Descarga (2)

L'EDAT MITJANA

By ALEIXCO
 • Period: 395 to 1453

  IMPERI ROMÀ D'ORIENT/BIZANTÍ

  La denominació «Imperi Bizantí» és un terme anacrònic inventat amb posterioritat a la seva desaparició. Els seus habitants s'hi referien simplement com a Imperi Romà o Romania i es consideraven romans.
 • Period: 476 to 1000

  ALTA EDAT MITJANA

  L'alta edat mitjana és una de les divisions convencionals de la historiografia europea que fa referència al període entre la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident i l'any 1000. Des del segle iii, la unitat política de l'Imperi Romà es va fragmentar. Els pobles prominents que van entrar al territori romà van ser els huns, els búlgars, els àvars, i els magiars, juntament amb un gran nombre de pobles germànics i eslaus. Pel segle v,
 • 554

  Toledo es converteix en capital del regne visigòtic

  El Regne de Toledo fou el regne dels visigots a Hispània successor del Regne de Tolosa. El període a considerar va des del 507 fins aproximadament el 721, tot i que en els primers temps la capital fou a Barcelona, i en els darrers a Narbona i altres ciutats de Septimània (després de la invasió àrab del 711).
 • Period: 632 to 1258

  IMPERI ISLÀMIC

  L'expansió de l'islam són les conquestes militars de la civilització àrab o musulmana que van fer caure l'Imperi Sassànida, el nord d'Àfrica, la península Ibèrica i parts de l'Imperi Romà d'Orient. També s'inclou en aquesta denominació l'influx dels comerciants al Magrib i altres parts d'Àfrica, així com les missions fetes a les Filipines. Des de la data en què s'inicia l'hègira (622) o era musulmana amb Mahoma fins al seu punt àlgid, aquesta expansió va passar per quatre etapes principals
 • 711

  Arribada dels musulmans a la Península Ibèrica

  La seva difícil delimitació i la seva oscil·lació durant 800 anys. La seva permeabilitat econòmica i cultural. Fins al segle xi el predomini de la Península corresponia a la societat mercantil islàmica, però des del segle XIII la supremacia cristià-feudal era absoluta.
 • Period: 751 to 843

  IMPERI CAROLINGI

  Imperi Carolingi és un terme historiogràfic utilitzat per referir-se a un període de la història europea derivat de la política dels reis francs, Pipí i Carlemany, que va suposar un intent de recuperació en els àmbits polític, religiós i cultural de l'època medieval a Europa occidental, i és un fet rellevant i important la coronació de Carlemany com a emperador a Roma com a signe de restauració de facto de l'Imperi Romà d'Occident (segons la doctrina de la translatio imperii).
 • 797

  Emperadriu Irene de Bizanci governa en solitari

  fou una emperadriu romana d'Orient (797-802) nascuda a Atenes vers 752 i morta a Constantinoble el 803. És venerada com a santa pels creients de la fe ortodoxa, tot i que aquesta l'Església no l'ha canonitzat mai.
 • 843

  Tractat de Verdum

  l Tractat de Verdun va ser signat el dia 11 d'agost del 843 per Lotari I, Carles el Calb i Lluís el Germànic, fills de Lluís el Pietós i nets de Carlemany per tal de repartir-se els territoris de l'Imperi Carolingi i posar fi als anys d'hostilitat per la guerra civil franca.
  Un altre germà, Pipí I d'Aquitània, no va prendre part en la disputa, ja que havia mort el 838, però el seu fill Pipí II havia heretat el regne d'Aquitània en contra de la voluntat del seu avi, Lluís.
 • 880

  Fundació del monestir de Ripoll

  Aleshores es devia iniciar la construcció de la primera església, que el bisbe Gotmar, a instàncies de Guifré i la seva esposa Guinedilda, va consagrar el 20 d’abril de 888. El 935 els bisbes Jordi de Vic i Radulf d’Urgell, l’esmentat fill de Guifré, consagraren de nou l’església monacal, que s’havia reconstruït i ampliat, i van confirmar amb escreix el patrimoni del cenobi.
 • Period: 1001 to 1492

  BAJA EDAT MITJANA

  La baixa edat mitjana o baixmedieval és el terme utilitzat per descriure la història europea dels segles xi a xv. Aquest període va ser precedit per l'alta edat mitjana, i va ser succeït per l'edat moderna . Podem dividir aquest període entre una edat mitjana central i una edat mitjana tardana . Al voltant del 1300, i després de diversos segles de prosperitat a Europa, el creixement es va aturar.
 • 1053

  Cisma d’Orient

  El Cisma Est-Oest va ser el trencament de la comunió que es va produir al segle xi entre l'Església Catòlica i l'Església Ortodoxa Oriental. El cisma va ser la culminació de les diferències teològiques i polítiques que s'havien desenvolupat durant els segles precedents entre el cristianisme oriental i occidental. Una successió de diferències eclesiàstiques i disputes teològiques entre l'Orient Grec i l'Occident Llatí va precedir la divisió formal que es va produir el 1054.
 • 1137

  Fundació de la Corona d’Aragó

  La Corona d'Aragó fou el conjunt de territoris que estigueren sota la jurisdicció del rei d'Aragó des del 1162 fins al 1715. El seu naixement és fruit de la unió dinàstica sorgida pel compromís de matrimoni entre el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV i la infanta Peronella d'Aragó el 1137, que donaren en herència els seus territoris i títols al seu fill i successor comú, Alfons el Cast, primer rei d'Aragó i comte de Barcelona . La mort sense hereu de Martí l'Humà suposà l'extinció.
 • 1212

  Batalla de las Navas de Tolosa

  La batalla de Las Navas de Tolosa (16 de juliol de l'any 1212), anomenada també batalla d'al-'Uqab o batalla d'al-Ikab o, simplement, la Batalla en les cròniques de l'època, fou una batalla decisiva per a l'expansió coneguda com la conquesta feudal hispànica, perquè és el punt en què l'hegemonia musulmana dona pas a l'hegemonia dels regnes cristians. Segons els autors musulmans, la batalla es va lliurar dimarts 15 de sàfar del 609, que correspon al 17 de juliol del 1212.
 • 1346

  Arribada de la Pesta Negra a Europa

  El 1 de diciembre de 1347, un navío venido del mar Negro y lleno de marineros moribundos atracó en el puerto de Mesina, Sicilia. Fue el inicio de la plaga.
 • 1492

  Descobriment d’Amèrica per Cristòfol Colom

  El terme descobriment d'Amèrica s'utilitza per a referir-se a la primera arribada documentada d'europeus a Amèrica amb grans conseqüències històriques Al segle xv, el terme descobriment era sinònim de cristianització. Des d'un començament, Colom cregué haver arribat a un arxipèlag de l'Índia, de manera que no s'havia adonat que les terres on acabava de posar els peus eren un nou continent.
  Es podia reconéixer l'annexió de territoris per «descobriment», si era atorgat pel Sant Pare.