Destacada república

La Segona República Espanyola

By Sara024
 • Pacte de Sant Sebastián

  Pacte de Sant Sebastián
  Com que la monarquia va començar a ser qüestionada, l'oposició s'aglutina en un front únic i signen el PACTE DE SANT SEBASTIÁN en el qual es va constituir un comitè revolucionari presidit per Alcalà Zamora amb l'objectiu d'enderrocar la monarquia i proclamar la república.
 • Nomenament de l'almirall Aznar

  Nomenament de l'almirall Aznar
  Davant del descontentament el General Berenguer dimiteix i el Rei nomena a l'almirall Aznar per formar govern. Un cop en el poder, l'almirall convocarà eleccions.
 • Eleccions municipals d'Abril

  Eleccions municipals d'Abril
  Quan el general Berenguer dimiteix degut al descontentament general, el Rei nomena a l'almirall Aznar per formar govern i aquest convocà eleccions municipals pel 12 d'abril de 1931.
 • Period: to

  PERÍODE CONSTITUENT

 • Period: to

  Francesc Macià (CAT.)

 • Proclamació de la República

  Proclamació de la República
  El 14 d'abril de 1931 desprès de la victòria de les eleccions generals per part de la coalició republicano-socialista, a l'Ajuntament d'Eibar (Guipúscoa) es va proclamar la república i desprès a Barcelona (Macià va anunciar la República Catalana dins la Federació Ibèrica), a Madrid i a gairebé tot el país.
 • Triomf electoral de la coalició d'esquerres

  Triomf electoral de la coalició d'esquerres
  Un cop proclamada la República, es va formar un govern provisional, constituït pes representants del Pacte de Sant Sebastián i presidit per Niceto Alaclà Zamora. El primer que va fer el govern va ser convocar eleccions a Corts Constituents, el 28 de juny de 1931 i van comportar la victòria dels republicano-socialistes.
 • Estatut de Núria

  Estatut de Núria
  El juny de 1931, una comissió d'experts es van reunir al Santuari de Núria i van redactar un avantprojecte: l'Estatut de Núria, per tal de definir el marc institucional de l'autonomia catalana i les competències que havia de tenir.
  El text va ser aprovat en referèndum el 2 d'agost de 1931, però no va ser fins el 9 de desembre de 1932 quan es va aprovar l'Estatut del 32 gràcies a la intervenció del govern de Manuel Azaña. (L'estatut del 32 estava constituït per un Estatut de Núria retallat)
 • Constitució de 1931

  Constitució de 1931
  Aquesta constitució va ser aprovada el 9 de desembre de 1931, amb un contingut social molt avançat per la seva època. Tenia un caràcter democràtic i progressista.
 • Alcalà Zamora i Manuel Azaña (Nou govern)

  Alcalà Zamora i Manuel Azaña (Nou govern)
  El President de la República fou Alcalà Zamora, que va anomenar President del Govern a Manuel Azaña. Junts van dur a terme nombroses reformes en diversos àmbits com el religiós, el bèl·lic, el agrari, el educatiu, el laboral i el territorial.
 • Period: to

  BIENNI REFORMISTA

 • Period: to

  Niceto Alaclà Zamora (ESP.)

 • Insurrecció a l'Alt Llobregat

  Insurrecció a l'Alt Llobregat
  A Catalunya, l'any 1932 la CNT-FAI va promoure una insurrecció a l'Alt Llobregat impulsada pels miners Fígols i Sallent. Els miners van ocupar la conca minera durant 5 dies i finalment va haver-hi d'intervenir l'exèrcit i la repressió va suposar l'acomiadament d'obrers i sindicalistes.
  També hi van haver sublevacions a Andalusia.
 • Eleccions del 1933 i victòria de centredreta

  Eleccions del 1933 i victòria de centredreta
  El 19 de novembre de 1933 es celebren eleccions a Corts (voten per primera vegada les dones), que donen la victòria a centredreta. A Catalunya va continuar governant ERC.
  El nou govern va ser presidit per Lerroux amb tres ministres de la CEDA. Les forces d'esquerra i els sindicats es van radicalitzar i la idea de l'entrada de CEDA al govern no vas ser vista amb bon peu.
 • Period: to

  BIENNI CONSERVADOR

 • Govern de Lerroux

  Govern de Lerroux
  El guanyador de les eleccions del 1933 va resultar ser la CEDA de Gil Robles, però Alcalà Zamora per por a la reacció dels sindicats i del PSOE, nomenà a Alejandro Lerroux , líder del PRR, nou cap el Govern, amb el suport de Gil Robles.
 • Period: to

  Lluís Companys (CAT.)

 • Contrareforma per part del nou govern (Llei de Contractes i Conreus)

  Contrareforma per part del nou govern (Llei de Contractes i Conreus)
  Es van paralitzar moltes de les reformes del govern anterior, és el que s'anomena la Contrareforma.
  S'atura la reforma agrària i es decreta la llibertat en la contractació rural, es frena el projecte d'estatut del Paí Basc, amnistia als militars de la Sanjurjada , retorn de la Companyia de Jesús, s'inclou el pressupost de l'església en l'estat, reducció d'obres públiques, augment de pressupost per al ordre públic i aprovació de LA LLEI DE CONTRACTES I CONRREUS (1934)
 • Revolució d'octubre de 1934

  Revolució d'octubre de 1934
  A Astúries, els miners de carbó units amb la UGT, la CNT i comunistes van iniciar una revolució social. Es van apoderar de les armes de les casernes de la Guàrdia Civil i de les fàbriques d'armament i van ocupar la conca minera, van assetjar Oviedo i van ocupar els ajuntaments i els van substituir per Comitès revolucionaris. La insurrecció va ser sufocada pels generals Franco i Goded i va acabar amb 1100 miners morts, 2000 ferits i uns 300 morts de les forces de seguretat i exèrcit.
 • Fets d'octubre de 1934 a Catalunya

  Fets d'octubre de 1934 a Catalunya
  El 6 d'octubre de 1934 el president Companys es va enfrontar al govern central i a la CEDA i va proclamar l'Estat Català dins la República Federal Espanyola. El govern general i l'exèrcit decideixen decretar l'estat de guerra i en poques hores esclatà la revolta. Es va obrir foc contra el Palau de la Generalitat i com que les forces catalanes eren dèbils, van cedir davant del general Domènech Batet i es va detenir al govern català. El resultat va ser més de 3000 presos polítics.
 • Cas Estraperlo

  Cas Estraperlo
  A la primavera de 1935 es va formar un nou govern amb Lerroux i 5 mebres de la CEDA. Tot i que van presentar propostes, aquestes no van ser acceptades degut a la crisi del govern i els escàndols que havien sortit a la llum relacionats amb el joc als casinos i de la malversació de fons públics (cas estraperlo).
 • Enfrentament de dretes i esquerres i dialèctica de punys i pistoles

  Enfrentament de dretes i esquerres i dialèctica de punys i pistoles
  La falange per un costat i l'esquerra revolucionària per l'altre van enfrontar-se de manera violenta i contínua a tot el país, fent pràcticament inviable la solució reformista que es volia dur a terme. La Falange va posar en marxa la seva "dialèctica de punys i pistoles", amb el foment de la violència i del terror al carrer.
 • Azaña nou president de la República

  Azaña nou president de la República
  El nou govern format per republicans desprès de les eleccions de 1936, va donar lloc a un govern on Azaña va ser president de la República i Casares Quiroga, cap de govern,
 • Period: to

  Manuel Azaña (ESP.)

 • Period: to

  FRONT POPULAR

 • Eleccions del febrer de 1936 i triomf del Front Popular

  Eleccions del febrer de 1936 i triomf del Front Popular
  Desprès de l'escàndol amb el cas estraperlo, es van convocar eleccions el dia 2 de febrer de 1936. Els dos grans blocs que es van presentar a les eleccions van ser "El Front Popular" (a Catalunya conegut com a Front d'Esquerres) i "El Bloque Nacional (o Front Català d'Ordre).
  La victòria de les eleccions va ser per el Front Popular, format exclusivament per republicans.
  Azaña va ser president de la República i Casares Quiroga, cap del govern.
 • Assassinat del Tinent Castillo

  Assassinat del Tinent Castillo
  El oficial d'esquerra Tinent Castillo va ser assassinat per ultradreta. Tot i això, l'esquerra va respondre amb l'assassinat del dirigent monàrquic Calvo Sotelo per part de les forces policials,
 • Inici de la insurrecció militar

  Inici de la insurrecció militar
  L'assassinat del Tinent Castillo i de Calvo Sotelo va accelerar la insurreció militar que va començar el 17 de juliol de 1936 al Marroc i va donar origen a una guerra civil que va durar tres anys.