La II República Guerra Civil Espanyola

 • Restauració borbònica

  Restauració borbònica
  La Restauració borbònica va ser el període de la Història d'Espanya comprès entre el pronunciament del General Arsenio Martínez Campos el 1874 que va posar fi a la Primera República Espanyola, i la proclamació de la Segona República el 14 d'abril del 1931.
 • Unió Republicana

  Unió Republicana
  Partit polític constituït a Madrid, l’any 1903, sota la presidència de Salmerón. Va ser el resultat de diversos intents d’aliança o fusió de les forces republicanes de l’Estat espanyol realitzats al llarg del període de la Restauració.
 • Partit Republicà Radical

  Partit Republicà Radical
  El Partit Republicà Radical més conegut com a Partit Radical, va ser un partit polític espanyol fundat per Alejandro Lerroux en 1908, durant el període de la restauració borbònica. Si bé durant els seus primers anys va tenir un paper discret, durant la Segona República Espanyola es va convertir en un dels principals partits polítics espanyols, arribant a participar en el govern en diverses ocasions.
 • LA CNT

  LA CNT
  La Confederació Nacional del Treball, és una central sindical espanyola d'estructura confederal d'ideologia anarcosindicalista, fundada al Saló de les Belles Arts de Barcelona el 30 d'octubre de 1910, Va ser el major sindicat obrer a Espanya i actualment resta la principal organització anarquista del país. Històricament ha estat adherida a la Associació Internacional del Treball
 • Eleccions municipals espanyoles de 1931

  Eleccions municipals espanyoles de 1931
  Les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931 celebrades a Espanya estaven plantejades, de fet, com un plebiscit de la monarquia d'Alfons XIII. El resultat, quantitativament favorable a l'opció monàrquica però amb una victòria dels republicans a les grans ciutats, va ser interpretat com una pèrdua de confiança en la monarquia i el rei va renunciar i marxà d'Espanya dos dies després.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Eleccions_municipals_espanyoles_de_1931
 • Inici de La Republica Espanyola

  Inici de La Republica Espanyola
  El 14 d'abril de 1931 es proclamà a Espanya la Segona República Espanyola (1931–1939), que enderrocà el règim de la Restauració borbònica iniciat amb l'arribada al tron d'Alfons XII. El numeral "segona" s’utilitza per diferenciar-la del període republicà que hi va haver entre 1873 i 1874, conegut com la Primera República Espanyola.
 • Proclamació de la II República espanyola

  Proclamació de la II República espanyola
  La proclamació de la Segona República espanyola va consistir a la instauració el 14 d'abril de 1931 del nou règim polític republicà que va succeir a la monarquia borbònica d'Alfons XIII
 • Govern Provisional de la Segona República Espanyola

  Govern Provisional de la Segona República Espanyola
  El Gobierno Provisional de la Segunda República Española fue el gobierno que ostentó el poder político en España desde la caída de la Monarquía de Alfonso XIII y la proclamación de la República el 14 de abril de 1931 hasta la aprobación de la Constitución de 1931 el 9 de diciembre y la formación del primer gobierno ordinario el 15 de diciembre.
 • Eleccions generals espanyoles de 1931

  El 28 de juny de 1931 es van celebrar en Espanya les eleccions a Corts Constituents de la Segona República Espanyola. La segona volta es va perllongar, amb diverses eleccions parcials, entre el 12 de juliol i el 8 de novembre.
 • Corts republicanes

  Corts republicanes
  Les Corts republicanes van ser la legislatura unicameral de la Segona República Espanyola entre 1931 i 1939. Després de la fi de la guerra civil es van reunir diverses vegades a l'exili, l'última el 1945.
 • Llei de Defensa de la República

  Llei de Defensa de la República
  La Llei de Defensa de la República va ser una llei aprovada el 21 d'octubre de 1931 per les Corts Constituents de la Segona República Espanyola per dotar el Govern Provisional d'un instrument d'excepció al marge dels tribunals de justícia per actuar contra els qui cometessin “ actes dʻagressió contra la República”.
 • Constitució espanyola de 1931

  Constitució espanyola de 1931
  La Constitució espanyola de 1931 va ser aprovada el 9 de desembre de 1931 per les Corts Constituents, després de les eleccions generals espanyoles de 1931 que van seguir a la proclamació de la Segona República, i va estar vigent fins al final de la guerra civil el 1939.
  https://www.youtube.com/watch?v=fPXbnhoCRMo
 • Eleccions al Parlament de Catalunya de 1932

  Eleccions al Parlament de Catalunya de 1932
  Les eleccions al Parlament de Catalunya corresponents al període republicà es van celebrar el dia 20 de novembre de 1932 i foren les úniques d'aquell període històric.
 • CEDA

  CEDA
  La Confederació Espanyola de Dretes Autònomes (CEDA) va ser una coalició de partits polítics de dretes fundada el 4 de març de 1933. Es va gestar durant el bienni progressista de la Segona República Espanyola.
 • Creació de Falange Espanyola de les JONS

  Creació de Falange Espanyola de les JONS
  Falange Espanyola de les JONS (FE de les JONS) (oficialment en castellà: Falange Espanyola de les JONS, FE de les JONS) era un partit polític feixista espanyol, fundat el 15 de febrer de 1934 resultat de la unió de les Juntes d'Ofensiva Nacional Sindicalista d'Onésimo Redondo i Ramiro Ledesma Ramos amb la Falange Espanyola de José Antonio Primo de Rivera.
 • Govern del front

  Govern del front
  El Front Popular va ser una coalició electoral espanyola creada el gener del 1936 pels principals partits d'esquerra. El 16 de febrer va aconseguir guanyar les darreres eleccions de la Segona República abans del cop d'Estat que desencadenaria la Guerra Civil. El Front Popular no es va presentar a Catalunya, on una coalició equivalent anomenada Front d'Esquerres, nucleada al voltant d'Esquerra Republicana de Catalunya, va prendre el seu lloc.
 • Francisco Franco

  Francisco Franco
  Un militar i dictador espanyol i integrant del grup d'alts càrrecs de la cúpula militar que donà el cop d'Estat del 1936 contra el Govern democràtic de la Segona República, donant lloc a la guerra civil espanyola
 • Dictadura de Francisco Franco

  Dictadura de Francisco Franco
  La dictadura de Francisco Franco, Espanya franquista, règim franquista o franquisme va ser el període de la història contemporània d'Espanya corresponent amb l'exercici pel general Francisco Franco Bahamonde de la Prefectura de l'Estat, és a dir, des de la fi de la guerra civil a 1939 fins a la seva mort i successió el 1975.
 • La Guerra Civil Espanyola

  La Guerra Civil Espanyola
  La guerra civil espanyola comença el 17 de juliol de 1936 quan els generals Emilio Mola i Francisco Franco van iniciar una revolta per enderrocar la República triada democràticament. https://www.youtube.com/watch?v=tecYg3nqp5U
 • Constitució espanyola

  Constitució espanyola
  La Constitució espanyola de 1978 és la norma suprema de l'ordenament jurídic espanyol, a la qual estan subjectes tots els poders públics i ciutadans d'Espanya4 des de la seva entrada en vigor el 29 de desembre de 1978.5
 • L'Estatut de Catalunya

  L'Estatut de Catalunya
  L'Estatut de Catalunya del 2006 és la norma institucional bàsica de Catalunya, que regula l'autonomia i els marges de l'autogovern d'aquest territori. L'Estatut d'autonomia del 2006 va ser aprovat per les Corts Generals i posteriorment ratificat pels ciutadans de Catalunya el 18 de juny del 2006. Els seus precedents són l'estatut del 1932 i el del 1979.