Para qué sirven los faros marítimos (2)

Història dels fars

By Paub83
  • 300 BCE

    Far d'Alejandria

    Far d'Alejandria
    El Far d'Alexandria va ser una torre construïda a l'illa de Faro a Alexandria, Egipte, per a servir com a punt de referència del port i com a far, amb una altura estimada d'almenys 100 metres. Va ser una de les estructures més altes fetes per l'home durant molts segles, i forma part de les set meravelles del món antic.
  • 27 BCE

    Romans

    Romans
    Encara hi ha fars que van construir els romans, encara que tots han sigut reconstruits.
  • 1300

    Far de Portopí (Mallorca)

    Far de Portopí (Mallorca)
    El far apareix citat en el testament del rei Jaume II de Mallorca amb data 12 de setembre de 1300, conservat a la Biblioteca Nacional de París. En aquell temps el far s'encenia cada dia des del 8 de setembre fins a Pentecosta. El far estava il·luminat mitjançant xicotets llums de xapa de ferro allotjades en un bastidor a l'interior de la llanterna i amb metxes sostingudes per mitjà de suros i alimentades amb oli.
  • 1490

    Torres de vigilància

    Torres de vigilància
    En el segle XV es comencen a construir torres de vigilància en tota la costa espanyola des de Girona fins a Màlaga per a advertir a les poblacions i als exèrcits dels diferents regnes l'atac de pirates, en la seua majoria barbarescos. Aquestes torres es podien comunicar des del nord fins al sud, una distància de més de 1200 km. Per a fer-ho il·luminaven fogueres en la part superior de les torres, com un far. Es van aprofitar algunes construccions árabs.
  • 1500

    Edat Mitjana

    Edat Mitjana
    Els fars no eren encara més que torrasses amb una plataforma superior en la qual s'encenien fogueres de fusta de carbó, quitrà o brea que cremaven en *tederos. Ja alguns fars disposaven a la part alta de la seua torre d'una llanterna en la qual es col·locaven bells llums d'oli o sistemes amb metxes introduïdes en sèu, sent tots dos sistemes molt estesos a Espanya
  • 1531

    Far de Kopu

    Far de Kopu
    El far de Kõpu, és un dels símbols més coneguts i llocs turístics de l'illa de Hiiumaa a Estònia. És un dels fars més antics del món, ja que ha estat en ús continu des de la seua finalització en 1531. Va ser concebut com una austera fortalesa composta d'una torre cuboide massissa flanquejada per gruixuts contraforts; no tenia habitacions interiors i s'accedia a la plataforma superior per una escala exterior de fusta.
  • Far de Cordouan

    Far de Cordouan
    El far de Cordouan (França), en la seua versió original de principis de segle XVII, era un edifici compost de diverses plantes superposades i profusament decorades, la secció de les quals disminuïa segons es pujava. Disposava d'una llanterna de maçoneria, habitatge per als *fareros, una àmplia capella a la qual la llum arribava a través de vidrieres, i una escala interna.
  • Invent de nous reflectors

    Invent de nous reflectors
    En 1786 l'enginyer francés Joseph Teulère va inventar un aparell envoltat de reflectors parabòlics de metall brunyit, i va idear el primer sistema de rotació mecànic. Havien nascut els primers aparells catòptrics, i les primeres llums giratòries.
  • Far de Marstrand

    Far de Marstrand
    El primer vertader aparell de centellejos i eclipsis va ser instal·lat a Suècia, en el far de *Marstrand. En el dispositiu de *Teulère els espills miraven cap al centre del cercle on estava el llum; en el de *Marstrand es dirigien cap a fora. Però es perdia molta llum perquè la superfície del metall absorbia part dels raigs i es deteriorava per l'acció de la sal marina.
  • Invent de les lents escalonades

    Invent de les lents escalonades
    Augustin Fresnel stà considerat el pare dels far moderns. Va inventar un aparell compost per una lent central envoltada per una sèrie d'anells prismàtics concèntrics de poca grossària, que concentren i intensifiquen el feix de llum. Aquest sistema aprofitava les propietats de refracció de la llum, i produïa una llum molt més potent que l'obtinguda fins llavors amb espills.
  • Plà d'Alumbrat per a tota la costa.

    Plà d'Alumbrat per a tota la costa.
    Inici del Plà General d'Alumbrat Marítim de les Costes i Ports d'Espanya i les seues illes.
  • Ús del gas Blau

    Ús del gas Blau
    El segle XIX veurà implantar-se l'ús de gasos produïts per la distilación del quitrà i de residus de petroli, l'anomenat gas Pintsch, però sobretot la seua versió millorada, el gas *Blau,
  • Invent del destell de llum giratori.

    Invent del destell de llum giratori.
    En els anys 1920, el suec Gustaf Dalen va idear un llum de gas acetilé que produïa centellejos automàtics i podia ser giratòria gràcies a la pressió del gas. Aquest invent va obrir passe als primers fars no vigilats, i va poder ser instal·lat en boies i balises de poca intensitat.
  • Segle XXI

    Segle XXI
    El 2015 es va inagurar al port de València un innovador far. La seua construcció el converteix en pioner en el món, ja que l'estructura s'ha fabricat fora de la ciutat i s'ha traslladat per carretera fins al port la qual cosa minimitza 1/5 part de la contaminació.
    És innovador també per tindre panells solars i tecnología LED.
    L'ús de materials compostos en la construcció del far contribueix a fer aquestes infraestructures més sostenibles tant ambiental com econòmicament.