Daphne

Evolució de les teories de la comunicació

  • Period: to

    Revolució Industrial : segona fase

    La segona fase de la Revolució Industrial, que va veure una expansió i sofisticació majors de les tecnologies industrials, incloent l'ús més extens de l'electricitat i el desenvolupament del transport ferroviari.
  • Neixement de la semiòtica

    Neixement de la semiòtica
    Es considera que la semiòtica neix com a camp d'estudi amb les obres de Ferdinand de Saussure i Charles Sanders Peirce a finals del segle XIX i principis del segle XX.
  • Conductisme "Psychology as the Behaviorist Views it"

    Conductisme "Psychology as the Behaviorist Views it"
    John B. Watson publica aquesta obra considerada el manifest del conductisme.
    El conductisme va tenir una gran influència en la comunicació, especialment en relació amb l'estudi dels efectes dels mitjans de comunicació basats en l'aproximació estímul-resposta.
  • Period: to

    1ª guerra mundial

  • Inici de la "comunicació de masses"

    Inici de la "comunicació de masses"
    És el moment de màxim apogeu del primer mitjà de comunicació de masses modern: el diari d’informació general.La sociologia es comença a interessar pels mitjans de comunicació –Max Weber fa una ponència sobre una sociologia de la premsa al Congrés de l’Associació de Sociòlegs Alemanys, el 1910–, i així es comença a tenir consciència del paper social de la premsa, sobretot s’evidencia una gran preocupació per la influència sobre l’opinió pública.
  • Popularització de la Ràdio

    Popularització de la Ràdio
    Transmissions regulars de ràdio a EEUU
  • Period: to

    Teories interpretatives

    Dins les teories de la comunicació i la informació situaríem en la metodologia interpretativa i bàsicament qualitativa l'Escola de Palo Alto, l'interaccionisme simbòlic, el construccionisme i l'etnometodologia. Podríem situar el seu desenvolupament principalment des dels anys 1920 fins als anys 1970, tot i que tenen influència fins a l'actualitat.
  • Neixement de l'Escola de Frankfurt

    Neixement de l'Escola de Frankfurt
    Coneguda oficialment com a Institut per a la Recerca Social (Institut für Sozialforschung), va ser fundada a Frankfurt, Alemanya.
  • Teoria de l'agulla hipodèrmica

    Teoria de l'agulla hipodèrmica
    Als anys 30 te gran influencia la Teoria de l'agulla hipodèrmica o teoria de la bala màgica, etc. Apuntava una gran influència dels mitjans sobre la societat. Així, els missatges dels mitjans de comunicació s'insinuaven "sota la pell" i podien atacar els membres receptors, tal com succeeix amb una injecció amb una agulla hipodèrmica, sense possibilitats de mediació o reelaboració per part d'aquests membres. Un dels referents associats amb aquesta teoria és Harold Lasswell.
  • Period: to

    Mass Communication Research

    "Mass Communication Research" (Recerca en Comunicació de Masses) es un període de desenvolupament intensiu en l'estudi dels mitjans de comunicació nord-americans i els seus efectes sobre les audiències, amb investigadors com Paul Lazarsfeld o Harold Lasswell. A mesura que es va expandir com a camp d'estudi, va incorporar perspectives funcionalistes.
  • Period: to

    Teories crítiques de la comunicació

    Les teories crítiques de la comunicació sorgeixen amb l'Escola de Frankfurt als anys 1930-1940, destacant figures com Horkheimer i Adorno. A la dècada de 1960, Marshall McLuhan revoluciona l'anàlisi dels mitjans amb "Comprendre els mitjans de comunicació". Des dels anys 1970, Jurgen Habermas amplia aquestes perspectives amb la seva teoria de l'acció comunicativa.
  • Interaccionisme Simbòlic

    Interaccionisme Simbòlic
    "Mind, Self, and Society" de George Herbert Mead va ser publicat postumament. Aquesta teoria es considera una pedra angular dins les metodologies interpretatives, enfocant-se en la importància de la comunicació i la interacció social en la construcció del significat.
  • Orson Welles : La guerra de los mundos

    Orson Welles : La guerra de los mundos
    Quan, el 1938, Orson Welles va aconseguir espantar milers d’americans amb l’adaptació radiofònica de la novel·la d’H. G. Wells La guerra dels mons, es connfirma la idea que es tenia de la gran influència dels mitjans de comunicació (cinema, ràdio i premsa).
  • Serge Tchakhotine "La violació de les masses per la propaganda política"

    Serge Tchakhotine "La violació de les masses per la propaganda política"
    L’obra de Serge Tchakhotine titulada La violació de les masses per la propaganda política, publicada el 1939, il·lustra la concepció dels mitjans dominants en aquesta època.
  • Period: to

    2ª guerra mundial

  • Teoria dels dos esglaons

    Teoria dels dos esglaons
    La teoria dels dos esglaons de la comunicació va ser plantejada en una investigació de Lazarsfeld, Berelson i Gaudet (1944), que estudiava com es formen les actituds polítiques. La influència puntual del missatge, és el resultat de l’experiència grupal, per mitjà dels líders d’opinió.
  • bombes atòmiques d'Hiroshima i Nagasaki

    bombes atòmiques d'Hiroshima i Nagasaki
    El 6 i el 9 d'agost de 1945 les forces armades dels Estats Units llencen les primeres bombes atòmiques, durant la Segona Guerra Mundial. Aquests dos bombardejos van marcar les úniques vegades que armes nuclears han estat utilitzades en un conflicte bèl·lic i van tenir conseqüències devastadores per a la població i l'entorn de les ciutats afectades.
  • Period: to

    Teories Funcionalistes

    Després de la Segona Guerra Mundial, el funcionalisme comença a destacar-se com a marc teòric dins del camp de la comunicació. podríem englobar-ho principalment entre 1945 i 1960, com a període de màxima influència, a partir dels anys 60 va començar a experimentar una gradual reavaluació i crítica.
  • Inicis de la disciplina

    Inicis de la disciplina
    Els estudis de comunicació es converteixen en una disciplina. El 1948, amb el model de Lasswell i el model de Shannon, es fixa el camp d’estudi i es legitima la disciplina científicament.
  • Popularització de la TV

    Popularització de la TV
    Els anys 50 es popularitza de la televisió com a mitjà de comunicació de masses, amb un creixement exponencial en el nombre de llars amb televisors, especialment als Estats Units i posteriorment en altres països.
  • Escola de Palo Alto

    Escola de Palo Alto
    Es podria considerar l'origen de l'Escola de Palo Alto el 1955, quan es va fundar el Mental Research Institute (MRI) a Palo Alto, Califòrnia. Destaquen autors com Gregory Bateson, Paul Watzlawick i Don D. Jackson, entre d'altres.
  • Period: to

    Guerra de vietnam

  • Teoria de la dissonància cognitiva

    Teoria de la dissonància cognitiva
    El psicòleg social Leon Festinger va formular la teoria de la dissonància cognitiva que afirma que les persones tenim tendència a produir relacions consonants i a evitar la dissonància entre les conductes i actituds pròpies. Quan una persona rep missatges contraris a la seva manera de pensar intenta reduir els conflictes interns que li poden provocar.
  • Construccionisme Social

    Construccionisme Social
    El 1966 es considera un moment clau pel construccionisme, moment en que Berger i Luckmann van publicar "La construcció social de la realitat", una obra fonamental del moviment.
  • Teoria de l'etnometodologia

    Teoria de l'etnometodologia
    Harold Garfinkel va publicar "Studies in Ethnomethodology", principal referent teòric d'aquesta aproximació.
  • Arribada a la lluna

    Arribada a la lluna
    L`Apollo 11 en una missió especial de la NASA arriba a la lluna, Neil Armstrong s'immortalitza amb la frase "Aquest és un petit pas per a un home, però un gran salt per a la humanitat".
  • Apogeu de la semiòtica

    Apogeu de la semiòtica
    L'apogeu de la semiòtica es produeix als anys 70, destacant-se autors com Roland Barthes o Umberto Eco.
  • Teoria del distanciament

    Teoria del distanciament
    La teoria del distanciament en el coneixement va ser introduïda al treball "Mass Media Flow and Differential Growth in Knowledge" per Phillip J. Tichenor, George A. Donohue, i Clarice N. Olien, publicat el 1970 a "Public Opinion Quarterly". Argumenta que l'increment d'informació beneficia més a aquells amb major estatus socioeconòmic, ampliant la bretxa de coneixement.
  • Teoria de l'agenda setting

    Teoria de l'agenda setting
    La teoria de l’establiment de l’agenda o agenda setting es va donar a conèixer amb l’article "The Agenda Setting Funcion of the Mass Media" de McCombs i Shaw, publicat l’any 1972 a la revista Public Opinion Quarterly. Afirma que hi ha una relació causal i directa entre el contingut del mitjans de co- municació i la percepció per part del públic del que és el tema més important del dia.
  • Es crea el telèfon mòbil

    Es crea el telèfon mòbil
    Martin Cooper, un enginyer de Motorola, va fer la primera trucada des d'un telèfon mòbil prototip.
  • Informe MacBride Unesco

    Informe MacBride Unesco
    L'informe MacBride, "Moltes veus, un sol món", va ser publicat el 1980 per la UNESCO. Representa un canvi en la percepció de la comunicació internacional. Els països comencen a establir polítiques de comunicació amb les quals protegeixen tant la seva indústria comu- nicativa com la seva cultura.
  • Teoria de l'espiral de silenci

    Teoria de l'espiral de silenci
    Elisabeth Noelle-Newman és l'autoria d'aquesta teoria que parteix del principi que els individus tenen una sèrie d’opinions personals, que no manifesten llevat que tinguin el suport d’altri. Així, quan un té una opinió no majoritària, perquè no apareix als mit- jans de comunicació ni rep suport dels individus del seu entorn, sol decidir silenciar-la i propagar així l’espiral del silenci entre tots aquells que podrien pensar com ell.
  • Fabricant Consentiment: Chomsky i Edward

    Fabricant Consentiment: Chomsky i Edward
    Noam Chomsky i Edward S. Herman: "Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media" (1988), una obra que desenvolupa el "Model de Propaganda", analitzant com els mitjans de comunicació serveixen als interessos del poder econòmic i polític, influenciant la opinió pública de manera que beneficia les elits.
  • Caiguda del mur de Berlín

    Caiguda del mur de Berlín
    S’inicia la postmodernitat. El 1989 cau el mur de Berlín i es produeixen canvis geopolítics notables.
  • Period: to

    Societat de la informació

    Societat de la informació és una de les denominacions creades pels científics socials per a definir la situació actual. Es fa referència a la in- formació com a l’element central de la societat, però no solament pel que fa a les estructures polítiques i econòmiques, sinó també a la vida quotidiana de cadascun dels ciutadans.
  • Jensen: Manual de Metodologies Qualitatives per a la Recerca en Comunicació de Masses

    Jensen: Manual de Metodologies Qualitatives per a la Recerca en Comunicació de Masses
    "A Handbook of Qualitative Methodologies for Mass Communication Research", publicat el 1991. Aquesta obra és significativa perquè ofereix una perspectiva àmplia sobre les metodologies qualitatives en la recerca en comunicació de masses, demostrant el seu compromís amb un enfocament interdisciplinari i comprensiu en l'estudi dels mitjans.
  • Period: to

    Guerra dels Balcans

  • World Wide Web i expansió de l'internet

    World Wide Web i expansió de l'internet
    El llançament del navegador web Mosaic, va facilitar l'accés del gran públic a Internet i va inaugurar l'era del World Wide Web com a plataforma d'informació, comunicació i serveis accessible a usuaris no tècnics.
  • Manuel Castells L'era de la informació

    Manuel Castells L'era de la informació
    Amb el primer volum "La sociedad red" apareixent el 1996. Castells analitza l'impacte de la revolució tecnològica en la societat, economia i cultura, establint el concepte de "societat xarxa".
  • Neix Blogger

    Neix Blogger
    Es crea una de les primeres plataformes de blogging, clau en el desenvolupament dels mitjans socials i la comunicació en línia, precedint i influenciant l'expansió de les plataformes de xarxes socials.
  • Atemptat a les Torres Bessones

    Atemptat a les Torres Bessones
  • Period: to

    Guerra d'Irak

  • Neixement de facebook

    Neixement de facebook
    Aparició de la plataforma Facebook
  • Neix Twitter

    Neix Twitter
    Aparició de la plataforma Twitter, ara X.
  • Apple crea l'Iphone

    Apple crea l'Iphone
    El llançament de l'iPhone d'Apple marca un punt en la popularització del que podia ser un smartphone, iniciant l'era moderna dels telèfons intel·ligents amb pantalles tàctils, navegació per Internet, i múltiples aplicacions.
  • Neix Instagram

    Neix Instagram
    Aparició de la plataforma Instagram