la dictadura

 • Period: to

  La Restauració

  l'etapa política desenvolupada sota sistema monàrquic que es va estendre entre finals de 1874 (moment del pronunciament del general Arsenio Martínez Campos que va donar fi al període de la Primera República Espanyola) i el 14 d'abril de 1931 (data de proclamació de la Segona República) . El nom al · ludeix a la recuperació del tron per part d'un membre de la Casa de Borbó, Alfons XII, després del parèntesi del Sexenni Democràtic.
 • Primo de Rivera

  Primo de Rivera
  Primo de RiveraDictador espanyol que va protagonitzar el cop d'esta el 12 de septembre de 1923 on va suspendre el règim constitucional. Això va significar l'inici de la primera dictadura militar espanyola del segle XX.. El 28 de gener de 1930, Primo de Rivera va presentar la dimissió al rei, aquest el considerava com un aobstacle perquè l'opinió pública identificava monarquia amb la Dictadura.
 • Period: to

  2a República

  Durant la segona República Catalunya va estar sempre sota el control de les forces d'esquerra.
 • NICETO ALCALÀ ZAMORA

  NICETO ALCALÀ ZAMORA
  Niceto Alcalà Zamora el govern provicional va estar presidit per Niceto Alcalá-Zamora des del 14 d'abril fins el 14 d'octubre de 1931, data en què va presentar la seva dimissió per la seva oposició al laïcisme de l'Estat, recollit en l'article 26 de la nova Constitució, sent substituït per Manuel Azaña. Alcalà Zamora va ser cap del govern i cap de l'estat Espanyol.
 • Proclamació de la 2a República

  Proclamació de la 2a República
  la 2a República El 14 d'abril de 1931 es proclama en molt ajuntaments d'Espanya la Segona República Espanyola (1931–1939), després de la victòria dels republicans a la eleccions del 12 d'abril de 1931; el mateix dia 14, es va fer un govern provisional presidit per Niceto Alcalà Zamora i format per socialistes i republicans.El rei, Alfons XIII, renuncia al tron i s'exilia.
 • Alfons XIII

  Alfons XIII
  Alfons XIII Alfons XIII, Rei d'Espanya des de 1886 fins a 1941.Va assumir el poder a la'edat de 16 anys; i va constituir el darrer govern el febrer de 1931, però La monarquia estava en dupta ja que aquest s'havia implicat en la Dictadura de Primo de Rivera. va renunciar i fugir d'Espanya després de la victòria de les forces republicanes.
 • la Constitució de 1931

  la Constitució de 1931
  la constitució La tasca més important del nou parlament va ser la de redactar una nova constitució que hauria de reconeixer els drets i llibertats dels ciutadans i definir les característiques del nou sistema politic: " la república constituiex un estat integral compatibles amb les autonomies dels municipis". Aquesta constitució va estar vigent fins al final de la Guerra civil Espanyola 1939.
 • Niceto Alcalà Zamora

  Niceto Alcalà Zamora
  [Niceto Alcalà Zamora](<a href='http://es.wikipedia.org/wiki/Niceto_Alcalá-Zamora)' >Niceto Alcalà Zamora</a> va representar al republicanisme conservador en el Pacte de Sant Sebastià celebrat el 17 d'agost de 1930, destinat a impulsar un moviment popular que enderroqués a la monarquia i instaurar la República.
  Cap de l'estat entre 1931 i 1936 sent substituït per Azaña. també va ser cap del govern entre el 14 d'abril de 1931 al 14 d'octubre de 1931
 • BIENI REFORMISTA

  BIENI REFORMISTA
  BIENI REFORMISTA És un periode que va des de 1931 a 1933. El nou govern d'Azaña posa en marxa una politica de reformes amb l'objectiu de superar els problemes que afectaven el pais i fer-ho més modern i amb més justicia social. Entre les reformes trobem la reforma agraria, on s'aprova la llei per a la reforma agraria, la reforma militar, educativa, laboral etc.
 • MANUEL AZAÑA

  MANUEL AZAÑA
  MANUEL AZAÑA
  Va substituir, per tant, a Niceto Alcalá-Zamora, Els objectius immediats del seu govern van ser l'aprovació de la Constitució i dels pressupostos de la República, i l'elaboració de la Llei Agrària, un cop aprovada la Constitució, va recuperar a Niceto Alcalà Zamora per a la presidència de la República, de manera que va incorporar a la dreta liberal catòlica com a força participant en la direcció del país.
 • BIENI RADICALCEDISTA

  BIENI RADICALCEDISTA
  BIENI RADICAL CEDISTA
  Aquest periode va des de 1933 fins al 1936. El bieni reformista va fracasar pels grans obstacles que es va trobar. malgrat la CEDA va guanyar les eleccions legislatives de 1933, els recels dels partits d'esquerra va fer que Zamora encarregués formar govern a Lerroux (Radical). Durant aquest periode trobem els fets d'octubre de 1934.
 • LLUIS COMPANYS

  LLUIS COMPANYS
  COMPANYSva ser un polític i advocat espanyol, d'ideologia catalanista i republicà, líder d'Esquerra Republicana de Catalunya i president de la Generalitat de Catalunya des de 1934, durant la Guerra Civil Espanyola i en l'exili francès fins al seu afusellament per les autoritats franquistes. Durant tota la guerra va encapçalar el Govern de Catalunya tractant de mantenir la unitat entre els partits i sindicats que el recolzaven.
 • CATALUNYA ALS ANYS 30

  CATALUNYA ALS ANYS 30
  Catalunya anys 30
  Les eleccions del 12 d'abril de 1931 van donar una gran victoria al lider d'Esquerra Republicana de Catalunya, Francesc Macià, aquest va proclamar la republica Catalana juntament amb Lluis Companys, aixi es va restablir la Generalitat. a l'any 1932 s'aprova l'estatut de Núria o de 1932. A l'any 1934 es va fer un segon intent on Company declarava l'estat català dins de la República Federal Espanyola.
 • FRANCESC MACIÀ

  FRANCESC MACIÀ
  FRANCESC MACIÀ
  Va ser un polític i militar espanyol d'ideologia republicana i independentista catalana, president de la Generalitat de Catalunya i un dels fundadors dels partits Estat Català i Esquerra Republicana de Catalunya, sent succeït per Lluís Companys. Macià va proclamar la República Catalana des del Palau de la Generalitat de Catalunya però més endavant, es veurà obligat a acceptar un Estatut d'Autonomia per a Catalunya.
 • ALEJANDRO LERROUX

  ALEJANDRO LERROUX
  ALEJANDRO LERROUX
  va ser un polític espanyol, que va ocupar la presidència del govern durant un breu període de la Segona República Espanyola. Al desembre de 1931 va abandonar el govern de Manuel Azaña, en què havia ocupat la cartera d'Estat, per estar en desacord amb la continuïtat de l'aliança republicà-socialista que l'havia sustentat. A partir de llavors es va aproximar a les posicions de la dreta i després del seu èxit en les eleccions de novembre de 1933 va pactar amb la CEDA per formar govern.
 • MANUEL AZAÑA

  MANUEL AZAÑA
  va ser cap del govern en diferents ocasions: del 14 d'octubre de 1931 fins al 12 de junio de 1933 al 12 de septiembre de 1933. Va ser substituït per Alejandro Lerroux (12 de septembre de 1933 - 8 d'octubre de 1933), després va ocupar el càrrec Diego Martinez B. (8 d'octubre 1933 - 16 de decembre 1933), torna A. Lerroux (16 de decembre 1933 - 25 de septembre de 1935). Manuel Azaña torna a la predidencia el 19 de febrer de 1936 fins al 10 de maig de 1936.
 • Period: to

  Guerra Civil

  Durant la guerra civil Catalunya va resistir a l'ocupació de les tropes franquistes, però finalment va caure
 • LA GUERRA CIVIL

  LA GUERRA CIVIL
  la guerra civil espanyola
  va ser iniciada el 17 de juliol de 1936 i acabada l'1 d'abril de 1939. provocada perl cop d'estat militar contra la república i dut a terme per forces armades de dretes. Espanya queda divida en dos bandols els Nacionals i els repúblicans; hi va haver participació extrangera. durant aquest periode es formen les milicies, les col·lectivitzacions; la Generelitat va assumir competencies no previstes.
 • DIEGO MARTINEZ BARRIO

  DIEGO MARTINEZ BARRIO
  DIEGO M. BARRIOcap del govern des de 8 d'octubre de 1933 al 16 de decembre de 1933 i a l'any 1936. Durant la Guerra Civil va ser un dels consellers d'Azaña i va presidir en diverses ocasions les corts de la República Finalitzada la guerra, es va refugiar a França per passar més tard a Mèxic i, al final, tornar a França, on va succeir a Manuel Azaña com president de la República Espanyola a Exili, en aquest país, concretament a París, va viure humilment fins la seva mort, esdevinguda a l'inici de 1962.
 • JUAN NEGRIN

  JUAN NEGRIN
  Juan NegrinVa ocupar el carrec de ap d'estat entre el17 de maig de 1937 al 31 de març de 1939. Es va ocupar d'organitzar l'economia de guerra del bàndol republicà i de negociar la prestació d'ajuda econòmica i armamentística per part de la Unió Soviètica (per a això va haver de lliurar a l'URSS les reserves d'or del Banc d'Espanya). El 1937 va substituir a Largo Caballero com a president del govern, càrrec en el qual va romandre fins a la fi de la guerra.
 • FI DE LA REPÚBLICA

  FI DE LA REPÚBLICA
  El govern de Negrin esperava poder resistir fins que esclatés la guerra a Europa, però no va ser possible. amb l'ocupació de Catalunya la guerra es donava per acabada. el 9 de febrer de 1939 va entrar en vigor la LLei de Responsabilitats politiques que pretenia liquidar les culpes dels qui van contribuir a forjar i mantenir la sublevació roja (Rojos:repúblicans vençuts)
 • Period: to

  DICTADURA FRANQUISTA

  Acabada la Guerra Civil Franco inica la seva dictadura personal i va establir un règim polític que, sense a penes canvis, va durar fins a la seva mort l'any 1975. El franquime va ser una dictadura que no permitia el normal desenvolupament de les llibertats bàsiques i que reprimia amb duresa qualsevol tipus d'oposició.
 • LA DICTADURA FRANQUISTA i 2a Guerra mundial

  LA DICTADURA FRANQUISTA i 2a Guerra mundial
  la Dictadura Franquista
  esclata la 2 guerra mundial
  La dictadura franquista va mantenir una sèrie de principis ideològics que es van convertir en les seves senyes d'identitat i que són els següents:
 • Josep Irla i Bosch

  Josep Irla i Bosch
  JOSEP IRLA 24 octubre 1876 Sant Feliu de Guíxols - 19 setembre 1958 Saint-Raphaël (Var)) va ser un polític espanyol, i President de la Generalitat de Catalunya a l'exili. Va ser diputat al Parlament de Catalunya i al congrés espanyol el 1932. Estava afiliat a Esquerra Republicana de Catalunya. Va ser també el president del parlament de Catalunya (1938) al final de la resistència catalana republicana a la Guerra Civil Espanyo
 • FRANCISCO FRANCO

  FRANCISCO FRANCO
  FRANCO Conegut com Francisco Franco, el Caudillo, va ser un dictador espanyol, integrant del pronunciament militar de 1936 que va desembocar en la Guerra Civil Espanyola. Va ser anomenant com a cap suprem del bàndol revoltat l'1 d'octubre de 1936, exercint com a cap d'Estat d'Espanya des del terme del conflicte fins que va morir el 1975, i com a cap de Govern entre 1938 i 1973. Va ser lider de la JONS on va establir un règim feixista
 • Josep Tarradellas i Joan

  Josep Tarradellas i Joan
  JOSEP TARRADELLAS Va ser un polític espanyol, president de la Generalitat de Catalunya a l'exili des de 1954 fins 1977, i de la Generalitat provisional des d'aquest últim any fins a 1980. En començar la Guerra Civil Espanyola, va ser membre del Consell, i va impulsar mesures revolucionàries com les col · lectivitzacions. Acabada la guerra, el 1939 va marxar a França.
 • ESPANYA ALS ANYS 50

  ESPANYA ALS ANYS 50
  La dècada dels '50 va oferir Algunes novetats. En 1951 Espanya recupera la quota d'Abans de la Guerra Civil i entre el 1951 i el 1958 és produeix 01:00 fort i Ràpid Creixement de l'economia espanyola. La taxa del Creixement Econòmic és del 6'6% per a 1951-1955 sobre la Mitjana de 1946-1950 i del 7'4% per a 1956-1960 sobre la Mitjana de 1951-1955. El PIB espanyol del 1958 dobla el del 1950.
 • fi de la Dictadura Franquista

  fi de la Dictadura Franquista
  la dictadura Franco nomenà nou president del govern a Carlos Arias Navarro. el 20 de novembre de 1975 moria Franco després d'una llarga agonia. Amb la seva mort s'obria un periode de gran incertesa
 • CARLOS ARIAS NAVARRO

  CARLOS ARIAS NAVARRO
  CARLOS A NAVARRO
  va ser un polític espanyol de la dictadura franquista. En alguns cercles de l'Oposició antifranquista se li deia El Carnicerito de Màlaga, pel seu paper en la repressió a Màlaga durant la Guerra Civil Espanyola. El 1957 va accedir al càrrec de director general de Seguretat, en el qual es va mantenir fins 1965, quan va ser nomenat alcalde de Madrid.
 • Period: to

  LA TRANSICIÓ

  El príncep Joan Carles va ser proclamat rei d'Espanya després de la mort de Franco, aquest va iniciar un procés de reforma política. Per a Catalunya, la fi del franquisme obria l'esperança d'una recuperació de les llibertats nacionals. Durant aquest periode trobem la constitució de 1978, una marrxa cap a l'autonomia, amb l'Estatut d'Autonomia de 1979 etc.
 • JOAN CARLES I, REI D'ESPANYA

  JOAN CARLES I, REI D'ESPANYA
  JOAN CARLES I Va ser proclamat el 22 de novembre de 1975, després de la mort de Francisco Franco, d'acord amb la Llei de Successió del Cap de l'Estat de 1947. Durant el seu regnat es va aprovar la Constitució espanyola, que defineix les funcions del rei, suprimint tota participació política de la Corona i convertint Espanya en una Monarquia Parlamentària de tall europeu occidental.
 • Manuel Gutiérrez Mellado

   Manuel Gutiérrez Mellado
  MANUEL MELLADO va ser un militar i polític espanyol, marquès de Gutiérrez-Mellado, considerat una figura important en la Transició Espanyola. El rei d'Espanya, Joan Carles I, li va concedir el 1994 el marquesat de Gutiérrez-Mellado pels seus serveis a Espanya. Va morir el 15 de desembre de 1995 a l'edat de 83 anys en un accident de trànsit quan acudia a un acte de la Fundació d'ajuda contra la drogaddicció.
 • ADOLFO SUAREZ

  ADOLFO SUAREZ
  ADOLFO SUAREZ Fou un advocat i polític espanyol; president del Govern d'Espanya entre 1976 i 1981, al capdavant d'un conglomerat de formacions de centredreta, sent el primer president democràtic després de la dictadura del general Franco. Pels seus serveis al país, el rei Joan Carles I li va concedir el ducat de Suárez, amb grandesa d'España. El 3 març 1979 iniciava el seu tercer mandat com a president del Govern.
 • Jordi Pujol i Soley

  Jordi Pujol i Soley
  JORDI PUJOL
  és un polític espanyol, d'orientació nacionalista catalana. Va ser, durant 23 anys, president de la Generalitat de Catalunya i president de Convergència Democràtica de Catalunya des de 1974, així com president fundador de la federació de Convergència i Unió des de novembre de 2004, moment en què va deixar la presidència executiva. Detingut el 1960 per les seves protestes contra el règim de Francisco Franco.
 • Leopoldo Calvo-Sotelo

  Leopoldo Calvo-Sotelo
  LEOPOLDO SOLETO Va ser un polític espanyol, president del Govern d'Espanya entre febrer de 1981 i desembre de 1982. El seu mandat, a més d'iniciar-se amb un cop d'estat, va finalitzar amb el desmantellament de la Conspiració colpista per al 27 octubre 1982. El 3 de maig de 2008 va morir als 82 anys d'edat al seu domicili de la localitat de Pozuelo de Alarcón (Comunitat de Madrid) per una aturada cardiorespiratòria.
 • FELIPE GONZALEZ MARQUEZ

  FELIPE GONZALEZ MARQUEZ
  FELIPE G MARQUEZ Secretari general del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) des de 1974 a 1997 i tercer president del Govern des de la reinstauració de la democràcia a Espanya, des de 1982 a 1996. Al final del seu mandat les condicions de l'economia espanyola eren objectivament dolentes: 3,5 milions d'aturats, 5,5% de dèficit públic i un deute de 60 bilions de pesetas.A partir de 1994 el país inicia una recuperació
 • Period: to

  LA DEMOCRÀCIA

  Els anys que van del 1982 fins al 2004 van significar la consolidació definitiva de la democràcia a Espanya i de l'autogovern a Catalunya. En aquest anys es van afermar les llibertats bàsiques, es va produir la normal alternança politica, es va iniciar la modernització del país i es va acabar la construcció de l'Estat autonòmic.
 • José María Aznar

  José María Aznar
  AZNAR Va ser el quart president del Govern d'Espanya del període democràtic iniciat amb la Constitució de 1978, en les legislatures compreses entre el 5 de maig de 1996 i el 17 d'abril de 2004, pel Partit Popular (PP).
 • Pasqual Maragall i Mira

  Pasqual Maragall i Mira
  PASQUAL MARAGALL Va ser alcalde de Barcelona entre 1982 i 1997,president de la Generalitat de Catalunya entre 2003 i 2006, diputat al Parlament de Catalunya del 1988 al 1995. Des del 1999 fins al 2003 va presidir el grup parlamentari Socialistes-Ciutadans pel Canvi, des del qual va impulsar amb força la vida parlamentària com a cap de l’oposició.