Everyday im shuffling

Amerikas historia

 • May 22, 1492

  columbus anländer till amerika

  Columbus var säker på att det fanns en västlig väg till Indien men istället för att komma till Indien så kom han till västindien/karibien.
  Columbus ide var att segla till Indien för att köpa och sälja varor där det fanns siden och värdefulla kryddor. Det var iden men han kom istället till karibien.
 • Period: May 22, 1492 to

  Amerikas historia

 • Period: to

  kolonier bildas i usa

 • Period: to

  indian krig-1622-1918

  Det var Indian krig från 1622 till 1918.
  Folket dödade alla Indianer så fort som dem såg en Indian, detta höll på i flera år.
  Indianerna drevs undan i stora krig då dem var tvungna att sätta sig i egna reservat.
  Sedan kom George Armstrong Custer med sina 225 soldater i de 7:e kavalleriet och dödades av sitting bulls koalition, Indiankrigare. Alla Indianer omringade Custer och hans soldater och dödade dem. Det var de legendariska slaget vid little big horn.
  De dog också i Europiska sjukdomar.
 • frihetskriget fortsättning händelsen

  Kolonierna hade rent tekniskt sätt vunnit redan år 1881. Men fredsförhandlingarna började först ett år senare. År 1883 erkände Storbritannien USA självständigt.
 • Period: to

  Frihetskriget

  Den första militära sammandrabbningen ägde rum år 1755. Kolonierna hade bildat en en egen armé. De vann inte många av slagen då nästan ingen i koloniernas armé hade någon sorts krigsvana. Men britternas styrkor minskade hela tiden eftersom de befann sig så långt hemifrån. Kolonierna fick hjälp Frankrike. Med Frankrikes hjälp kunde man förhindra att Storbritanniens förstärkningar kom fram från havet. Kolonierna hade rent tekniskt sätt vunnit redan år 1881. Men fredsförhandlingarna började först
 • New york självständigt

  New York har varit bebott i över 11000 år av Indianer.Upptäcktes år 1524 av Giovanni Da Verrazzana.
  Holländarna bosatte sig som första européer i New York city år 1600.
  1625 köpte Holländarna upp Manhattan av indianerna och skapade kolonin New Amsterdam.
  1664 tog engelsmännen över kolonin och döpte den till New York efter den engelska staden York.
  1673 återtar holländarna området.
  År 1674 signeras fred mellan engelsmännen och holländarna
  Den 4 juli 1776 blir New York självständigt.
 • usa blir självständigt

 • politiska partier uppstår

 • frihets kriget orsaker

  Orsaker till amerikanska frihetskriget.
  Britterna höjde skatten i kolonierna
  De fick dåligt betalt för att sälja sina råvaror så som Tobak och Bomull.
  Amerika ville vara frihetens land det funkade inte när britterna bestämde över dem
  Upproret började i Boston när några Amerikaner förklädda till indianer klättrade ombord och kastade lasten med te överbord och så var kriget igång.
 • Abraham Lincoln

  Abraham Lincon jobbade som advokat och inom politik och var USA:s president år 1861-1865.
  Han ledde nordsidan under det Amerikanska inbördeskriget och mördades vid ett teaterbesök i huvudstaden. Lincon var Amerikas första republikanska president. Lincon är känd för emancipationsproklamationen, 1863 vilket frigjorde slavarna i södern. Tillslut så blev till och med slaveri olagligt.
 • General custer

  General Custer var en amerikansk kavalleriofficer som krigade väldigt mycket mot Indianer. Kvalleriofficer betyder att det var en arme som krigade sittandes på hästar och Custer var officer för armeen. Han dog i det legendariska slaget vid Little bighorn, han dog mot indianerna och det var en av få gånger som dom förlorade mot indianer.
 • Kalifornien

  Kalifornien
  Grundades av spanjorer 4 september 1781. Platsen låg på mexikanskt område fram till 1846, då kom den att tillhöra USA. Inträde i unionen var 9 september 1850. den första europe som utforska den kaliforniska kusten var portugisen Juan Rodriguez Caprillo år 1542, följdes av några spanska. Efter amerikanska och mexikanska kriget år 1847 delades området mellan USA och Mexiko den amerikanska delstaten Kalifornien. Namnet kommer från en fiktiv ö i en 1600-talsroman.
  Los Angeles
  El Pueblo
 • kalifornien del 2

  de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles del Río de Porciúncula - "Vår Frus änglarnas drottnings stad vid Porciuncula" var namnet på Los Angeles från början. Los Angeles ligger i södra Kaliforien i sydvästra delen av USA. Los Angeles var från början mexikanskt. Det är typ fortfarande mexikansk mark, men det tillhör USA.
 • Period: to

  inbördeskriget

  När Abraham Lincoln valdes som president blev svaret på det krig. Dem 11 slavstaterna i söder bröt ut. Kriget utkämpades i huvudsak som ett krig som frigörelse från unionen, men godkände fortsatt slaveri i de unionstater som hade slaveri. De övriga 25 delstaterna stödde den federala regeringen. Efter 4 års krig, mestadels inom det södra delstaterna, förbjöds slaveriet inom nationerna.
 • inbördeskriget del 2

  Resultat utav inbördeskriget:
  Amerikas förenta staters territoriella integritet bevarades
  Rekonstruktion (Förlorarna behandlades hårdhänt under denna tid och många i före detta ledande positioner, såväl politiskt som militärt, förlorade både hem och jobb.)
  Slaveri avskaffas
 • Usa blir ett ledande industriland

  20 miljoner av USA:s invånare är industriarbetare. Det är världens största industriland.
  Några stora amerikanska industrier är: General Motors, IBM och Ford.
  På 1910-talet började Henry Ford tillverka bilar med löpande bands tekniken. Löpande bands tekniken gjorde att det gick mycket bättre och snabbare att bygga bilar. Därför kan priserna på varan hållas nere. Numera tillverkas bilarna med robotar.
 • washington D.C

  Huvudstaden Washington D.C har blivit placerad där den ligger nu på grund av en kompromiss på det politiska planet.
  De Förenta staterna grundades av kongresser som samlats i staden Philadelphia,
  I slutet av 1700-talet bestämde man sig för att upprätta en ny federal huvudstad åt de förenta staterna. Man ville att staden skulle ligga längre söder ut och platsen som valdes var mellan Maryland och Virgina, där Washington ligger idag.
  Platsen valdes av George Washington som då var USAs förste preside
 • washington D.C del 2

  Huvudstaden blev officiell den 1 december år 1800.
  Washington var första namnet på huvudstaden, men D.C lades till vilket betyder District of Columbia.
  Efter att staden blivit utropad till huvudstad i början av 1800, växte staden väldigt långsamt i början och det berodde på att det var svårbebyggt tack vare den då helt outdikade träsket som utgjorde stadens mark.
  Dock vid det amerikanska inbördeskriget under 1860-talets första del tog stadens utveckling fart