USA historia

 • Jan 1, 1492

  Columbus anlände till karibien

  Columbus var säker på att det fanns en västlig väg till Indien men istället för att komma till Indien så kom han till västindien/karibien.
 • Jan 1, 1492

  Columbus idé

  Columbus ide var att segla till Indien för att köpa och sälja varor där det fanns siden och värdefulla kryddor. Det var iden men han kom istället till karibien.
 • Period: Jan 1, 1492 to

  Usa

 • Jan 1, 1524

  new york

  New York har varit bebott i över 11000 år av Indianer.Upptäcktes år 1524 av Giovanni Da Verrazzana.
  Holländarna bosatte sig som första européer i New York city år 1600.
  1625 köpte Holländarna upp Manhattan av indianerna och skapade kolonin New Amsterdam.
  1664 tog engelsmännen över kolonin och döpte den till New York efter den engelska staden York.
  1673 återtar holländarna området.
  År 1674 signeras fred mellan engelsmännen och holländarna
  Den 4 juli 1776 blir New York självständigt.
 • franska och engelska kolonier

 • indiankrig 1622-1918

  Det var Indian krig från 1622 till 1918.
  Folket dödade alla Indianer så fort som dem såg en Indian, detta höll på i flera år.
  Indianerna drevs undan i stora krig då dem var tvungna att sätta sig i egna reservat.
  Sedan kom George Armstrong Custer med sina 225 soldater i de 7:e kavalleriet och dödades av sitting bulls koalition, Indiankrigare. Alla Indianer omringade Custer och hans soldater och dödade dem. Det var de legendariska slaget vid little big horn.
  De dog också i Europiska sjukdomar.
 • george washington

  George Washington Född 22 februari år 1732
  Död 14 december 1799
  USA:s förste president 1789–97
  Han deltog i kriget mot Frankrike 1755–63
  utsågs i juli 1775 till befälhavare för koloniernas styrkor i kriget mot Storbritannien.
  Washington var ordförande vid det konvent som utarbetade USA:s författning, och 1789 valdes han enhälligt till president.
  George är en av de fyra avbildade ansiktena på Mount Rushmore.
  Han gifte sig med Martha Dandridge Custis 1757.
 • frihetskriget

  Amerikanarna började strida mot britterna i frihetskriget år 1776 och tillslut 1783 blev de fred och de kunde bilda en egen nation som de gav namnet United States of Amerika, deras general under kriget var George Washington och deras första president blev han även Han gav även staden Washington sitt namn
 • Kalifornien

  Grundades av spanjorer 4 september 1781. Platsen låg på mexikanskt område fram till 1846, då kom den att tillhöra USA. Inträde i unionen var 9 september 1850. den första europe som utforska den kaliforniska kusten var portugisen Juan Rodriguez Caprillo år 1542, följdes av några spanska. Efter amerikanska och mexikanska kriget år 1847 delades området mellan USA och Mexiko den amerikanska delstaten Kalifornien. Namnet kommer från en fiktiv ö i en 1600-talsroman.
  Los Angeles
  El Pueblo de Nuestra Se
 • USA:s yta fördubblas och nådde till stilla havet

 • washington DC

  Huvudstaden Washington D.C har blivit placerad där den ligger nu på grund av en kompromiss på det politiska planet.
  De Förenta staterna grundades av kongresser som samlats i staden Philadelphia,
  I slutet av 1700-talet bestämde man sig för att upprätta en ny federal huvudstad åt de förenta staterna. Man ville att staden skulle ligga längre söder ut och platsen som valdes var mellan Maryland och Virgina, där Washington ligger idag.
  Platsen valdes av George Washington som då var USAs förste preside
 • george armstrong custer

  General Custer var en amerikansk kavalleriofficer som krigade väldigt mycket mot Indianer. Kvalleriofficer betyder att det var en arme som krigade sittandes på hästar och Custer var officer för armeen. Han dog i det legendariska slaget vid Little bighorn, han dog mot indianerna och det var en av få gånger som dom förlorade mot indianer.
 • Los Angeles

  los angeles ligger i södra kalifornien i sydvästra delen av Usa. Los angeles var frånbörjan mexikanskt. och det är typ fortfarande mexikansk mark. Men tillhör usa.
  Den första europ'e som utforskade kaliforniska kusten var portugisen juan rodriguez caprillo 1542. han följdes av några spanska.
  Efter amerikanska o mexikanska kriget 1847 delades området mellan usa och mexiko den amerikanska delstaten kalifornien. Namnet kommer efter en fiktiv ö i en 1600-talsroman
 • Inbördeskriget 1861-1865 lincoln

  När Abraham Lincoln valdes som president blev svaret på det krig. Dem 11 slavstaterna i söder bröt ut. Kriget utkämpades i huvudsak som ett krig som frigörelse från unionen, men godkände fortsatt slaveri i de unionstater som hade slaveri. De övriga 25 delstaterna stödde den federala regeringen. Efter 4 års krig, mestadels inom det södra delstaterna, förbjöds slaveriet inom nationerna. Resultat utav inbördeskriget:
  Amerikas förenta staters territoriella integritet bevarades
  Rekonstruktion (Förl
 • Period: to

  Inbördeskriget

 • Graham Bell 1

  Han föddes 3 mars 1847 och dog 2 augusti 1922 . Bell var professor i Boston i talorganens fysiologi. Han var under hela sitt liv intresserad av att hjälpa hörselskadade och döva människor. Tillsammans med fadern arbetade för talmetodens och den av honom utvecklade fonetiska skriftens utveckling.
 • Graham Bell 2

  För att göra talet än mer synbart för de dövstumma konstruerade han en liten med gummimembran överspänd pappcylinder, något som blev fört till uppfinnande av en mikrofon. Han lämnade den 14 februari 1876 in en patentansökan om telefonen. Telefonen blev snabbt en succé och redan 1878 kunde han sätta upp den första telefonväxeln i New Haven, Connecticut i USA. Tillsammans med Tainer uppfann Bell även en fotofon.