LINIA DEL TEMPS MÚSICA

 • WORKSONGS

  WORKSONGS
  Les cançons de treball van ser creades per els esclaus a principis del s.XVIII als Estats Units,antecesores del blues. Com bé diu el nom, eren cançons que cantaven els esclaus afroamericans mentre feien treballs físics repetitius, que els ajudava sincronitzar-se amb el moviment i no avorrir-se. La lletra era improvisada i els treballadors parlaven de diversos temes. Aquestes cançons van ser després cantades per les generacions hereves d'aquests esclaus per a recordar d'on provenien.
 • old song by a chain gang worksong

 • GOSPEL

  GOSPEL
  La música Gospel o música espiritual, és la música religiosa que va sorgir de les esglèsies afroamericanes al s.XVIII , però no va ser popular fins la dècada de 1930. Els gospel representa el crit de la recent llibertat civil i polític però paralel en a l'àmbit espiritual. Consisteix en la constant lloança a Déu. Els esclaus van ser portats a l'esglèsia ja que la majoria d'esclavistes eren cristians protestants i trobaven la fe cristiana una manera de de mantenir submisos als esclaus.
 • OH HAPPY DAY- GOSPEL

 • Period: to

  GUERRA DE SECESSIÓ

  La guerra de secessió va ser un conflicte bèl.lic ocorregut entre 23 estats del nord d' Estats Units i 11 estats del sud (coalició). Els 11 estats del sud van ser partidaris de l'esclavitud. Finalment guanya el Partit Republicà (dirigit per Abraham Lincoln) que dóna suport a l'abolició de l'esclavitud, després la guerra queda abolida l'esclavitud i les persones negres eren lliures, tenien drets i també la capacitat de comprar-se instruments.
 • BB KING- THE THRILL IS GONE

 • BLUES

  BLUES
  El Blues prové del sud dels Estats Units, es va convertir en una forma d'expressar-se i parlar de les injusticies i desamors, té origens de les Worksongs, també téinfluència en el himnes religiosos (Spiritual Song). Aquest estil musical té una nota (nota Blues) que el caracteritza tant, fa que tingui un so nostàlgic, animat, trist. El blues va ser tota una revulució ja que era una cosa nova i mai abans escoltada, entre els artistes Blues més destacats tenim a B.B King, Skip James o Muddy Waters.
 • RAGTIME

  RAGTIME
  El Ragtime prové de St. Louis (Missouri) i és un híbrid entre les marxes de John Philip Soucer i els ritmes africans, arribant a Scott Joplin , que va composar els seu éxit, The Entertainer, creant un nou estil músical. Es va convertir principlment en un génere pianistici es una música totalment escrita, que exclou totalment la improvisació.
  https://youtu.be/fPmruHc4S9Q
 • ORIGENS DEL JAZZ

  ORIGENS DEL JAZZ
  El jazz va iniciar a Nova Orleans, una ciutat en ple desenvolupament on convengien les persones de classe mitjana que treballaven i l'única via d'escapament de la realitat era la música. Aquest estil de música va sorgir amb la fussió del ragtime, música clàssica i blues (una de les primeres bandes en fer Jazz va ser la Dixieland Jass Band). Al principi el Jazz només es tocaba bordells ja que, no el consideraven digne de interpretar a salons (per qüestions més racials que musicals).
 • ELLA FITZGERALD

  ELLA FITZGERALD
  Ella Fitzgerald va ser una cantant de jazz nord-americana molt reconeguda. Aquesta va tenir una infància molt difícil degut a l'absència del seu pare i després la mort de la seva mare i tieta. Va anar a un internat, on es va començar a interessar per la música (especialment per Louis Armstrong). Va debutar als 19 anys al Harlem Apollo Theather, on va guanyar, va estar a una banda i després va ser solista, va tenir una carrera molt exitosa. Va guanyar 13 grammy's. https://youtu.be/LDF4_qVgbFU
 • RENAIXEMENT DE HARLEM

  RENAIXEMENT DE HARLEM
  A Harlem (Nova York) van arribar 175.000 afroamericans, que escapaven del sud (estats esclavistes) on la presència de racisme feia que les seves vides fossin inviables. Aquestes persones que van arribar tenien diferents origents però compartien la història de l'esclavitud i l'opressió racial i ara que eren persones lliures tenien la determinació de tenir una nova identitat. Per aconseguir això van arribar artistes de tot el país i va generar una revolució en les arts, donant principi al Jazz.
 • SWING

  SWING
  Estalla la Primera Guerra Mundial i ens situem a Chicago on sorgeix el Swing, que es caracteritza per un augment e la quantitat i una gran varietat d'instruments utlitzats per formar les anomenades Big Bands. Aquí ja es pot dir que ha nascut el Jazz. També s'organitzen Jam Sessions, són reunions improvisades, on músics toquen junts, aquestes sessions acabaran originant duel de músics.
  https://youtu.be/IYu4p0S4bZc
 • BEBOP

  BEBOP
  El Bebop és un estil de jazz caracteritzat per el seu ritme (ràpid) i la seva improvisació, aquest va venir després del swing, degut a que el swing es va quedar estancat. Com les big bands limitava molt la durada dels solos, els musics negres van crear les jam sessions per tal de tenir solos. El bebop va cambiarr l'estructura de les bandes, reduint el nombre d'intèrprets e instrumental. https://youtu.be/pOqy3F44KZQ
 • ARETHA FRANKLIN

  ARETHA FRANKLIN
  Aretha Louise Franklin va ser una cantant estatunident de soul, R&B i gòspel. Aquesta va començar la seva carrera musical de petita, cantant gòspel a l'esglèsia New Bethel (Michigan).Al 1960 va ser contractada per Columbia records, on la seva carrera no es veia reflectida amb el seu estil musical. El seu èxit va servir per a influir en la lluita pels drets ètnics i l'alliberament femení. Al 2005 va rebre la Medalla Presidencial de la Llibertat. https://youtu.be/6FOUqQt3Kg0
 • RITHM AND BLUES

  RITHM AND BLUES
  El rithm and blues és una barreja de jazz, gòspel i blues i aquest va ser introduït als Estats Units al 1949,va ser producte del màrqueting. Aquest va ser antecessor del rockabilty i del rock and roll. No va ser fins a la dècada dels 80 quan el terme "R&B" va recuperar el seu estil original, que avui dia és un estil de música afroamericana que combina elements de soul, funk i pop. https://youtu.be/ziJ1ideCOuA