• Period: May 22, 1400 to

  america

 • May 23, 1492

  columbus går iland i usa

  Han gav sig iväg över Atlanten för att hitta en annan sjöväg till Indien än vad Vasco da Gama gjorde. Han nådde Amerika år 1492. Då trodde han att han hade hittat en västlig sjöväg till Indien.
 • May 24, 1524

  New York

  Området runt New York har varit bebott i över 11000 år. Detta var tidigare ett indianland. Brodway på Manhattan var tidigare en gammal vandringsled.
  År 1524 kom den italienska upptäcksresaren Giovanni Da Verrazzana och upptäckte New York bukten. Holländarna var några av dom första européerna som bosatte sig i det vi idag kallar New York city. Det var i början av 1600-talet. År 1625 köpte holländarna upp Manhattan från indianerna. Holländarna skapade en ny koloni som dom döpte till Nieuw Ams
 • franska och engelska kolonier

  Den första militära sammandrabbningen ägde rum år 1755. Kolonierna hade bildat en en egen armé. De vann inte många av slagen då nästan ingen i koloniernas armé hade någon sorts krigsvana. Men britternas styrkor minskade hela tiden eftersom de befann sig så långt hemifrån. Det såg inte helt ljust ut för kolonierna men de fick hjälp av en annan nation, Frankrike. Med Frankrikes hjälp kunde man förhindra att Storbritanniens förstärkningar kom fram från havet. Kolonierna hade rent tekniskt sätt vun
 • los angeles

  los angeles ligger i södra kalifornien i sydvästra delen av Usa. Los angeles var frånbörjan mexikanskt. och det är typ fortfarande mexikansk mark. Men tillhör usa.
  Den första europ'e som utforskade kaliforniska kusten var portugisen juan rodriguez caprillo 1542. han följdes av några spanska.
  Efter amerikanska o mexikanska kriget 1847 delades området mellan usa och mexiko den amerikanska delstaten kalifornien. Namnet kommer efter en fiktiv ö i en 1600-talsroman1600
 • Period: to

  indian krig

  Det var Indian krig från 1622 till 1918.
  Folket dödade alla Indianer så fort som dem såg en Indian, detta höll på i flera år.
  Indianerna drevs undan i stora krig då dem var tvungna att sätta sig i egna reservat.
  Sedan kom George Armstrong Custer med sina 225 soldater i de 7:e kavalleriet och dödades av sitting bulls koalition, Indiankrigare. Alla Indianer omringade Custer och hans soldater och dödade dem. Det var de legendariska slaget vid little big horn.
  De dog också i Europiska sjukdomar.
 • General Custer

  General Custer var en amerikansk kavalleriofficer som krigade väldigt mycket mot Indianer. Kvalleriofficer betyder att det var en arme som krigade sittandes på hästar och Custer var officer för armeen. Han dog i det legendariska slaget vid Little bighorn, han dog mot indianerna och det var en av få gånger som dom förlorade mot indianer.
 • kolonier

  Den första militära sammandrabbningen ägde rum år 1755. Kolonierna hade bildat en en egen armé. De vann inte många av slagen då nästan ingen i koloniernas armé hade någon sorts krigsvana. Men britternas styrkor minskade hela tiden eftersom de befann sig så långt hemifrån. Kolonierna fick hjälp Frankrike. Med Frankrikes hjälp kunde man förhindra att Storbritanniens förstärkningar kom fram från havet. Kolonierna hade rent tekniskt sätt vunnit redan år 1881. Men fredsförhandlingarna började först e
 • storbritanien kontrolerar USA

 • Boston tea party

  År 1773 vräktes laster av te i havet från tre Engelska skepp i Bostons hamn. Händelsen har kallats the Boston tea party och ledde till hård konflikt.
 • Orsaker till amerikanska frihetskriget.

  Orsaker till amerikanska frihetskriget.
  Britterna höjde skatten i kolonierna
  De fick dåligt betalt för att sälja sina råvaror så som Tobak och Bomull.
  Amerika ville vara frihetens land det funkade inte när britterna bestämde över dem
  Upproret började i Boston när några Amerikaner förklädda till indianer klättrade ombord och kastade lasten med te överbord och så var kriget igång.
 • Kalifornien

  Grundades av spanjorer 4 september 1781. Platsen låg på mexikanskt område fram till 1846, då kom den att tillhöra USA. Inträde i unionen var 9 september 1850. den första europe som utforska den kaliforniska kusten var portugisen Juan Rodriguez Caprillo år 1542, följdes av några spanska. Efter amerikanska och mexikanska kriget år 1847 delades området mellan USA och Mexiko den amerikanska delstaten Kalifornien. Namnet kommer från en fiktiv ö i en 1600-talsroman.
  Los Angeles
  El Pueblo
 • storbritanien erkäner usa självständigt

 • frihetskriget

 • george washington

  George Washington Född 22 februari år 1732
  Död 14 december 1799
  USA:s förste president 1789–97
  Han deltog i kriget mot Frankrike 1755–63
  utsågs i juli 1775 till befälhavare för koloniernas styrkor i kriget mot Storbritannien.
  Washington var ordförande vid det konvent som utarbetade USA:s författning, och 1789 valdes han enhälligt till president.
  George är en av de fyra avbildade ansiktena på Mount Rushmore.
  Han gifte sig med Martha Dandridge Custis 1757.
 • usa:s yta fyrdubblas

 • Washington D.C grundas

  Huvudstaden Washington D.C har blivit placerad där den ligger nu på grund av en kompromiss på det politiska planet.
  De Förenta staterna grundades av kongresser som samlats i staden Philadelphia,
  I slutet av 1700-talet bestämde man sig för att upprätta en ny federal huvudstad åt de förenta staterna. Man ville att staden skulle ligga längre söder ut och platsen som valdes var mellan Maryland och Virgina, där Washington ligger idag.
  Platsen valdes av George Washington som då var USAs förste preside
 • kolonier

  Fransmännen i norr (nuvarande Kanada) trängde fram till de stora sjöarna och därifrån söderut längs floden Mississippi. De stötte samman med engelsmän och ett krig om makten över Nordamerika började. Trots att en del indianstammar stödde fransmännen segrade de engelska trupperna och Frankrike måste i freden 1763 avstå från sina kolonier. Alla kolonier skickade representanter till en kongress (ett beslutande möte) i Philadelphia. Kongressen beslutade 1776 att frigöra kolonierna i Nordamerika frå
 • inbördes kriget började

  När Abraham Lincoln valdes som president blev svaret på det krig. Dem 11 slavstaterna i söder bröt ut. Kriget utkämpades i huvudsak som ett krig som frigörelse från unionen, men godkände fortsatt slaveri i de unionstater som hade slaveri. De övriga 25 delstaterna stödde den federala regeringen. Efter 4 års krig, mestadels inom det södra delstaterna, förbjöds slaveriet inom nationerna. Resultat utav inbördeskriget:
  Amerikas förenta staters territoriella integritet bevarades
  Rekonstruktion (Förl
 • inbördes kriget slutade

 • bell uppfiner telefonen

  Han föddes 3 mars 1847 och dog 2 augusti 1922 . Bell var professor i Boston i talorganens fysiologi. Han var under hela sitt liv intresserad av att hjälpa hörselskadade och döva människor. Tillsammans med fadern arbetade för talmetodens och den av honom utvecklade fonetiska skriftens utveckling. För att göra talet än mer synbart för de dövstumma konstruerade han en liten med gummimembran överspänd pappcylinder, något som blev fört till uppfinnande av en mikrofon. Han lämnade den 14 februari 1876
 • Konsekvenser av inbördeskriget:

  530 000 döda, I slagen eller i sjukdomar.
  Sydstaterna hade lidit väldigt under blockaden och kom att behöva mycket ekonomisk hjälp.
  Dessutom hade blivit av med ryggraden i sin ekonomi, slaveriet.
  Södern kommer att förbli fattig under åtminstone 60 år.
  USA har visat sig vara ett land som inte accepterar att någon försöker bryta sig loss, förespråkarna för en starkare centralmakt har vunnit. Å andra sidan måste det tillåtas att finnas väldigt stora skillnader mella
 • eddisson uppfiner glödlampan

 • usa blir världens ledande industri land

  USA blir världens ledande industriland 20 miljoner av USA:s invånare är industriarbetare. Det är världens största industriland.
  Några stora amerikanska industrier är: General Motors, IBM och Ford.
  På 1910-talet började Henry Ford tillverka bilar med löpande bands tekniken. Löpande bands tekniken gjorde att det gick mycket bättre och snabbare att bygga bilar. Därför kan priserna på varan hållas nere. Numera tillverkas bilarna med robotar.