USA

 • Period: May 22, 1450 to

  USA-Drömmar och värkligheter

 • May 22, 1492

  Columbus

  Columbus
  Columbus 1492
  Columbus upptäckte Amerika 1492.
  Columbus trodde att han hade kommiggt till Indien, men det var istället Amerika han hade upptäkr.
 • May 24, 1524

  New york

  New york
  Området runt New York har varit bebott i över 11000 år. Detta var tidigare ett indianland. Den 4 juli 1776 blir New York självständigt och blir en av 13 stater, efter att ha varit i engelskt styre i över 100 år.
  Självständighetsförklaringen- the Declaration of Independence. 1785-1790 var New York huvudstad i USA.
  George Washington svär som Amerikas första president på trappan Federal Hall intill Wall Street. Han var president mellan 1789-1797.
 • Franska och Engelska kolonier

  Franska och Engelska kolonier
  Den första militära sammandrabbningen ägde rum år 1755. Kolonierna hade bildat en en egen armé.De vann inte många av slagen då nästan ingen i koloniernas armé hade någon sorts krigsvana. Men britternas styrkor minskade hela tiden eftersom de befann sig så långt hemifrån. Kolonierna fick hjälp Frankrike. Med Frankrikes hjälp kunde man förhindra att Storbritanniens förstärkningar kom fram från havet.Kolonierna hade rent tekniskt sätt vunnit redan år 1881.
 • Indiankrigen, Custer

  Indiankrigen, Custer
  1622-1918
  Custer var en hjälte eller endast sökte ära och ryktbarhet. Folket dödade alla Indianer så fort som dem såg en Indian, detta höll på i flera år.
  Indianerna drevs undan i stora krig då dem var tvungna att sätta sig i egna reservat.
  Sedan kom George Armstrong Custer med sina 225 soldater i de 7:e kavalleriet och dödades av sitting bulls koalition, Indiankrigare. Alla Indianer omringade Custer och hans soldater och dödade dem. Han dog i det legendariska slaget vid Little bighorn,
 • Plantageekonomi i söder fria arbetare i norr.

  Plantageekonomi i söder fria arbetare i norr.
  plantageekonomi med negerslavar i söder, fria farmare och begynnande industrialisering i norr. Slaveriets avskaffande på 1800-talet undergrävdes plantageekonomins förutsättningar, även om arbetskraftsbehovet, speciellt i USA:s sydstater och Västindien, tillfredsställdes genom import av asiatisk arbetskraft.
 • Boston tea party

  Boston tea party
  År 1773 vräktes laster av te i havet från tre Engelska skepp i Bostons hamn. Händelsen har kallats the Boston tea party och ledde till hård konflikt.
 • Benjamin franklin

  Benjamin franklin
  Född 6 januari (enligt gamla stilen, som gällde i de amerikanska kolonierna vid denna tid; 17 januari enligt nya stilen. var en amerikansk boktryckare, vetenskapsman, diplomat och politiker. Han uppfann åskledaren. Franklin deltog även i utarbetandet av den amerikanska självständighetsförklaringen 1776. Han är känd för många uttalanden och sina experiment med elektricitet.
 • Kalifornien

  Kalifornien
  Grundades av spanjorer 4 september 1781. Platsen låg på mexikanskt område fram till 1846, då kom den att tillhöra USA. Inträde i unionen var 9 september 1850. den första europe som utforska den kaliforniska kusten var portugisen Juan Rodriguez Caprillo år 1542, följdes av några spanska. Efter amerikanska och mexikanska kriget år 1847 delades området mellan USA och Mexiko den amerikanska delstaten Kalifornien. Namnet kommer från en fiktiv ö i en 1600-talsroman.
 • Los Angelses

  Los Angelses
  Los Angelses är dne näst största staden i USA. Los Angeles grundades av spanjorer den 4 september 1781. Staden är känd för sitt behagliga klimat, stora motorvägar, kändistätheten, shopping och de vackra stränderna.Los angeles var frånbörjan mexikanskt. och det är typ fortfarande mexikansk mark. Men tillhör usa.
  Den första europ'e som utforskade kaliforniska kusten var portugisen juan rodriguez caprillo 1542. han följdes av några spanska.Efter amerikanska o mexikanska kriget 1847 delades området.
 • Storbritannien erkänner

  Storbritannien erkänner USA självständigt, år 1883.
 • Huvudstaden Washington

  År 1800 den 1 December invigdes Huvudstaden Washington. Den har blivit placerad där den ligger nu på grund av en kompromiss på det politiska planet. I slutet av 1700-talet bestämde man sig för att upprätta en ny federal huvudstad åt de förenta staterna. Man ville att staden skulle ligga längre söder ut och platsen som valdes var mellan Maryland och Virgina, där Washington ligger idag.
 • Resultat inbördeskriget

  530 000 döda, I slagen eller i sjukdomar.
  Sydstaterna hade lidit väldigt under blockaden och kom att behöva mycket ekonomisk hjälp.
  Dessutom hade blivit av med ryggraden i sin ekonomi, slaveriet.
  Södern kommer att förbli fattig under åtminstone 60 år.
 • Inbördeskriget

  Inbördeskriget
  Amerikanska inbördeskriget (1861–1865) var ett inbördeskrig som utkämpades i Amerika.
  Lincoln spelade en betydelsefull roll under det amerikanska inbördeskriget. Han var USA:s förste republikanska president.
  (sista skottet avfyrades i juni 1865)
  Orsaker: Britterna höjde skatten i kolonierna
  De fick dåligt betalt för att sälja sina råvaror så som Tobak och Bomull.Amerika ville vara frihetens land det funkade inte när britterna bestämde över dem.
 • Indianerna trängs undan

 • USA blir världens ledande industriland

  USA blir världens ledande industriland
  USA blir världens ledande industriland.
  20 miljoner av USA:s invånare är industriarbetare. Det är världens största industriland.
  Några stora amerikanska industrier är: General Motors, IBM och Ford.
  På 1910-talet började Henry Ford tillverka bilar med löpande bands tekniken. Löpande bands tekniken gjorde att det gick mycket bättre och snabbare att bygga bilar. Därför kan priserna på varan hållas nere. Numera tillverkas bilarna med robotar.