Roma

eix cronològic de l'Antiga Roma

 • 753 BCE

  Fundació de Roma

  Fundació de Roma
  Roma va ser fundada pels germans bessons Ròmul i Rem. El primer rei va ser Ròmul.
  https://www.disfrutaroma.com/leyenda-romulo-remo
 • Period: 753 BCE to 509 BCE

  Monarquia

  La monarquia va ser una forma de govern. Va ser el periòde més antic de l'Antiga Roma, aquest periode de temps va estar governada per reis. Va començar amb la fundació de Roma i va acabar amb l'expulció del ùltim rei.
 • 509 BCE

  Tarquini el Soberbi va ser derrocat

  Tarquini el Soberbi va ser derrocat
  Tarquni el Soberbi va ser el setè i últim rei, va ser derrotat per els patricis. Era el nét de Tarquini Prisc i gendre de Servi Tul·li, a qui va assassinar a una conspiració amb la seva esposa. Ell va inicar la guerra contra els volscs, els va derrotar i va conquerir Suèssia Pomètia.
 • 509 BCE

  S’instaura la República

   S’instaura la República
  Era governat pel Senat controlada pels patricis, i per dos cònsols escollits cada dos anys. Aquesta forma de govern va començar quan van excluir a l'últim monarca al 510 a.C
 • Period: 509 BCE to 27 BCE

  República

  La República també va ser una forma de gover, en la qual va mantenir tot el seu poder al centre d'Italia durant esl segle V a.C. i en el segle IV i III va començar a governar tota la península Itálica. Va ser governada per el cenat, dirigida per els patricic i dos consols escollits quada dos anys. Amb la trobada de Càrtago, roma va poder dominar més terres com: Sisilia, corcega, cerdanya i la península ibèrica
 • 401 BCE

  Roma controlava el Lacio

  Roma controlava el Lacio
  Lacio era la rego un habitaben els llatins. Roma va conquerir El Laciop per una discucio que hi va haver-hi entre Patricio i Pelebeyo. I d'aquesta manera va començar a controlar Lacio
 • 401 BCE

  començant a envair l’imperi romà occidental.

  començant a envair l’imperi romà occidental.
  A pincipis del segle V, van comencçar a intentar invair l'imperi romà occidental. Van entrar per la frontera de Rin i van començar a envair l'imperi romà occidental
 • 201 BCE

  Roma controlava tota la península itàlica

  Roma controlava tota la península itàlica
  Roma, poc a poc, a principis del segle III, va anar conquerint tota la penísula Itàlica i molt mes. D'aquesta manera va anant agafant poder i riqueses i van ser molt rics i poderosos, ja que van conquerir moltes terres.
 • 146 BCE

  La derrota cartaginesa

  La derrota cartaginesa
  En aquesta derrota, els romans van controlar Sicília, Còrsega, Sardenya i la península ibèrica. Va ser una gran batalla final on es van enfrentar els romans contra els cartagonesos. Com que roma tenia molt de poder i els van guanyar en aquesta guerra, van controlr les ciutat on ells habitaben.
 • Period: 133 BCE to 123 BCE

  La reforma fallida dels Graco

  Són una seria de lleis formades per Tiberi Sempronio Graco i Cayo Sempronio Graco, dos germans, de la família dels Graco. Aquestes lleis afaborian a La plebs urbana, els itàlics que no tenien la ciutadania romana i els cavallers.
 • Period: 91 BCE to 87 BCE

  La guerra social

  Aquesta guerra va succeir a l'interior de roma on es van enfrentar els romans amb els Italians. Va ser una guerra civil. Aquesta guerra es va produir perquè esl romans no els hi van concedir la igualtad als italians.
 • Period: 88 BCE to 81 BCE

  Primera guerra civil de roma

  Aquesta guerra va ser un dels grans conflictes militars polítics de la república romana. Aquesta guerra va portar el fi del sistema politic roma. L'origen de l'conflicte es troba a Àsia menor, on el rei Mitrídates VI de Ponto havia iniciat una política expansionista, el que el va enfrontar a Roma i al seu aliat el regne de Bitínia. El comandant de Mitrídates, Arquelau, va derrotar a l'exèrcit de Bitinia a la batalla del riu Amnias, i a l'exèrcit romà a la batalla de la muntanya Scorobas.
 • Period: 73 BCE to 71 BCE

  La rebel·lió dels esclaus

  Al adquirir roma tant de poder, es va distingir una gran diferencia de societat. Després de les conquestes a orient i a occident, el nombre d'esclaus de guerra arribats a Itàlia constituïa dues cinquenes parts de la població de Roma. Les seves condicions de vida eren molt dura.
 • Period: 60 BCE to 53 BCE

  primer triunmvirat

  El primer triunmvirat el van crear, Pompeu, Cras i Juli Cèsar. va ser l'aliança política d'auestes persones
 • Period: 49 BCE to 45 BCE

  Segona Guerra civil romana

  Quan Juli Cèsar va conquerir Galia va començar la segona guerra civil. En la segona guerra civil Juli Cèsar es va enfrentar personaltment contra la fracció tradicionalista.
 • 47 BCE

  Juli cèsar el dictador vitalici.

  Juli cèsar el dictador vitalici.
  Com que Juli Cèsar va alcançar les magistratudes més altes, els van nombrar el dictador vitalici i va dominar la República despres de guanyar la guerra civil.
 • 44 BCE

  Juli Cèsar és assasinat

  Juli Cèsar és assasinat
  Un grup de scenedors va assasinar a Juli cèsar a cops de puny, ja que va tenir molts triunf i va tornar de la guerra amb molt de poder.
 • Period: 43 BCE to 48 BCE

  2n triumvirat

  El 2n triumvirat consisteix en una serie de carrecs publics que van ser formats per Marc Antoni, Octavi i Lèpid .
 • 31 BCE

  Octavi és proclamat enperador

  Octavi és proclamat enperador
  va ser un home d'estat i lider militar romà. va ser el primer que va governar la dinastia Juliclàudia. Va ser el primer emperador i ql que va gobernar més temps.
 • Period: 27 BCE to 476 BCE

  Imperi

  L'imperi també va ser una forma de govern, governada per reis. Va ser el succecor de la República romana. Aquesta forma de govern, va conquerir tot el mediterrani i gran part d'Europa occidental.
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3d/Western_Roman_Empire_395_Tribes.png
 • Period: 27 BCE to 180 BCE

  Pax Romana

  La pax roana és uanexpresió que prove del llaí que vol dir el llarg teps que va vivir l'Imperi Romà. Va ser un periode de calma i tranquilitat. En aquest periode aproximadament es va desarollar la quarta guerra civil.
 • 212

  ciutadania romana

  ciutadania romana
  La ciutadania romana empedia gaudir d'uns serts drets com ara el de votar. Això ho aplicaven a les persones més pobres
 • Period: 293 to 324

  Tetrarquia

  La tetrarquia va ser una forma de govern creada per el emperador romà Diocleciano. Aquest va escollir a tres persones per repartirse el poder de roma. Aquestes quatre persones eren Maximiano,Galerio i Constancio Cloro
 • Period: 303 to 313

  Gran persecució als cristians

  Van haveri deu persequsions contra els cristians a l'època romana.
  Els cristians eren perseguits per no cristians i per inclus gent cristiana de creencia diversa.
 • Period: 307 to 337

  Constantí reunifica l’imperi i tolera el cristianisme

  constanti va reunificar l'Imperi roma i va ser el primer emperador que va aceptar i tolerar el cristianisme
 • 330

  Constantinoble la nova capital de l'imperi.

  Constantinoble la nova capital de l'imperi.
  Constantinobel va ser la nova capital de l'Imperi roma. La va construir constantí el gran i la va anar fent més iportant fins que va arribar a ser la capital.
 • 380

  Teodosi I converteix el cristianisme en la religió oficial de l’imperi romà

  Teodosi I converteix el cristianisme en la religió oficial de l’imperi romà
  Teodosi va convertir el cristianisme en una religió oficial a l'imperi romà.Quan Jesucrist va néixer l'Imperi Romà es trobava en el seu apogeu i dominava tot el Mediterrani. Al principi el cristianisme entrà en conflicte amb la religió romana tradicional però acabà essent la religió oficial de l'Imperi Romà
 • 395

  Mort de teodosi

  Mort de teodosi
  Quan Teodosi va morir l'imperi romà es va dividir en dos. El imperi romà d’orient i imperi romà d’occident.
 • 410

  els ostrogots envaeixen Roma

  els ostrogots envaeixen Roma
  Els ostrogots van començar a envair roma, van guanyar les guerres i les vataies i és van quedar part de roma
 • 476

  FI DE L’IMPERI ROMÀ D’OCCIDENT

  FI DE L’IMPERI ROMÀ D’OCCIDENT
  el líder got Odoacre acaba amb l'últim emperador romà Ròmul Augústul