Fotoedatantiga portada

TimelineLorenaMartin1EsoC

 • 3500 BCE

  Aparició de l'escriptura

  Aparició de l'escriptura
  L'aparició de l'escriptura cap a l'any 3500 aC a Mesopotàmia, l'actual Itaq, marca l'inici de la Història i de la seva primera etapa:l'Edat Antiga.
 • 3150 BCE

  l'Antic Egipte

  l'Antic Egipte
  L'antic Egipte fou una civilització del nord-est d'Àfrica que es desenvolupà al voltant del curs mitjà i baix del riu Nil, al territori que ara ocupa l'actual estat d'Egipte i el nord del Sudan. La civilització es va constituir cap al 3150 aC,amb la unificació de l'Alt i Baix Egipte sota el primer faraó, i va persistir durant els següents tres mil·lennis.
 • 2100 BCE

  L'antiga xina

  L'antiga xina
  La Xina és la civilització viva més antiga del món la capital de la qual és Pequín. La història de la Xina té orígens a la Conca del Riu Groc,on van sorgir les primeres dinasties primitives:
  La primera dinastia es la Xia. La seva successora fou la Shang, que està bastant millorada respecte la documentació i les restes arqueológiques descobertes.
 • 2000 BCE

  L'alfabet

  L'alfabet
  La història de l'alfabet comença a l'Antic Egipte, més d'un mil·lenni després d'haver començat la història de l'escriptura. El primer alfabet formal va sorgir cap al 2000 aC per representar el llenguatge dels treballadors semites a Egipte i es va gestar a partir dels principis alfabètics continguts en els jeroglífics egipcis.
 • 1000 BCE

  El Llatí

  El Llatí
  El llatí és una llengua indoeuropea de la branca itàlica, parlada antigament pels romans. A partir de l'evolució de la seva versió vulgar en sorgiren les llengües romàniques que sobreviuen avui dia.L'Imperi Romà era la garantia del manteniment del llatí en la seva versió clàssica. Amb la caiguda de l'Imperi la llengua del carrer va accelarar l'evolució i va passar a l'estadi que anomenem llatí vulgar, que va anar canviant fins a formar les llengües romàniques actuals.
 • 776 BCE

  Primers Jocs Olímpics

  Primers Jocs Olímpics
  A la Grècia clàssica els exercicis físics eren, al costat de l'aprenentatge de les lletres i de la música, una part fonamental de l'educació dels nois. A partir dels dotze anys, almenys en les famílies benestants , el noi era confiat a un preparador que l'instruïa en el gimnàs o la palestra -un espai cobert de sorra a l'aire lliure quadrat i voltat de vestidors, banys i altres sales.
 • 753 BCE

  Fundació de Roma

  Fundació de Roma
  La fundació de Roma descriu els aspectes històrics del naixement de la ciutat de Roma en el curs del segle VIII aC. Les investigacions històriques i arqueològiques recents renoven la representació de l'origen de la Ciutat i posen sovint en evidencia el relat tradicional que els autors antics han deixat.
 • Period: 650 BCE to 146 BCE

  Imperi cartaginès

  L'Imperi cartaginès fou una monarquia i posteriorment,una república de ciutats-estat fenícies del nord d'Àfrica i la península Ibèrica que va durar des del 650 aC, amb la independència de la metròpoli, Tir, fins al 146 aC. Estava sota el control de la ciutat-estat de Cartago,després de la caiguda de Tir en mans de l'Imperi selèucida.En l'apogeu de la influència de la ciutat, tenia el control de la major part de la Mediterrània occidental.
 • 323 BCE

  Període hel·lenístic

  Període hel·lenístic
  El període hel·lenístic va començar amb la mort d'Alexandre Magne el 323 aC i va acabar amb l'annexió dels territoris occidentals que ell conqueriria per a Roma. Encara que l'establiment del govern romà no va trencar amb la continuïtat de la societat i cultura hel·lenístiques, que romandrien sense alteració fins al naixement del cristianisme, aquest esdeveniment va marcar la fi de la independència política de Grècia i dels regnes hel·lenístics del Pròxim Orient.
 • Period: 322 BCE to 185 BCE

  Imperi Màuria

  L'Imperi Màuria (322-185 aC), va ser un gran imperi polític i militar de l'antiga Índia creat per Chandragupta Maurya. Tenia la seva capital a la ciutat de Pataliputra, a prop de l'actual Patna. Es tracta de l'imperi més gran que ha dominat el subcontinent indi fins a l'arribada dels britànics. La seva decadència va començar cinquanta anys després que el regnat d'Asoka (nét de Chandragupta) s'acabés, i es dissolgué el 185 aC amb la fundació de la Dinastia Sunga a Magadha.
 • Period: 262 BCE to 241 BCE

  La primera guerra púnica

  Començà amb la intervenció de Roma a Sicília, quan s'alià amb els mamertins,que lluitaven contra els cartaginesos a Messina.La guerra passà al mar,originàriament dominat pels romans,fins que l'èxit de la flota nova,comandada pel cònsol Duili,àdhuc permeté una expedició sobre la costa cartaginesa a Tunis.Fracassat aquest assaig,la guerra se centrà novament a Sicília,on els romans es consolidaren.La pau posà fi als dominis púnics sicilians,i l'illa esdevingué la primera província romana.
 • Period: 218 BCE to 202 BCE

  La Segona Guerra púnica

  Partí de les bases que els cartaginesos havien establert al sud de la península Ibèrica.Anníbal projectà l'atac directe a Roma,en una expedició per terra.El primer episodi en fou la presa de Sagunt.Un cop dominada,Anníbal,travessà els Pirineus i els Alps seguint una ruta molt discutida en els detalls.Es dirigí cap al sud de la península,i s'establí a Càpua.
 • Period: 149 BCE to 146 BCE

  La Tercera Guerra púnica

  Fou empresa pels romans, que temien una resurrecció del poder de Cartago. Aprofitant la malvolença del rei númida Masinissa I contra els cartaginesos, Roma inicià una guerra d'extermini, que acabà amb la presa de Cartago, després d'una resistència desesperada de l'exèrcit que comandava Escipió Emilià. La ciutat fou arrasada i no ressorgí fins un segle i mig després, ja com a ciutat romana, en temps de Juli Cèsar.
 • 4 BCE

  Antiga Roma

  Antiga Roma
  L'antiga Roma va ser la civilització que va sorgir de la ciutat-estat de Roma fundada a la península italiana al voltant del segle IX aC.Durant la seva existència -dotze segles-,la civilització romana va evolucionar d'una monarquia a una república oligàrquica i,finalment, a un vast imperi.Va dominar Europa Occidental,el Pròxim Orient i el nord d'Àfrica després de la conquesta i l'assimilació d'aquests territoris i llurs pobles.No obstant això,diversos factors van dur al declivi de l'Imperi romà.
 • 9

  Batalla del bosc de Teutoburg

  Batalla del bosc de Teutoburg
  La batalla del bosc de Teutoburg és una batalla que tingué lloc a la província romana de la Germània Magna entre un exèrcit romà i una confederació de pobles germànics.Van ser destruïdes tres legions romanes,sota el comandament del governador Publi Quintili Var,a mans dels germànics comandats per Armini.Tot i que la batalla ocorregué en diversos llocs perquè l'exèrcit romà es trobava en marxa,tradicionalment es creu que tingué lloc a prop de la muntanya de Kalkriese.
 • 313

  L'edicte de Milà

  L'edicte de Milà
  L'edicte de Milà fou un decret promulgat a la ciutat del Milà el 313 pels emperadors Constantí el Gran i Licini I, que van confirmar l'edicte de tolerància de Sàrdica i van precisar els seus termes.
 • 476

  Caiguda de l'imperi romá

  Caiguda de l'imperi romá
  La caiguda de l'Imperi Romà d'Occident és el procés de decadència que va portar a la fragmentació de l'Imperi romà d'Occident l'any 476.Cap al segle IV, Roma seguia dominant un extens imperi, que tenia com a eix el mar Mediterrani.