Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ -η φάση των επιτυχιών

  • Έναρξη της επανάστασης σε διάφορα σημεία της Πελοποννήσου

    Έναρξη της επανάστασης σε διάφορα σημεία της Πελοποννήσου
    Το έναυσμα της επανάστασης δόθηκε το δεκαήμερο μεταξύ 14-25 Μαρτίου σε διαφορετικά σημεία στο Μωριά. Στην περιοχή των Καλαβρύτων, την περίοδο αυτή έλαβαν χώρα σημαντικά επαναστατικά γεγονότα, τα οποία αποτέλεσαν το σπινθήρα για την έναρξη της Επανάστασης.
  • Η μάχη της Αλαμάνας

    Η μάχη της Αλαμάνας
    Η μάχη της Αλαμάνας είχε νικηφόρα έκβαση για τους Τούρκους. Στην μάχη αυτή που έγινε στις 23 Απριλίου 1821 (ή στις 22, κατά μερικούς απομνημονευματογράφους) πληγώθηκε ο Αθανάσιος Διάκος και τελικά βρήκε ηρωικό θάνατο, αφού εκτελέστηκε βάναυσα από τον Ομέρ Βρυώνη.Αν και στην μάχη της Αλαμάνας οι Έλληνες δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους, η πεισματική αντίστασή τους και ιδίως ο μαρτυρικός θάνατος του Αθανάσιου Διάκου έδωσε δύναμη στους Έλληνες να συνεχίσουν τον αγώνα.
  • Η μάχη της Γραβιάς

    Η μάχη της Γραβιάς
    Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς ήταν μια από τις πολεμικές εμπλοκές της επανάστασης του 21 με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες. Στην μάχη αυτή, που έγινε στις 8 Μαΐου του 1821, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με 120 άνδρες νίκησε την στρατιά του Ομέρ ΒρυώνηΤα θύματα των Τούρκων ήταν πολυάριθμα.Η μάχη στο χάνι της Γραβιάς θεωρείται σημαντικός σταθμός για την έκβαση της ελληνικής επανάστασης. Είχε παρεμποδιστεί η κάθοδος του ισχυρού στρατού του Ομέρ Βρυώνη, στην Πελοπόννησο, όπου η επανάσταση δεν είχε εδραιωθεί
  • Μάχη στα Βασιλικά

    Μάχη στα Βασιλικά
    Η Μάχη στα Βασιλικά ήταν πολεμική σύγκρουση της επανάστασης του 1821 με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες.Η νίκη των Ελλήνων ήταν μια από τις πιο λαμπρές του Ελληνικού αγώνα. Συντέλεσε στην ακύρωση της εκστρατείας των Τούρκων κατά της Πελοποννήσου.Διακρίθηκαν οι Γιάννης και Γεώργιος καιΔυοβουνιώτης, Πανουργιάς και Γκούρας.
  • Άλωση της Τριπολιτσιάς

    Άλωση της Τριπολιτσιάς
  • Οι σφαγές της Χίου

    Οι σφαγές της Χίου
  • Η νίκη των Ελλήνων στα Δερβενάκια

    Η νίκη των Ελλήνων στα Δερβενάκια
    Oi ελληνικές δυνάμεις , υπό την ηγεσία του Κολοκοτρώνη, διέλυσαν στα Δερβενάκια της Αργολίδας τη στρατιά του Δράμαλη που είχε φτάσει στην Πελοπόννησο με σκοπό την ανακατάληψη της Τριπολιτσάς.
  • Η επανάσταση στην Κρήτη

  • Η ναυμαχία του Γέροντα

    Η ναυμαχία του Γέροντα
    Η απάντηση των Ελλήνων μετά τις καταστροφές της Κάσου κια των Ψαρών.Οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Α. Μιαούλη κατάφεραν ισχυρό χτύπημα στον τουρκοαιγυπτιακό στόλο.