Liesbeth

  • Georges Seurat, Un dimanche après-midi à l'Île de la Grande Jatte.

    Georges Seurat, Un dimanche après-midi à l'Île de la Grande Jatte.
    I.p.v. korte verfstreekjes zal hij puntjes zetten. Hij heeft ook een kleurtheorie ontwikkeld. Twee kleuren naast elkaar elkaar beïnvloeden. Zal invloed hebben op het fauvisme.
  • Paul Cézanne, De appelmand.

    Paul Cézanne, De appelmand.
    De objecten zijn gereduceerd tot zijn geometrische basisvormen. Een andere benadering van diepteweergave dan de klassieke een vluchtpunt perspectief. Verschillende perspectieven in een beeld combineren. Klopt ook niet helemaal. De achterste rand van de tafel klopt niet. Dit soort werk zal een brug naar kubisme vormen, dat de werkelijkheid breekt, en dan weer samenplakt in een niet-klassiek perspectief.
  • Paul Gauguin, Het visioen na de preek, ook wel Jacob met de engel genoemd

    Paul Gauguin, Het visioen na de preek, ook wel Jacob met de engel genoemd
    Niet realistische kleuren. Onrealistische vlakverdeling. Grillige, emotionele lijnvoering. Symboliek belangrijker dan het realisme. Heel vaak de wereld van de droom verbeelden.
  • Vincent Van Gogh, Zelfportret.

    Vincent Van Gogh, Zelfportret.
    Heel kenmerkend dat kleur en lijnuitvoering niet louter beschrijvend zijn, maar emotioneel geladen. Expressieve betekenisvolle elementen op zich. Dat zal invloed op expressionisme hebben. De lijnen zijn emotioneel en effect hebben op onze lezing.
  • Paul Signac, Le Port de Saint-Tropez

    Paul Signac, Le Port de Saint-Tropez
    POINTISME Een divisionistische techniek, of piontisme – niet geschilderde kleurvlakken, maar puntjes aan elkaar.
  • Henri Matisse, Luxe, Calme et Volupté

    Henri Matisse, Luxe, Calme et Volupté
    FAUVISME In 1904 ontmoet Matisse Paul Signac, een belangrijke pointist. Hij leert Matisse piontisme: niet geschilderde kleurvlakken, maar puntjes aan elkaar. Matisse zette die techniek naar zijn hand. Hij zette de puntjes verder uit elkaar, en tekende de contouren. Hij gaat nog verder weg van heet schilderen naar werkelijkheid.
    Werd slecht onthaald door de critici. “Schilderen van wilde beesten”- Fauve – wilde beesten. Een vereenvoudiging van vormen en details, vervormde realiteit. Rare kleuren.
  • Henri Matisse, Femme au chapeau

    Henri Matisse, Femme au chapeau
    FAUVISME De vrouw van Matisse Amelie. Dominantie van kleur groen, ook op haar gezicht - heel onnatuurlijk. Achtergrond lijkt snel geschilderd en niet klaar, niet beheerst. Slecht onthaald door critici, maar gekocht door verzamelaars en toch geapprecieerd door sommigen.
  • Henri Matisse, La Raie Verte

    Henri Matisse, La Raie Verte
    FAUVISME Ook de vrouw van Matisse. Kleuren niet realistisch. Ervaren als buitengewoon shockerend. Er ontstaat een gevoel van licht, schaduw en volume, maar zonder de traditionele schaduw behandeling. Een verontrustend en angstaanjagend schilderij. Afstandelijk, onpersoonlijk, maskerachtig portret. Groen wordt een soort van betekenis drager, gelinkt aan een bepaalde lezing van het portret.
  • André Derain, Le séchage des voiles, 1905

    André Derain, Le séchage des voiles, 1905
    FAUVISME medestichter van fauvisme. Je kan duidelijk zien dat pointisme wordt verlaten ten voordele van kleine streepjes (geen puntjes) die verder van elkaar staan. Niet realistische weergave van de realiteit.