Container body image campaign

Εικόνα σώματος χτες και σήμερα

  • 1900

    1900
    Το ιδανικό σώμα της εποχής έχει το χαρακτηριστικό σχήμα “S”. Βοήθημα για τις γυναίκες του νέου αιώνα αποτελεί ο κορσές, ο οποίος αν και λιγότερο οδυνηρός από εκείνους που χρησιμοποιούνταν παλιότερα, δενόταν πολύ σφιχτά, ώστε να σχηματίζει την παράλογα μικρή μέση όπως πρόσταζε η μόδα. Δυστυχώς όμως, δεν παύει να δημιουργεί προβλήματα για τη γυναίκα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, ατροφία μυών κορμού, περιορισμός κινητικότητας, παραμόρφωση οργάνων.
  • Period: to

    Εικόνα σώματος 1900-2010

  • 1910

    1910
    Αν και πρόκειται για μια δεκαετία χωρίς ριζοσπαστικές αλλαγές στην εμφάνιση των γυναικών, φαίνεται πως είναι η αρχή για μια νέα αντίληψη προς το γυναικείο σώμα. Οι γυναίκες υιοθετούν ένα πιο ενεργό και αθλητικό στυλ, συμμετέχοντας περισσότερο σε αθλητικές δραστηριότητες. Το λεπτό σώμα θεωρείται ιδανικό, αλλά οι καμπύλες και ο κορσές της προηγούμενης εποχής, φεύγουν από την μόδα.
  • 1920

    1920
    Καθιερώθηκε το αγορίστικο πρότυπο. Λεπτά σώματα με αγορίστικη φιγούρα, με μικρές ή χωρίς καμπύλες, επίπεδο στήθος και κοντά μαλλιά. Τα ρούχα αυτής της δεκαετίας αφήνουν περισσότερο ακάλυπτα απ’ ότι στο παρελθόν, τα χέρια και τα πόδια, που υποδηλώνει την αρχή μιας νέας τάσης για τα ρούχα. Παράλληλα, πραγματοποιούνται τα πρώτα καλλιστεία “Μις Αμερική”, στο Ατλάντικ Σίτι του Νιου Τζέρσει.
  • 1930

    1930
    Το ‘30, οι καμπύλες είναι και πάλι στη μόδα, αλλά με μια πιο ήπια μορφή, που δεν έχει ξεφύγει τελείως από την επιρροή του ‘20. Ο κορμός είναι ευθυτενής, οι γοφοί λεπτοί και το στήθος ελαφρώς μεγαλύτερο απ’ ό,τι στην “αγορίστικη” σιλουέτα. Τα γυναίκεια πρότυπα που επέτασσαν πιο μεγάλο στήθος, επανέφεραν τον στηθόδεσμο, ο οποίος αποκτά μεγέθη (cups).
  • 1940

    1940
    Στην αρχή της δεκαετίας του ‘40, οι γυναίκες έπρεπε να δείξουν πιο δυναμικές, για να μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες εκτός σπιτιού. Έτσι, κάνουν την εμφάνισή τους και τα πρώτα “επαγγελματικά” γυναικεία παντελόνια. Μετά τον πόλεμο, οι καμπύλες επανήλθαν στην μόδα και τα γυναικεία σώματα έπρεπε να αποπνέουν έναν αισθησιασμό. Αναδεικνύονται σώματα με έμφαση στο ανυψωμένο στήθος, τη στενή μέση και τους στρογγυλεμένους γοφούς.
  • 1950

    1950
    Τη δεκαετία αυτή, το σώμα με καμπύλες παραμένει “της μόδας”. Επικρατούν πρότυπα με μεγάλο στήθος, μικροσκοπική μέση και αδύνατα πόδια. Η Marilyn Monroe αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτομή στα σωματικά πρότυπα, παγκοσμίως, επαναπροσδιορίζοντας την αισθητική των καμπύλων του γυναικείου σώματος. Χιλιάδες γυναίκες αναζητούν τρόπους (και θα συνεχίσουν, για πολλά χρόνια αργότερα) προκειμένου να πετύχουν τις “¨τέλειες” αναλογίες της Marilyn.
  • 1960

    1960
    Το σώμα με καμπύλες αποτελεί παρελθόν. Τα πάντα αλλάζουν, καθώς οι μίνι φούστες και τα μικροσκοπικά φορέματα είναι πλέον στην μόδα. Χαρακτηριστικό πρόσωπο της δεκαετίας του ‘60 είναι το μοντέλο Twiggy (με βάρος περί τα 43 kg και σωματότυπο προεφηβικού αγοριού), την οποία, κορίτσια και γυναίκες προσπαθούν να μιμηθούν. Το ισχνό σώμα έγινε ο πιο σημαντικός δείκτης της ελκυστικότητας.
  • 1970

    1970
    Η δεκαετία αυτή χαρακτηρίζεται από μια στροφή προς την πιο φυσική εικόνα, με το στυλ “hippie” να είναι στη μόδα. Αναδύεται μια έντονη τάση για απώλεια βάρους, με στόχο την λεπτότερη σιλουέτα. Τα θελκτικά, για την εποχή, σώματα έχουν συνήθως πλούσιο στήθος, μακριά πόδια και μικρούς γοφούς. Το υπερβολικά αδύνατο σώμα ξεκινά να χάνει την αίγλη του στα μισά της δεκαετίας, κάνοντας χώρο σε μια νέα εμφάνιση πιο αθλητική.
  • 1980

    1980
    Στη δεκαετία του ΄80 δίνεται επιπλέον έμφαση στο γυμνασμένο σώμα, με μεγάλο στήθος, το οποίο διατηρεί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τη λεπτότητά του. Η νέα τάση είναι η σωματική άσκηση, προκειμένου να μπορέσει η γυναίκα να αποκτήσει ένα σώμα αδύνατο, αλλά ταυτόχρονα ελαφρώς γραμμωμένο, διατηρώντας ωστόσο τις καμπύλες του. Είναι η δεκαετία που “έμεινε στην ιστορία” για τις περίφημες βιντεοκασέτες που δημιούργησε η Τζέιν Φόντα με ασκήσεις αεροβικής γυμναστικής, αλλά και για το στυλ της Μαντόνα.
  • 1990

    1990
    Οι δίαιτες και γενικά οι προσπάθειες απώλειας βάρους (με διάφορους τρόπους) γίνονται πάλι δημοφιλείς. Επικρατούν δύο κυρίως πρότυπα αυτή την εποχή: το αδύνατο, ψηλό σώμα με μεγάλο στήθος, με χαρακτηριστική εκπρόσωπο την Pamela Anderson (ένας αρκετά δύσκολος συνδυασμός) και συνάμα σώματα υπερβολικά αδύνατα με επίπεδο στήθος, όπως το μοντέλο Kate Moss. Αυτό το δεύτερο στυλ, του σχεδόν καχεκτικού σώματος, που προσομοίαζε το άρρωστο σώμα των χρηστών ηρωίνης, ονομάστηκε «heroin chic».
  • 2000

    2000
    Είναι η δεκαετία της πλαστικής ομορφιάς! Οι πλαστικές επεμβάσεις παίρνουν πρωταγωνιστικό ρόλο είτε με σκοπό την λεπτότητα (λιπαναρρόφηση), είτε με σκοπό την βελτίωση/ενίσχυση ενός συγκεκριμένου σημείου στο σώμα (εμφυτεύματα στο στήθος και τους γλουτούς, ρινοπλαστικές). Οι έντονοι γλουτοί, όπως τους ανέδειξε η Jennifer Lopez, επιστρέφουν και κατακτούν ένα μεγάλο ποσοστό της γυναικείας προτίμησης.
  • 2010

    2010
    Τη δεκαετία που διανύουμε, φαίνεται πως η τάση που ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια βρίσκει ακόμα πρόσφορο έδαφος. Οι γλουτοί διατηρούν το έντονα στρογγυλό σχήμα τους και η περιφέρεια στους γοφούς τείνει να είναι πιο φαρδιά, αν και παραμένει λεπτή. Το μεγάλο στήθος συμπληρώνει την πιο φαρδιά λεκάνη, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπεται η σφριγηλότητα του σώματος. Όμως, ας μην προτρέχουμε, γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή...