Bandera de la union europea

La construcció de la Unió Europea

  • Fi de la Segona Guerra Mundial a Europa.

    Sorgeixen ideologies per a evitar un altre possible conflicte semblant. Perquè, el continent està devastat. Hi ha milions de persones mortes, ferides o desplaçades. 6 Milions de jueus han estat assassinats en l'Holocaust.
  • Creació del Consell d'Europa

    Creació del Consell d'Europa
    Deu països d'Europa Occidental creen el Consell d'Europa per a promoure la democràcia i protegir els drets humans i l'Estat de Dret. El Conveni Europeu de Drets Humans entra en vigor el 3 de setembre de 1953.
  • Pla per a una nova cooperació política a Europa

    El ministre francès d'Afers exteriors, Robert Schuman, presenta un pla per a aconseguir una cooperació més estreta. Proposa integrar les indústries del carbó i de l'acer d'Europa Occidental. Més tard, la Unió Europea comença a celebrar el 9 de maig com el «Dia d'Europa».
  • Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer

    D'acord amb el Pla Schuman, sis països signen un tractat per a gestionar en comú les seves indústries del carbó i de l'acer. D'aquesta manera, cap país pot produir armes de guerra per a tornar-se contra els altres, com en el passat. Aquests sis països són Alemanya, França, Itàlia, els Països Baixos, Bèlgica i Luxemburg. En 1952 entra en vigor Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer.
  • Tractat de Roma

    Tractat de Roma
    Va establir la Comunitat Econòmica Europea i la Comunitat Europea de l'Energia Atòmica. També, les bases per a la integració econòmica europea en promoure la lliure circulació de béns, serveis, persones i capitals entre els països membres. Considerat una fita en la història de la integració europea, el Tractat de Roma va marcar l'inici del que eventualment es convertiria en la Unió Europea.
  • Incorporació - BENELUX (Bèlgica, Holanda, Luxemburg) França, RFA, Itàlia.

  • Naixement del Parlament Europeu

    Naixement del Parlament Europeu
    La primera reunió de l'Assemblea Parlamentària Europea, precursora del Parlament Europeu actual, se celebra a Estrasburg (França), amb Robert Schuman com a president triat. Substitueix a l'Assemblea Comuna de la Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer, i passa a dir-se Parlament Europeu el 30 de març de 1962.
  • Els «vibrants 60» – Una etapa de creixement econòmic

    La dècada dels 60 és un bon moment per a l'economia, afavorit, entre altres coses, pel fet que els països de la CEE deixen de cobrar drets de duana per les transaccions comercials entre si. També acorden un control conjunt de la producció d'aliments, de manera que tothom tingui menjar suficient. Al maig de 1968 es produeix una revolta estudiantil a París, i molts canvis en la societat i els hàbits de vida s'associen a la «generació del 68».
  • Creació de l’EFTA

    Creació de l’EFTA
    El seu objectiu principal era promoure el lliure comerç entre els seus països membres i fomentar la cooperació econòmica. Els països fundadors van ser Àustria, Dinamarca, Noruega, Portugal, Suècia, Suïssa i el Regne Unit. El 3 de maig del 1960 va ser firmada
  • Creació de l'Associació Europea de Lliure Comerç

    Es crea l'Associació Europea de Lliure Comerç (AELC) per a promoure el lliure comerç i la integració econòmica entre determinats països no pertanyents a la CEE: Àustria, Dinamarca, Noruega, Portugal, el Regne Unit, Suècia i Suïssa. En 2020, els membres de la AELC són Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa.
  • Construcció del mur de Berlín

    El Govern comunista d'Alemanya de l'Est construeix un mur que travessa Berlín. Es converteix en un símbol de la separació entre Europa de l'Est i Europa Occidental durant la Guerra Freda.
  • Primera política agrícola comuna

    La primera política agrícola comuna atorga als països de la CEE un control conjunt de la producció d'aliments. Hi ha suficients aliments per a tots i els agricultors tenen bons ingressos. L'efecte secundari no desitjat és la sobreproducció, amb grans quantitats d'excedents. Des de la dècada dels 90, les prioritats han estat reduir els excedents, augmentar la qualitat dels aliments i promoure la sostenibilitat.
  • La CEE signa el seu primer gran acord internacional

    Els sis països membres signen el Conveni de Yaoundé per a promoure la cooperació i el comerç amb divuit antigues colònies a Àfrica. En l'actualitat, la UE manté una relació especial d'aquest tipus amb 79 països de les regions d'Àfrica, el Carib i el Pacífic (ACP) i està treballant per a establir una associació més estreta amb Àfrica per a fer front als reptes comuns a tots dos continents.
  • Signatura del «Tractat de fusió»

    Se signa a Brussel·les el Tractat pel qual es fusionen els poders executius de les tres Comunitats (la Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer, la Comunitat Econòmica Europea i Euratom), i entra en vigor l'1 de juliol de 1967. A partir d'aquest moment, les Comunitats Europees tenen un únic braç administratiu (la Comissió) i un únic poder executiu (el Consell).
  • Tractat de Brussel·les

    Tractat de Brussel·les
    Objectiu: racionalitzar les institucions europees. La creació d'una única Comissió i un únic Consell al servei de les, en aquells dies, tres Comunitats Europees (CEE, Euratom i CECA). Va ser derogat pel Tractat d'Amsterdam.
  • Inici de la Unió Duanera

    Els sis països membres de la CEE eliminen els drets de duana sobre els productes importats entre si, permetent el lliure intercanvi transfronterer per primera vegada. També apliquen els mateixos drets a les seves importacions de tercers països. El comerç entre aquests sis països i amb la resta del món creix ràpidament.
  • Incorporació - Regne Unit, Irlanda, Dinamarca

  • Política Regional Europea

    Tenen l’objectiu d’impulsar el creixement econòmic de les regions de la UE i millorar la qualitat de vida.
  • Sistema monetari europeu

    S’havia de crear un sistema monetari a Europa per a la lliure circulació de béns, serveis, capitals i persones i tenir un únic mercat, per a un equilibri i pacificació de la revolució política. Els beneficis són:
    - Eliminació dels costos de transacció a conseqüència de la substitució de les diferents monedes nacionals per una moneda única.
    • Eliminació de la incertesa associada a la variació dels tipus de canvi de les monedes dels països que s'integren en la moneda única.
  • Incorporació - Grècia

  • Incorporació - Espanya i Portugal

  • Acta Única Europea

    S’encarrega de modificar els Tractats constitutius de les Comunitats Europees i estableix la cooperació política europea. Amb l'entrada en vigor de l'Acta Única Europea (AUE), va passar a ser oficial la denominació de «Parlament Europeu».
  • Incorporació - RDA (República Democràtica d'alemanya)

  • Acord Schengen

    L'Acord de Schengen és un acord pel qual diversos països d'Europa van suprimir els controls a les fronteres interiors i van traslladar aquests controls a les fronteres exteriors.
    En formen part:
    Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Dinamarca, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Islàndia, Itàlia, Letònia, Liechtenstein, Lituània, Luxemburg, Malta, Noruega, Països Baixos, Polònia, Portugal, República Txeca, República Eslovaca, Romania, Suècia i Suïssa.
  • Tractat de Maastricht

    Tractat de Maastricht
    Objectiu: preparar la Unió Monetària Europea i introduir elements d'unió política (ciutadania, política comuna de relacions exteriors i assumptes interns).
  • Incorporació - àustria, Suècia i Finlàndia

  • Zona euro

    Zona euro
    És un conjunt d’estats membres de la Unió Europea que han decidit adoptar com a moneda l’euro, i d’aquesta manera han creat la unió monetària. Països que en formen part:
    Àustria, Bèlgica, Croàcia, Xipre, Estònia, Finlàndia, França, Alemanya, Grècia, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Portugal, Eslovàquia Eslovènia, Espanya
  • Incorporació - Polònia, Hongria, República Txeca, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Letònia, Lituània, Malta i Xipre (part grega de l’illa)

  • Incorporació - Bulgària i Romania

  • Tractat de Lisboa

    Tractat de Lisboa
    Objectiu: fer la UE més democràtica, més eficient i millor capacitada per a abordar, amb una sola veu, els problemes mundials, com el canvi climàtic. El Tractat de Lisboa aclareix quines competències:
    - s'atribueixen a la UE
    - s'atribueixen als països membres de la UE
    - es comparteixen.
  • Incorporació - Croàcia

  • Period: to

    Brèxit

    El Brexit és un acrònim de dues paraules en anglès: Britain (Gran Bretanya) i èxit (sortida), que fan referència al procés de sortida del Regne Unit de la Unió Europa.
  • Sortida - Regne Unit