Como surgio espana la historia de nuestro arduo nacimiento

Viatge al passat (TASCA RECUPERACIÓ 2a AVALUACIÓ Hª D’ESPANYA)

 • Period: to

  El moviment obrer

  El moviment obrer que realment tindrà importància durant el regnat d’Alfons XIII serà L’Anarcosindicalisme. Es produeix el PROCÉS DE MONTJUÏC (1897) El que serà protagonista com a periodista A.Lerroux. A Catalunya, l’any 1907 alguns nuclis obrers fundaran SOLIDARITAT OBRERA. El moviment anarcosindicalista tindrà un paper destacat especialment a Catalunya, del 1919 al 1923
 • Period: to

  El republicanisme.

  El Republicanisme havia tingut el esplendor durant el Sexenni Revolucionari. A partir del 1902 el republicanisme es va convertir en la principal força a l’Ajuntament de Barcelona. El seu discurs Radicalisme verbal Anticlericalisme Anticatalanista Al 1908 Alejandro Lerroux conegut com l’emperador del Paral·lel crearà un nou partit Partit Republicà Radical.
 • Period: to

  El catalanisme

  La LLIGA REGIONALISTA serà inestable ja que hauran : Disputes internes ,expansió del lerrouxism. El govern (presidit per Segismundo Moret) va suspendre les garanties constitucionals i va proposar una nova llei. LLEI DE JURISDICCIONS ESPECIAL i haura una coalició es dirà SOLIDARITAT CATALANA, pero aquesta entra en crisis.
 • LA DESCOMPOSICIÓ DEL RÈGIM

  Els esdeveniments de 1917 són :Assemblea de Parlamentaris Juntes Militars, vaga general. Aquestos van provocar un procés de descomposició del sistema que es va plasmar en tres elements:
  1 - Inestabilitat política (que durarà fins el cop d’Estat de Primo de Rivera).
  2.- Creixent activitat sindical (Pistolerisme)
  3.- Desastre bèl·lic al nord del Marroc (Annual).
 • Period: to

  Inestabilitat política.

  Tras la crisi de 1917 es va recórrer a la forma de GOVERN DE CONCENTRACIÓ amb la participació de líders dinàstics i dels catalanistes de la Lliga i presidit pel liberal García Prieto.
  Al març de 1918 hi haurà una forta crisi ministerial i es farà un 2n. Govern de concentració ara presidit pel conservador Antonio Maura.
 • L’oposició política (El regnat d’Alfons XIII)

  3 grans moviments seran l’oposició política i social durant aquest període: a.- El republicanisme. b.- El moviment obrer. c.- Els nacionalismes.
 • Period: to

  Creixent activitat sindical.

  La vaga de la Canadenca va ser promoguda per la CNT . La vaga va acabar amb un acord mitjançant el qual la patronal readmitia als acomiadats, augmentava els salaris i passava la jornada a 8 hores. La fi del conflicte de la Canadenca no va ser la fi del conflicte social. De 1919 a 1923 es va donar un fort enfrontament entre patronal i sindicats. Els empresaris van crear un sindicat propi per enfrontar-se als anarquistes:EL SINDICAT LLIURE
 • Period: to

  Desastre bèl·lic al nord del Marroc.

  Es farà una marxa per Alhucemas. Aquest territori estava sota control de les cabiles al comandament d’Abd el-Krim.El general Silvestre serà atacat per Abd el-Krim i es va produir una retirada desordenada. Gràcies a les tropes de reforç (ara comandades pel General Sanjurjo) es va restablir el domini sobre la zona.Per últim el protagonisme militar el prendrà el general Primo de Rivera (capità general de Catalunya) que el 13 de setembre de 1923 donarà un cop d’Estat a Barcelona.
 • Period: to

  Directori militar

  La obra del Directori militar va ser: LaSupressió de la Constitució de 1876, prohibició dels partits polítics i creació d’un partit únic favorable al Dictador UNIÓ PATRIÒTICA , substitució dels governadors civils per militars, suspensió dels regidors als Ajuntaments,creació de l’Estatut Municipal i Provincial. Fa una intervenció i solució del conflicte del Marroc.
  La seva actuació a Catalunya es: La seva política va ser anticatalanista.
 • El govern de Primo de Rivera

  Es pot dividir en 2 períodes: a) DIRECTORI MILITAR (1923-1925) b) DIRECTORI CIVIL (1925-1930)
 • Period: to

  El Directori Civil

  Quina va ser l’obra del Directori Civil?
  -Un plebiscit sol·licitant l’adhesió popular al nou règim.
  -Convocarà una ASSEMBLEA NACIONAL CONSULTIVA
  - Va fer augmentar el comerç exterior i va afavorir el desenvolupament industrial.
 • Period: to

  Caiguda de la dictadura de Primo Rivera

  La decadència de la dictadura a estat per diferents factors: el creixent augment de l'oposicion a règim, el descontentament militar. L'estat estava endeutat i era incapaç de fer una reforma fiscal que establirà un impost únic per a les classes moderades. Les constants vagues tot això motiu als socialistes que abandonessin, Primo va presentar el seu dimissió per la seva malaltia.
 • Pacte de Sant Sebastià

  Republicans, socialistes i regionalistes van signar el Pacte de Sant Sebastià (agost de 1930) i van formar un Comitè revolucionari per enderrocar la monarquia. Al desembre es va produir la revolta militar de Jaca, que va fracassar.
 • Period: to

  El govern de Berenguer

  Primo de Rivera va dimitir El rei, que veia la Dictadura esgotada, va encarregar formar govern a l'general Dámaso Berenguer. El seu objectiu va ser la tornada a la normalitat constitucional. Hi va haver un període d'obertura política, la "Dictablanda". Van tornar una altra vegada els partits polítics. Van proliferar els mítings i les protestes estudiantils. La premsa va gaudir una altra vegada de llibertat.
 • Period: to

  EL BIENNI REFORMISTA

  Després del govern provisional, Alcalá Zamora va ser elegit president de la República i la direcció de el Govern va passar a Manuel Azaña. Azaña es va recolzar en una coalició de republicans d'esquerra i socialistes i va desenvolupar un ambiciós projecte de reformes. Aquest reformisme es va guanyar molts enemics en la dreta, que va començar a organitzar-se després de l'enfonsament de la monarquia. El general Sanjurjo va intentar fer caure el Govern mitjançant un intent de cop d'Estat.
 • Period: to

  EL BIENNI NEGRE

  Les eleccions de 1933 van donar un tomb polític a la situació. El partit amb més diputats sera CEDA. En un primer moment, van governar els radicals de Lerroux, amb suport parlamentari de la CEDA, i van començar a rectificar les mesures reformistes del bienni anterior. La reacció d'una part de l'esquerra temerosa que fos el final de la República va trencar la legalitat mitjançant dos moviments: La revolta catalana i la revolució d'Astúries
 • Front Popular

  A les eleccions de 1936 Front Popular va triomfar davant el bloc dretà. Les candidatures de centre es van enfonsar. Azaña va formar un Govern compost només per republicans d'esquerra. Van reprendre la política reformista anterior, però a un ritme més accelerat. Azaña va passar a ser president de la República, després de la destitució d'Alcalá Zamora. ECasares Quiroga, va ser incapaç de frenar una situació d'antagonisme creixent. En juliol esclata la revolta militar al Marroc.
 • Fase inicial (juliol-octubre de 1936) Aquesta primera fase es divideix en quatre parts: a) Inici de l’aixecament b) Pas de l’estret c) Avanç per Extremadura d) Avanç cap a Madrid-Alcàsser de Toledo (27/9/1936)

  Es fa la sublevació de Melilla, Canàries i Sevilla. Sanjurjo morirá en un accident aviar, haura un fracàs del cop militar i Espanya quedarà dividida. Després d'aquest fracàs Franco aconsegueix el recolzament Alemany i Italià. Destaca la batalla de Badajoz. A l’octubre Franco és nomenat cap únic.
 • Batalla de Madrid

  L’objectiu era l’ocupació de Madrid la qual convergien les tropes del nord i del sud. José Giral-Martinez Barrio-Casares Quiroga) i crearà unes brigades mixtes de milicians i tropes regulars. El dia 4 de novembre ocupen Alcorcón, Leganés i Getafe. Brigades Internacionals per defensar la capital. Madrid resistirà. El fracàs de les operacions va fer variar l’estratègia de Franco: AÏLLAR A LA CAPITAL. Franco va fer un nou intent d’assetjament de Madrid.
 • El final de la guerra

  El 10 de febrer la frontera quedarà definitivament tancada A més dintre de la República hi hauran confrontacions entre: Comunistes i Socialistes. El 5 de març el cap de l’exèrcit Segismundo Casado va donar un cop d’estat a Madrid i formà.EL CONSELL NACIONAL DE DEFENSA Casado no aconseguirà pactar amb Franco que va exigir una rendició sense condicions marxarà d’Espanya L’1 d’abril de 1939 Franco signà l’últim comunicat final de guerra civil.