η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα εξ αιτίας της καύσης αυξήθηκε κατά την ίδια περίοδο.
 • Ο Αμερικανός ωκεανογράφος Roger Revelle και ο χημικός Hans Suess δείχνουν ότι το θαλασσινό νερό δεν θα απορροφήσει το σύνολο του πρόσθετου CO2 που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, όπως πολλοί υπέθεταν.

  Ο Αμερικανός ωκεανογράφος Roger Revelle και ο χημικός Hans Suess δείχνουν ότι το θαλασσινό νερό δεν θα απορροφήσει το σύνολο του πρόσθετου CO2 που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, όπως πολλοί υπέθεταν.
  Ο Revelle γράφει σχετικά: "Τα ανθρώπινα όντα είναι τώρα μέρος ενός γεωφυσικού πειράματος μεγάλης κλίμακας που διεξάγεται σε όλο τον κόσμο…"
 • Ο Αμερικανός επιστήμονας Charles David Keeling ξεκινά συστηματική μέτρηση των ατμοσφαιρικών εκπομπών του CO2 στο όρος Mauna Loa στη Χαβάη και στην Ανταρκτική, με αποτέλεσμα να φανεί η πρώτη σαφής απόδειξη ότι οι συγκεντρώσεις του CO2 αυξάνονται.

  Ο Αμερικανός επιστήμονας Charles David Keeling ξεκινά συστηματική μέτρηση των ατμοσφαιρικών εκπομπών του CO2 στο όρος Mauna Loa στη Χαβάη και στην Ανταρκτική, με αποτέλεσμα να φανεί η πρώτη σαφής απόδειξη ότι οι συγκεντρώσεις του CO2 αυξάνονται.
 • Η Συμβουλευτική Επιτροπή του Προέδρου των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένα θέμα που φέρνει «πραγματική ανησυχία».

  Η Συμβουλευτική Επιτροπή του Προέδρου των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένα θέμα που φέρνει «πραγματική ανησυχία».
  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής διαλύθηκε την 1 Δεκεμβρίου 2010, με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων.
 • Πρώτη διάσκεψη του ΟΗΕ στη Στοκχόλμη για το περιβάλλον, με επίκεντρο τη χημική ρύπανση, τις δοκιμές της ατομικής βόμβας και τη φαλαινοθηρία.

  Πρώτη διάσκεψη του ΟΗΕ στη Στοκχόλμη για το περιβάλλον, με επίκεντρο τη χημική ρύπανση, τις δοκιμές της ατομικής βόμβας και τη φαλαινοθηρία.
 • Το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ περιορίζει τις χημικές ουσίες που βλάπτουν το στρώμα του όζοντος. Οι πλούσιες χώρες τις αποσύρουν σταδιακά πρώτες και οι αναπτυσσόμενες χώρες ακολουθούν αργότερα.

  Το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ περιορίζει τις χημικές ουσίες που βλάπτουν το στρώμα του όζοντος. Οι πλούσιες χώρες τις αποσύρουν σταδιακά πρώτες και οι αναπτυσσόμενες χώρες ακολουθούν αργότερα.
  Το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ υπογράφηκε τις 16 Σεπτεμβρίου του 1987 κι από τότε έχει αναθεωρηθεί πέντε φορές.
 • Ιδρύεται η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) με σκοπό τη συλλογή και την αξιολόγηση στοιχείων για την αλλαγή του κλίματος.

  Ιδρύεται η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) με σκοπό τη συλλογή και την αξιολόγηση στοιχείων για την αλλαγή του κλίματος.
  Ο Τζέιμς Χάνσεν (James Hansen) του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA προειδοποιεί σε μια ακρόαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ ότι είναι 99% σίγουρος ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη βρίσκεται σε εξέλιξη.
 • Η Μάργκαρετ Θάτσερ σε ομιλία της στον ΟΗΕ μιλάει για την κλιματική αλλαγή και προσκαλεί για μια παγκόσμια συνθήκη για την αλλαγή του κλίματος.

  Η Μάργκαρετ Θάτσερ σε ομιλία της στον ΟΗΕ μιλάει για την κλιματική αλλαγή και προσκαλεί για μια παγκόσμια συνθήκη για την αλλαγή του κλίματος.
  '' Βλέπουμε μια τεράστια αύξηση στην ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που φθάνει στην ατμόσφαιρα … Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή η αλλαγή στο μέλλον είναι πιθανό να είναι πιο θεμελιώδης και περισσότερο διαδεδομένη από οτιδήποτε έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα για το κλίμα ''.
 • Η πρώτη έκθεση αξιολόγησης της IPCC καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι θερμοκρασίες έχουν ήδη αυξηθεί κατά 0.3-0.6 βαθμούς Κελσίου κατά τον τελευταίο αιώνα, εξ αιτίας των ανθρωπογενών εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

  Η πρώτη έκθεση αξιολόγησης της IPCC καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι θερμοκρασίες έχουν ήδη αυξηθεί κατά 0.3-0.6 βαθμούς Κελσίου κατά τον τελευταίο αιώνα, εξ αιτίας των ανθρωπογενών εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.
  Τόσο η Δεύτερη Έκθεση Αξιολόγησης της IPCC το 1995 όσο και η Τρίτη το 2001, αλλά και η Τέταρτη το 2007 καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της θερμοκρασίας που παρατηρείται κατά τα τελευταία 50 χρόνια οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες.
 • Υπογράφεται το Πλαίσιο Συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών (UNFCCC) κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής στο Ρίο. Ο πρωταρχικός στόχος της είναι η σταθεροποίηση των αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να αποφευχθεί η αλλαγή του κλίματος.

  Υπογράφεται το Πλαίσιο Συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών (UNFCCC) κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής στο Ρίο. Ο πρωταρχικός στόχος της είναι η σταθεροποίηση των αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να αποφευχθεί η αλλαγή του κλίματος.
  192 χώρες έχουν υπογράψει μέχρι τώρα
 • Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο, τα ανεπτυγμένα κράτη συμφωνούν να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 5% έως το 2012.

  Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο, τα ανεπτυγμένα κράτη συμφωνούν να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 5% έως το 2012.
  Ωστόσο, οι ΗΠΑ αργότερα αρνούνται να αναλάβουν δράση. Οι αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, δεν έχουν αναλάβει κανένα επίσημο δεσμευτικό στόχο. Πρωτόκολλο του Κιότο
 • Η θερμότερη χρονιά στην θερμότερη δεκαετία στον θερμότερο αιώνα της τελευταίας χιλιετίας μεγεθύνεται από ένα ισχυρό Ελ Νίνιο.

  Η θερμότερη χρονιά στην θερμότερη δεκαετία στον θερμότερο αιώνα της τελευταίας χιλιετίας μεγεθύνεται από ένα ισχυρό Ελ Νίνιο.
 • Το Πρωτόκολλο του Κιότο καθίσταται διεθνές δίκαιο για τις χώρες αυτές που εξακολουθούν να είναι μέσα.

  Το Πρωτόκολλο του Κιότο καθίσταται διεθνές δίκαιο για τις χώρες αυτές που εξακολουθούν να είναι μέσα.
  Με πράσινο χρώμα είναι οι χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία και συνεχίζουν να την εφαρμόζουν.
  Με κόκκινο χρώμα είναι οι χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία, αλλά αρνήθηκαν να την εφαρμόσουν.
  Με γκρι χρώμα είναι όσες χώρες δεν προκαλούν μόλυνση.
 • Μια συνολική οικονομική αξιολόγηση των κλιματικών μεταβολών, από τον Λόρδο Stern, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να καταστραφεί μέχρι και 20%, αν η υπερθέρμανση του πλανήτη αφεθεί ανεξέλεγκτη.

  Μια συνολική οικονομική αξιολόγηση των κλιματικών μεταβολών, από τον Λόρδο Stern, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να καταστραφεί μέχρι και 20%, αν η υπερθέρμανση του πλανήτη αφεθεί ανεξέλεγκτη.
  Ωστόσο, ο περιορισμός της υπερθέμανσης του πλανήτη θα κοστίσει περίπου το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
 • Από τις 7 έως 18 Δεκεμβρίου γίνεται στην Κοπεγχάγη το Παγκόσμιο Συνέδριο για το Κλίμα της UNFCCC. Οι πλούσιες χώρες πείθονται να περικόψουν τις εκπομπές των αερίων ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες σαν την Κίνα επίσης να δράσουν για την μείωση των δικών τους.

  Την ίδια χρονική στιγμή αξίζει να αναφερθεί ότι η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ σαν τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο – αν και οι ΗΠΑ παραμένουν αρκετά μπροστά σε κατά κεφαλήν βάση. Επίσης, η τυχόν αποτυχία της Κοπεγχάγης να φέρει μια νομοθετική συμφωνία σημαίνει ότι θα υπάρξουν νέες συναντήσεις κάτω από την ομπρέλα της UNFCCC.
 • Το Δεκέμβριο του 2012 η ισχύς του Πρωτόκολλου του Κιότου τελειώνει.

  Το Δεκέμβριο του 2012 η ισχύς του Πρωτόκολλου του Κιότου τελειώνει.
 • Τον Ιούνιο του 2013 αρχίζει η περίοδος υλοποίησης οποιασδήποτε συμφωνίας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή ….

  Τον Ιούνιο του 2013 αρχίζει η περίοδος υλοποίησης οποιασδήποτε συμφωνίας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή ….