Guerra

GUERRA DE SUCCESSIÓ

  • Mort de Carles II

    Mort de Carles II
    El darrer rei hispànic de la dinastia dels Habsburg, Carles II, mor sense descendència i això va plantejar un greu problema internacional perquè es van posar en joc el control dels territoris europeus i ultramarins de la monarquia hispànica.
    La política matrimonial de les monarquies europees va comportar que a la mort de Carles II hi hagués tres candidats, Felip d'Anjou (Felip V), Carles arxiduc d'Àustria (Carles III) i Josep Ferran de Baviera, però aquest últim va morir abans que Carles II.
  • Period: to

    Felip v

    En el testament, Carles II va deixar la corona a Felip V però alguns països europeus (Anglaterra, Holanda, Àustria i Portugal) no ho van acceptar i van defensar els drets a la corona de Carles arxiduc d'Àustria. Inicialment, els catalans van reconèixer a Felip V com a rei, i aquest va jurar les Constitucions de Catalunya en les Corts de 1701- 1702. A les Corts es va evidenciar la divisió entre els favorables de Felip V (botiflers) i els partidaris de Carles III (vigatans)
  • Declaració de guerra

    Declaració de guerra
    L'any 1702 es va declarar la guerra a Lluís XIV de França i a Felip V, rei de la monarquia hispànica. Aqust conflicte es conegut com la guerra de successió i va tenir lloc, no només a la península Ibèrica, sinó també a la resta de continent europeu.
  • Period: to

    GUERRA DE SUCCESSIÓ

    La guerra de successió va durar des de l'any 1702 a l'any 1713.
  • Pacte de Gènova

    Pacte de Gènova
    Es va signar el pacte de Gènova entre els vigatans i Anglaterra on s'hi acordava el suport català a Carles III a canvi d'ajut militar.
    Aquell mateix any l'arxiduc junt amb el general Moragues desembarquen a Barcelona, fan fora a Felip V i Carles III jura les constitucions de Catalunya.
    Catalunya i tota la Corona d'Aragó van prendre part en el conflicte al costat dels aliats i va esdevenir un dels principals escenaris de la guerra de Successió.
  • 1707

    L'arxiduc aconsegueix entrar a Madrid però es derrotat en la batalla d'Almansa. Els borbons conquisten Almansa, els regnes d'Aragó i València i ocupen Lleida i Menorca.
    Felip V va abolir les institucions de govern dels territoris conquerits i les va substituir per altres d'origen castellà.
  • Period: to

    1707 - 1714

    Enfrontaments en territori català.
  • Period: to

    1707 - 1711

    Els borbons van guanyant territori i cada cop la pressió sobre Barcelona és més gran.
    El general francès Pòpuli era un terrorista militar ja que disparava directament a la població, i no a la muralla, per a que es rendissin.
  • 1711

    Els austriacistes només controlaven una petita part del principat de Catalunya.
    Mor l'emperador d'Àustria i tots els terrenys que estaven en la seva possessió passen a ser del seu germà, és a dir, de Carles III i fou aleshores que les potències europees van iniciar les negociacions per posar fi a la guerra.
  • Tractat d'Utrecht

    Tractat d'Utrecht
    Es va signar el tractat d'Utrecht on es reconeixia a Felip V com a rei de la monarquia hispànica. Aquest tractat però no va solucionar el cas dels catalans, que van seguir lluitant, tots sols, contra les tropes borbòniques hispàniques i franceses.
  • Period: to

    Resistència catalana

    Les tropes borbòniques anaven ocupant tot el territori fins que només Barcelona i Cardona quedaven fora del seu control. El setge de Barcelona s'inicià el juliol de 1713.
    50.000 homes a ordres del duc de Berwick enfrontats contra 7.000 comandats pel conseller en cap de la ciutat, Rafael Casanova. La resistència va ser tan terrible com l'atac, i l'11 de setembre, amb els enemics dins la ciutat, el cap militar de l'exercit català, Antoni de Villarroel, va prendre la decisió de rendir-se.