Guerra Freda

Timeline created by Robert_Hovhannisyan
In History
 • Fi de la Segona Guerra Mundial i separació d'Europa en dos blocs.

  Fi de la Segona Guerra Mundial i separació d'Europa en dos blocs.
  -L'Unió Soviética entra a Berlín i els EEUU fan caure les bombes atómiques a Hiroshima i Nagasaki, posant final al conflicte. -Conferencies de Yalta i Postam. A Yalta els "Tres Grans" es reparteixen els territoris europeus i a Postdam es decideix la separació d'Alemania i Áustria en quatre zones d'ocupació.
 • Guerra Civil Grega

  Guerra Civil Grega
  S'inicia la guerra civil a Grécia entre els partidaris de la monarquia (amb el favor dels EEUU i el Regne Unit)i la guerrilla comunista.
 • La Doctrina Truman i el Pla Marshall

  La Doctrina Truman i el Pla Marshall
  El President Truman va portar a Europa la doctrina Truman, una política exterior de contenció del comunisme. L'extensió econòmica d'aquesta doctrina va ser el pla Marshall, un programa d'ajuda per a la reconstrucció i reactivació de l'economia europea.
 • La doctrina Jdàrnov i el Kominform

  La doctrina Jdàrnov i el Kominform
  Andrei Jdanov emfatitza la idea de la divisió de el món en dos blocs, el camp imperialista dirigit pels Estats Units i el camp antiimperialista i democràtic conduït per la Unió Soviètica. La kominform va ser l'organització comunista creada el 1947 amb la funció de coordinar les tasques polítiques dels partits comunistes de diversos països.
 • Bloqueig terrestre de Berlín, la RFA i l'OTAN

  Bloqueig terrestre de Berlín, la RFA i l'OTAN
  -El bloqueig fou la reacció soviètica a la reforma monetària de les zones d'ocupació occidentals i va provocar que la ciutat s'hagués d'abastir per aire mitjançant el pont aeri de Berlín. El 1949 s'aixeca el bloqueig. -Neix la República Federal d'Alemanya i la seva contrapart, la Reública Democràtica Alemanya. -Fundació de l'OTAN, l'Organització del Tractat de l'Atlantic Nord. -Primera bomba atómica soviética.
 • Proclamació de la República Popular de la Xina

  Proclamació de la República Popular de la Xina
  Després de la guerra civil Xina, el Partit Comunista Xinés pren el poder i el seu secretari general Mao Zedong proclama la República Popular de la Xina.
 • Guerra de Corea

  Guerra de Corea
  La victoria comunista a Xina va enfortir la idea del líder nord-coreà Kim Il-sung d'unificar la península i el 1950 les tropes del nord van envahir el sud. Els EEUU, donaren suport als sud-coreans amb el comandament del general McArthur i això provocà que Mao Zedong ajudés als nord-coreans mentre que l'URSS s'abstenía d'intervenir-hi.
 • Signatura de l'armistici de la guerra de Corea i mort de Stalin

  Signatura de l'armistici de la guerra de Corea i mort de Stalin
  -La incapacitat dels dos bàndols per aconseguir una victoria sense recórrer a l'arma nuclear va conducir a la signatura de l'armistici. -Mor del Secretari General del Partit Comunista de l'Unió Soviética, Stalin. El substitueix Nikita Khrusxov.
 • La SEATO

  La SEATO
  La ampliació del domini comunista a l'Àsia va produïr que els EEUU impulsessin la creación de tractats regionals de defensa i creà la SEATO (Organización del Tractat del Sur-Est Asiàtic).
 • Pacte de Bagdad

  Pacte de Bagdad
  El pacte de Bagdad va ser un acord subscrit per Turquia i l'Iraq amb l'objectiu de crear una aliança militar per a la defensa i seguretat dels països davant l'amenaça de penetració soviètica a l'Orient Pròxim.
 • Pacte de Varsòvia

  Pacte de Varsòvia
  El Pacte de Varsòvia va ser un acord de cooperació militar entre els països comunistes per tal de garantir la seva defensa davant d'un possible atac occidental.
 • Crisi del canal de Suez/ Guerra del Sinaí

  Crisi del canal de Suez/ Guerra del Sinaí
  La Crisi de Suez va ser un atac militar contra Egipte dut a terme per Regne Unit, França, i Israel a partir del 29 d'octubre de 1956. L'atac es va produir després de la decisió d'Egipte de nacionalitzar el Canal de Suez.
 • Revoltes poloneses i hongareses

  Revoltes poloneses i hongareses
  En diversos països de Europa oriental hi van haver movements populars contra el domini de l'URSS sobre les seves politiques. Algunes de les més importants van ser les revoltes poloneses i hongareses.
 • Sputnik 1

  Sputnik 1
  L'URSS posa a l'órbita el primer satèl.lit artificial en l'història de l'humanitat.
 • El mur de Berlín

  El mur de Berlín
  Molts habitants de l'Alemania oriental escapaven a l'occidental. Per solucionar-ho, es construeix el mur de Berlín.
 • Primer home a l'espai

  Primer home a l'espai
  Yuri Gagarin, ciutadà de l'URSS, es torna el primer home en arribar a l'espai.
 • La crisi dels missils de Cuba

  La crisi dels missils de Cuba
  La guerrilla liderada per Fidel Castro arriba al poder i el nou régim es vist com a una amenaça pels interessos occidentals. Al 1961 es va promover la invasió a Cuba amb l'objectiu de derrocar el govern de Castro però l'atac va ser un fracàs. Al 1962 Avions espia dels EEUU detectaren missils nuclears soviétics, Kennedy decreta el bloqueig naval de Cuba i amenaça a l'URSS amb una invasió de l'illa si no es retiraven els míssils. Finalment l'URSS cedeix.
 • La Primavera de Praga

  La Primavera de Praga
  La Primavera de Praga va ser un intent de liberalització política de Txecoslovàquia amb reformes establertes pel govern per ampliar la llibertat política dels seus habitants i la posterior ocupació del territori per l'exèrcit soviètic.
 • Doctrina Nixon i arribada de l'home a la lluna

  Doctrina Nixon i arribada de l'home a la lluna
  -Després d'haver retirat 25.000 soldats, Nixon anuncia que d'ara endavant els països asiàtics han defensar-se per si mateixos ("Doctrina Nixon"). -L'home arriba a la Llura, fi de la carrera espacial.
 • Signatura dels acords de SALT

  Signatura dels acords de SALT
  Els acords SALT es van signar al final de cada una de les negociacions entre els Estats Units i l'URSS per a limitar les armes nuclears estratègiques i frenar la carrera armamentística.
 • Guerra del Yom Kippur

  Guerra del Yom Kippur
  La Guerra del Yom Kippur, també coneguda com la Guerra Araboisraeliana de 1973 fou una guerra iniciada per Egipte i Síria per tal d'intentar recuperar els territoris perduts en mans d'Israel el 1967 a la Guerra dels sis dies.
 • Desplegament de míssils soviétics

  L'URSS va iniciar el desplegament de míssils nuclears d'abast mitjà per l'Europa Oriental que amenaçaven tot el continent.
 • Revolució islamista a l'Iran

  Revolució islamista a l'Iran
  La Revolució iraniana es refereix al procés de movilitzacions que van desembocar en l'enderrocament de la Dinastia Pahlavi sota el xa Mohammad Reza Pahlavi ( qui tenia el suport del Regne Unit i Estats Units), i que va significar la instauració de la República islàmica actualment vigent a l'Iran.
 • Ronald Reagan i el programa antisoviétic

  Ronald Reagan i el programa antisoviétic
  Ronald Reagan adopta una postura radical i opta per la duresa i l'agressivitat. Provocà un desplegament massiu de míssils a l'Europa Occidental. Augmenta extraordinàriament la despesa militar i la investigació de naves armes.
 • La doctrina Reagan

  Reagan anuncia que els EEUU donarà suport als rebels que lluiten contra règims comunistes al Tercer Món.
 • Arribada al poder de Gorbatxov

  Arribada al poder de Gorbatxov
  Gorbatxov canvià radicalmente les politiques internacionals soviétiques, adoptant una política de diàleg amb els EEUU amb l'objectiu s'abaixar la cursa d'armaments. A més a més, impulsà la Perestroika, un procés reformador de l'URSS.
 • Tractat de Washington

  Tractat de Washington
  Tractat entre els EEUU I l'URSS sobre l'eliminació dels seus míssils de rang mitjà i de curt abast.
 • Caiguda del mur de Berlín

  Caiguda del mur de Berlín
 • Acords de pau i desaparició del bloc comunista

  Acords de pau i desaparició del bloc comunista
  Mikhaïl Gorbatxov i GeorgeBush es van reunir a Malta per donar per acabada la Guerra Freda, la congregació es va suscitar setmanes després de la caiguda de l'Mur de Berlín.
 • Reunificació d'Alemanya

  Reunificació d'Alemanya
  L'antiga República Democràtica Alemanya va ser incorporada a la República Federal Alemanya.
 • Dissolució de l'URSS

 • Period: to

  Procés descolonitzador

  Tot i que durant el període d’entreguerres ja s’havien iniciat diversos moviments d’independència, va ser des de la postguerra quan va fer-se present un nou fenomen descolonitzador, un procés a través del qual els pobles anteriorment dominats i explotats per Occident assolirien la independència. Sovint aquests nou països haurien de posar-se de part d'un dels dos blocs.
 • Period: to

  Máxima tensió

 • Period: to

  Guerra del Vietnam

  La Guerra del Vietnam va ser el conflicte bèl·lic entre la República Democràtica del Vietnam, els Estats Units d'Amèrica i el règim dictatorial de Vietnam del Sud que va tenir lloc entre els anys 1954 a 1975, amb la intervenció de diversos països estrangers, especialment dels EEUU al sud I l'Unió Soviética i la Xina al nord. Els EEUU van perdre i van haver de retirar-se degut a un gran desgast, significant axiò la major derrota militar del país.
 • Period: to

  Coexistència pacífica

 • Period: to

  Guerra Afganosoviética

  Afganistan estava governada per un régim afí a l'URSS. El 1979 el govern afgà patia l'oposició de diverses guerrilles armades. L'URSS organitzà una invasió per no perdre la regió. Les guerrilles rebien suport dels EEUU, Pakistan i Arabia Saudita. El que semblava ser una ocupació ràpida, va acabar desembocant en una guerra de desgast. Va resultar en el fracàs soviétic.
 • Period: to

  Rebrotada i final de la Guerra Freda

 • Period: to

  Revolucions democràtiques al bloc comunista

  Degut a la suavització del control ideológic i polític en gairebé tots els països del bloc comunista va donar com a resultat la aparició de moviments favorables al establiment de sistemes democràtics occidentals.