línia del temps avanç de la cèl·lula

 • 476

  Edat Antiga

  Edat Antiga
  En l'època clàssica ja es pensava que els éssers vius estaven formats per una unitat bàsica de funcionament.
 • R. Hooke

  R. Hooke
  Va anomenar "cèl·lules" els buits que va observar en làmines de suro. Els seus interessos van abastar camps tan dispars com la biologia, la medicina, la física, la microscòpia, la nàutica i l'arquitectura i va participar en la creació de la primera societat científica de la història.
 • A. Van Leeuwenhoek

  A. Van Leeuwenhoek
  Va elaborar un microscopi senzill per observar microorganismes i va ser el primer a observar al microscopi diverses espècies de microorganismes i cèl·lules amb lents que ell mateix va construir.
 • Marcello Malpighi

  Marcello Malpighi
  Va ser un anatomista i biòleg, considerat el fundador de la histologia (és la disciplina que estudia tot el que està relacionat amb els teixits orgànics: la seva estructura microscòpica, el seu desenvolupament i les seves funcions. La histologia s'identifica de vegades amb el que s'ha anomenat anatomia microscòpica, ja que el seu estudi no s'atura en els teixits, sinó que també s'observen les cèl·lules interiorment i altres corpuscles, relacionant-se amb la bioquímica i la citologia)
 • R. Brown

  R. Brown
  És l'autor del nomenament d'unes 1.200 espècies d'Austràlia occidental. Robert Brown també va comunicar l'existència del nucli a les cèl·lules eucariotes.
 • J.E Purkinje

  J.E Purkinje
  Va ser un anatomista i fisiòleg txec, va anomenar "protoplasma" el fluid cel·lular, el citoplasma.
 • H. Dutrochet

  H. Dutrochet
  Va ser un botànic francès conegut sobretot per ser l'iniciador de la teoria cel·lular i per descobrir el procés de l'osmosi.
 • M. Schleiden

  M. Schleiden
  Va concloure que tots els teixits vegetals estan formats per cèl·lules. És un dels autors de la teoria cel·lular.
 • T. Schwann

  T. Schwann
  Va proposar que la cèl·lula és la unitat funcional dels éssers vius. Les seves moltes contribucions al camp de la biologia inclouen el desenvolupament de la teoria cel·lular, la invenció del terme metabolisme, i diversos descobriments de molta transcendència com són: les cèl·lules de Schwann en el sistema nerviós perifèric, la pepsina (1836), la naturalesa orgànica del llevat.
 • R.Virchow

  R.Virchow
  Fou pioner del concepte modern del procés patològic en presentar la seva teoria cel·lular, en la que explicava els efectes de les malalties en els òrgans i teixits del cos. Emfatitzant que les malalties sorgeixen no en els òrgans o teixits en general, sinó, de forma primària en cèl·lules individuals. Va postular la frase "tota cèl·lula procedeix d'una altra cèl·lula".
 • S. Ramón y Cajal

  S. Ramón y Cajal
  Va descobrir el caràcter cel·lular i individualitzat de les neurones. Era metge.
 • Camilo Golgi

  Camilo Golgi
  Fou un metge i professor universitari italià guardonat amb el Premi Nobel de Medicina i Fisiologia l'any 1906. Al costat de Santiago Ramón y Cajal se'l considera un dels pioners en l'estudi de la biologia cel·lular.
 • August Weismann

  August Weismann
  va ser un biòleg evolucionista.La seva principal contribució va ser la teoria del plasma germinal, d'acord amb la qual (en un organisme multicel·lular) l'única herència té lloc per mitjà de les cèl·lules germinals-els gàmetes tals com cèl·lules d'òvuls i espermatozoides.
 • L. Margulis

  L. Margulis
  Va postular com es van originar les cèl·lules eucariotes. La inclusió d'una cèl·lula procariota dins una altra cèl·lula hauria originat orgànuls com els mitocondris i cloroplasts, que tenen DNA propi (prova indirecta d'aquesta teoria). També col·laborà amb James Lovelock en el desenvolupament de la Hipòtesi Gaia.