Bild 2012 04 23 kl. 10.36

Svensk historia_JeMaFi

By JeMaFi
 • Period: to

  Stormaktstiden

 • Karl den IX:s son blir kung

  Han var 16 år när han blev kung. Han fick kunganamnet Gustav II adolf. Även fast han bara var 16 år hade hunnit blivit lika lärd som en vuxen man. Axel Oxenstierna hjälpte Gustav II att regera och de två blev goda vänner, nästan som far och son.
 • Period: to

  Trettioåriga kriget

  Trettioåriga kriget var en kamp mellan protestantiska och katolska länder, svergie kämpade emot katotikerna.
 • Vasaskeppet lämnar kajen

  Folk hade samlats längs stränderna för att se Vasaskeppet åka ut på vattnet. Vasaskeppet var mycket ståtligt med sina mäktiga mastar som var prydda med blågula flaggor och vimplar. När skeppet hade kommit ut på öppet vatten krängde skeppet till för en vindstöt. Sen kom en till vind. Kanonluckorna var öppna och de hade börja läcka in vatten. Så Vasa skönk, de flesta klarade sig. Men ungefär 40 st dog.
 • Posten införs

  1636 infördes psoten i Sverige. Brev bärarna var bönder. Bönderna fick ingen lön men de slapp undan utskrivningen. De som var brevbärare var tvugna att skynda sig mycket med ett brev. Ett brev från Stockholm skulle vara framme i Skåne inom fyra dagar och den som sölade straffades. Det var inte alls lätt för brevbärarna att ta sig fram. Vägarna var ibland små som stigar. Ungefär varannan mil fanns det gästgivargårdar där brevbärarna kunde byta till utvilade hästar och få mat.
 • Första tidning kom ut

  År 1645 kom den första tidningen kom ut i sverige.
 • Freden i Roskilde

  Sverige låg i krig mot Danmark och danskarna vart tvugna att sluta fred med svergie för att få beholla sitt land, freden slöts i Roskilde 1658. Danmark behövde betala dyrt och genom freden i Roskilde förlorade Danmark Skåne, Blekinge, Halland och bohuslän.
 • Period: to

  Anders Celsius

  Han var en astronom och mattimatiker. Han gjorde bland annat mätningar vid polcirkeln och bevisade att jorden inte är helt rund utan platt vid polerna. Han kom också på att man kunde väta tempraturen och lufttryck på olika platser.