A380 at hub from side london heathrow airport jpg

ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ

 • Feb 18, 1560

  Η έρευνα της δυνατότητας της πτήσης

  Η έρευνα της δυνατότητας της πτήσης
  Η έρευνα της δυνατότητας πτήσης από καθαρά επιστημονική άποψη ξεκίνησε ουσιαστικά με τον Λεονάρντο Ντα Βίτσι πριν από 500 χρόνια.
 • Αερόστατο

  Αερόστατο
  Το πρώτο μέσο με το οποίο ο άνθρωπος κατόρθωσε να σταθεί στην ατμόσφαιρα υπήρξε το αερόστατο. Μια μονγκολφιέρα ανυψώθηκε στον ουρανό των Βερσαλλιών για πρώτη φορά στον κόσμο τον Σεπτέμβριο του 1783 και λίγους μήνες αργότερα ο Πιλάτρ ντε Ροζιές και ο Ντ’ Αρλάντ πέταξαν πάνω από το Παρίσι με την μονγκολφιέρα τους, λαμβάνοντας τον τίτλο των πρώτων αεροναυτών .
 • Ένα μικρό μοντέλο αεροσκάφους

  Οι μηχανικοί Χένσεν και Στρινγκφέλοου κατασκεύασαν ένα μικρό μοντέλο αεροσκάφους που αρχικά εκτοξευόταν με καταπέλτη και κατόπιν παρέμενε σε πτήση με μικρό κινητήρα ατμού. Τελικά, η ατέλεια των υλικών και τα ελαττώματα στην κατασκευή του το εμπόδισαν να πετάξει.
 • Μικρό μοντέλο εφοδιασμένο με έλικα

  ο Γάλλος μηχανικός Αλφόνς Πενό, ο οποίος κατάφερε να πετάξει ένα μικρό μοντέλο εφοδιασμένο με έλικα.
 • Η πτητική μηχανή με το όνομα ΑVION

  Ο Κλέμαν Αντέρ είχε κατασκευάσει μία πτητική μηχανή που της είχε δώσει το όνομα Avion και η οποία ήταν εφοδιασμένη με κινητήρα ατμού ισχύος 20 ίππων. Οι πρώτοι πειραματισμοί του Αντέρ έλαβαν χώρα το 1890 και η πτητική αυτή μηχανή ανυψώθηκε περίπου 50μ.
 • Ο Αντέρ τα παρατά

  Ένα πείραμα το 1897 δεν απέδωσε τα ίδια αποτελέσματα και ο Αντέρ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.
 • Οι αδερφοί Ράιτ δημιουργούν το πρώτο αεροπλάνο

  Οι αδερφοί Ράιτ δημιουργούν το πρώτο αεροπλάνο
  Δείτε ένα σχετικό βίντεο με την ιστορία του αεροπλάνου Κατόπι πειραματίστηκαν με επανδρωμένα ανεμόπτερα που είχαν πηδάλια ελέγχου και επειδή οι γνώσεις τους δεν ήταν ακόμη αρκετές, μελέτησαν σε αεροδυναμική σήραγγα διάφορες κατασκευές τους.
  Το 1903 ο Όρβιλ Ράιτ πέταξε για πρώτη φορά. Η πτήση του κάλυψε συνολικά 40μ. Το ίδιο πρωί οι αδελφοί Ράιτ πραγματοποίησαν άλλες 3 πτήσεις από τις οποίες οι τελευταία κάλυψε 259 μέτρα σε 59 δευτερόλεπτα. Το αεροπλάνο των Ράιτ ήταν δίπλανο, που ονόμασαν "Φλάιερ 1 ,με άνοιγμα πτερύγων 12μ..
 • Βελτίωση των αεροσκαφών Ράιτ

  Βελτίωση των αεροσκαφών Ράιτ
  Δείτε ένα αστείο βίντεο σχετικό με τις προσπάθειες που γίνονταν για την δημιουργία ενός αεροπλάνουΤο Σεπτέμβριο του 1904 οι Ράιτ κατόρθωσαν μια πτήση σε κλειστό κύκλο και τον Νοέμβριο ξεπέρασαν με ένα αεροπλάνο τους απόσταση 5 χλμ. Τον επόμενο χρόνο κατόρθωσαν να αποδείξουν πως ήταν πολύ εύκολο να κάνουν στροφές. Το νέο "Φλάιερ 3", βελτιωμένο ακόμη περισσότερο, πραγματοποίησε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1905 σημαντικές επιδόσεις, διανύοντας δεκάδες χιλιομέτρων, με ταχύτητα περίπου 61 χλμ. την ώρα.
 • Δημιουργία πρώτων υδροπλάνων

  Δημιουργία πρώτων υδροπλάνων
  επίφοβος ανταγωνιστής των αδερφών Ράιτ, ο κατασκευαστής κινητήρων Γκλεν Κέρτις, ο οποίος με την οικονομική συνδρομή του Αλεξάντερ Μπελ και τη συνεργασία του Τόμας Μπόλντγουιν κατασκεύασε μια σειρά αξιόλογων αεροπλάνων και υδροπλάνων. Το 1910 και 1911 έγιναν επιδείξεις αεροπλάνων με πλωτήρες, καθώς και απογείωση και προσγείωση αεροπλάνων στο κατάστρωμα πολεμικών πλοίων. Τον επόμενο χρόνο ο Κέρτις κατασκεύασε την πρώτη αεράκατο ("Ιπτάμενο Ψάρι"), με κατάλληλα διαμορφωμένη άτρακτο ώστε να επιπλέει
 • Πτήση πάνω από τη Μεσόγειο

  Το 1913 ο Γάλλος Ρολάν Γκαρός πραγματοποίησε πτήση πάνω από τη Μεσόγειο.
  Πλησίαζε όμως ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος και οι κυβερνήσεις των αντίπαλων χωρών άρχιζαν να διαβλέπουν τη σπουδαιότητα του αεροπλάνου στις πολεμικές επιχειρήσεις. Εξαιρετικό Ενδιαφέρον έδειξε η Γερμανία, πετυχαίνοντας στις παραμονές του πολέμου επιδόσεις ασύγκριτα μεγαλύτερες απ` αυτές που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι τότε, με ρεκόρ απόστασης 1.895 χλμ. και διάρκειας πτήσης 24 περίπου ωρών.
 • Η πρώτη πτήση πάνω από τον βόρειο Ατλαντικό

  Με αεροπλάνο "Βίκερς Βίμι" οι Βρετανοί Μπράουν και Άλκοκ πέταξαν χωρίς σταθμό τον Ιούνιο του 1919 πάνω από το Βόρειο Ατλαντικό.
 • Ο πρώτος γύρος του κόσμου

  Ο πρώτος γύρος του κόσμου με ενδιάμεσους σταθμούς είχε πραγματοποιηθεί με αεροπλάνα Ντάγκλας ήδη το 1924
 • Η πρώτη αεροσυνοδός

  Αξίζει να αναφέρουμε εδώ, ότι η νοσοκόμα Ellen Church ήταν η πρώτη επίσημη αεροσυνοδός! Ξεκίνησε την καριέρα της στις 15 Μαΐου 1930, στην πτήση Oakland-Chicago, με αεροπλάνο της εταιρίας Boeing.
 • Τα υδροπλάνα γίνονται πολύ πιο γρήγορα

  Τα υδροπλάνα γίνονται πολύ πιο γρήγορα
  Οι επιδόσεις αυξήθηκαν σημαντικά και στο διάστημα των δεκαπέντε χρόνων μετά τον πόλεμο η ταχύτητα των αεροπλάνων τριπλασιάστηκε, υπερβαίνοντας τα 600 χλμ. την ώρα, με το βρετανικό υδροπλάνο "Σουπερμαρίν S - 6Β" (1931), με κινητήρα δεκαπλάσιας ισχύος από τα καταδιωκτικά του πολέμου και τα 700 χλμ. την ώρα
 • Το πρώτο αεριωθούμενο αεροπλάνο.

  Στη Γερμανία ο Χανς φον Οχάιν και στη χώρα αυτή πέταξε το πρώτο αεριωθούμενο αεροπλάνο, τον Αύγουστο του 1939,
 • Το πρώτο επιβατικό αεροπλάνο

  Το πρώτο επιβατικό αεροπλάνο
  Το 1952 έκανε μεγάλη εντύπωση η εμφάνιση του πρώτου αεριωθούμενου επιβατικού αεροπλάνου, του βρετανικού Κόμετ της Ντε Χάβιλαντ, οι τεχνολογικές γνώσεις όμως δεν ήταν ακόμη αρκετές για τέτοια επιτεύγματα και μετά την αποσύνθεση στον αέρα δύο αεροπλάνων εξαιτίας δομικών αδυναμιών
 • Η ίδρυση της Ολυμπιακής

  Το 1957 δημιουργήθηκε η πρώτη ελληνική εταιρία με αερογραμμές με όνομα Ολυμπιακές αερογραμμές (Olympic airlines).
 • Η εμφάνιση των airbus

  Η εμφάνιση των airbus
  Τα Αirbus, αθόρυβα, άνετα, ευέλικτα, ασφαλή και οικονομικά, παρουσίασαν πλήθος επαναστατικών καινοτομιών και επιβλήθηκαν σ` όλο τον κόσμο.
  Αρχικός τύπος ήταν το Αirbus Α 300 Β (1972)·
 • Το κλείσιμο της Ολυμπιακής

  Το κλείσιμο της Ολυμπιακής
  Μια ιστορική εταιρία κλείνει λόγω χρεοκοπίας και εκατοντάδες άτομα χάνουν τις δουλιές τους