Searching for Sugar Man

  • Period: to

    De fascinerende muziekcarrière van Sixto Rodriguez

  • Het begin

    In het jaar 1967 bracht Sixto Rodriguez, een Americaans-Mexicaanse folkartiest, zijn eerste nummer uit, genaamd I'll Slip Away.
  • Ontdekking

    In geen tijd werd Rodriguez als een groot muzikaal talent bestempeld. Dit leverde hem in 1970 een contract op bij Sussex Records. Hij nam twee albums op bij het label, genaamd Cold Fact en Coming from Reality. Deze verkochten maar matig in de Verenigde Staten. Sussex Records zag af van de non-rendabiliteit van Rodriguez en zette hem al gauw aan de kant.
  • Succes zonder er weet van te hebben

    Ondanks dat in de VS Rodriguez' niet de nodige waardering kreeg, werden zijn albums midden jaren zeventig wel platgedraaid op radiostations in onder meer Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Australië.
    Blue Goose Music, een Australische platenlabel, kocht de Australische rechten van zijn muziek. Het bracht zijn twee albums opnieuw tot leven, aangevuld met een compilatiealbum. Di derdet album kreeg zowaar platina in Zuid-Afrika. Rodriguez had hier geen weet van.
  • Tournee in Australië

    Na even niets van hem gehoord te hebben, vertrok Rodriguez in '81 op tournee in Australië. Samen met de Australische rockband Midnight Oil verzorgde hij het spektakel. Hierna belandde hij volledig in de vergetelheid. Hij pakte zijn gewone leven weer op en verdiende de kost als slooparbeider in het harde stadsleven van Detroit.
  • Cultheld in Zuid-Afrika

    Na het einde van het apartheidsregime in Zuid-Afrika, kwam er een heruitgave van de albums Cold Fact en Coming from Reality. Ditmaal op cd. De Zuid-Afrikanen waren gek van hem en velen onder hen putten inspiratie uit zijn muziek. Toch wist de bevolking nagenoeg niets over de identiteit van Rodriguez. Buiten zijn niets onthullende foto op de albumcovers hadden ze bitter weinig informatie over hem.
  • Geruchtenmolen op volllet toeren

    Ondertussen staken meerdere geruchten de kop op dat Rodriguez zelfmoord zou gepleegd hebben. Verschillende verhalen deden de ronde, de een al wat onwaarschijnlijker dan de andere. Zo beweerden kwatongen onder meer dat hij na een matig optreden een kogel door zijn hoofd gejaagd zou hebben, of zichelf met benzine besprenkelde en in brand stak.
  • Op zoektocht naar Sixto

    Na jarenlang de lyrics bestudeerd te hebben om Rodriguez' woonplaats te achterhalen, gingen twee Zuid-Afrikanen op zoektocht in Detroit om meer te weten te komen over hun vergane idool. Daar stonden ze voor de verrassing van hun leven: ze stonden oog in oog met hun levende idool, die ze jarenlang voor dood hadden geacht. De enigszins timide Rodriguez wist niet wat hem overkwam, ook niet toen hem doodweg werd meegedeeld dat hij een ware superster was aan het andere eind van de wereld.
  • Staande ovatie

    In datzelfde jaar werd hij naar Zuid-Afrika gehaald, waar hij zes optredens verzorgde. Nog voor hij in een uitverkochte zaal zijn eerste lied kon spelen, kreeg hij een oorverdovend applaus van de aanwezige Zuid-Afrikaanse menigte. Prachtige beelden, waarvoor je de documentaire van de heengegane Malik Bendjelloul moet gezien hebben.
  • Documentaire

    Nu hij terug het liefste wat hij deed, namelijk muziek spelen, kon beoefenen, liep zijn carrière op wieltjes. Deze opmerkelijke carrière kwam nog meer in de spotlights te staan door de documentaire Searching for Sugar Man, die begin 2012 werd uitgebracht.
  • Oscar

    De documentaire werd goed onthaald, zo goed zelfs dat de 36-jarige Zweedse regisseur Malik Bendjelloul promt de Oscar voor beste documentaire onder zijn neus geduwd kreeg. De filmmaker pleegde een jaar later een wanhoopsdaad. De strijd tegen een zware depressie kon hij niet winnen. Het eindeloos respect bij het publiek voor het in beeld brengen van de zoektocht naar Rodriguez wel. Respect Malik !