grecia

  • 3500 BCE

    QUE ES L´ANTIGA GRÈCIA?

    L'antiga Grècia és el període de la història de Grècia que té gairebé un mil·lenni, fins a la mort d'Alexandre el Gran, també conegut com a Alexandre Magne, esdeveniment que marcaria el començament del període hel·lenístic subsegüent.
  • 800 BCE

    INICI DE GRÈCIA

    Durant el segle VIII aC, Grècia comença a emergir de l'edat fosca grega que havia succeït la civilització micènica i la civilització minoica. L'alfabetisme s'havia perdut i l'escriptura micènica havia estat oblidada. Els grecs, però, van adaptar l'alfabet fenici al grec i començaren a realitzar escrits des del 800 aC. Grècia va ser dividida en petites comunitats autònomes, un patró imposat per la geografia de la península.
  • 722 BCE

    MARINA DE GUERRA EN L´ANTIGA GRÈCIA

    La marina de guerra en l'antiga Grècia, va romandre directament sotmesa a l'expansió territorial, que n'era alhora la finalitat i la condició necessària. Alguns estats de l'antiguitat van saber dotar-se d'una poderosa marina de guerra: Atenes en el segle de Pèricles, Egipte, Cartago i Rodes en el període hel·lenístic, i Roma en el curs de les guerres púniques, a la darreria de la república.
  • 650 BCE

    CONFLICTES SOCIALS I POLITICS

    Les ciutats gregues eren, originàriament, monarquies, encara que moltes n'eren massa petites i el terme basileus ('rei') dels seus governants pot ser confús. Sent una regió amb escassesa de terra per a llaurar, eren els terratinents els qui tenien el poder i els qui formaven una aristocràcia guerrera que s'involucrava en petites guerres internes i, així, van eliminar ràpidament la monarquia.
  • 620 BCE

    AGRICULTURA

    L'agricultura en l'antiga Grècia era la base de l'economia de la zona. Prop del 80 per cent de la població es dedicava a aquesta activitat.
    Sent una excel·lent tasca per al ciutadà comú, va donar llum a un estil de vida i a uns costums que van persistir durant tota l'antiguitat
  • 590 BCE

    ECONOMIA

    L'economia de l'antiga Grècia es caracteritzava per la gran importància de l'agricultura, activitat que venia condicionada per la relativa pobresa dels camps de cultiu en consonància amb les característiques de la geografia de Grècia. Al començament del segle vi aC, es van desenvolupar l'artesania i el comerç.
  • 507 BCE

    EL SORGIMENT DE MACEDÒNIA

    El Regne de Macedònia s'havia format al segle VII aC i va ocupar un paper poc influent en la política grega fins al segle V aC. A principis del segle IV aC, el rei Filip de Macedònia,pretenia ser acceptat com a nou líder de Grècia, i recuperà la llibertat de les ciutats gregues d'Àsia del domini persa. En prendre les ciutats gregues d'Amfípolis, Metona i Potídea, guanyà el control de les mines d'or i argent de Macedònia i això li donà recursos per assolir les seves ambicions.
  • 499 BCE

    GUERRES PERSES

    A Jònia, sobre la costa egea, les ciutats gregues que incloïen els grans centres de Milet i Halicarnàs no van poder mantenir la independència i van ser conquerides per l'Imperi persa al segle VI aC. El 499 aC, els grecs es van aixecar en la Revolta jònica, i Atenes i altres ciutats gregues van donar-los suport.
  • 460 BCE

    PERIODE CLÀSSIC: PRIMER CLASSICISME

    En la segona meitat del segle els escultors arriben a un domini de la tècnica que permet d'establir uns cànons o models de bellesa ideal, basats en les parts del cos. Els cossos apareixen en actituds de repòs i serenita .Les grans figures d'aquest període són: Miró, Policlet i Fidies. Una de les obres de Miró es el Discòbol .
  • 454 BCE

    EL DOMINI D' ATENES

    Les guerres perses van produir un segle de domini atenès sobre tots els afers grecs .Atenes era l'única senyora de la mar i Corint era la seva rival més seriosa. L'estadista més important d'aleshores era Pèricles, que utilitzaria el tribut dels membres de la Lliga de Delos. La lliga s'havia convertit en l'imperi d'Atenes, un canvi simbolitzat per la transferència de la tresoreria de Delos al Partenó el 454 aC.
  • 432 BCE

    GUERRA PELOPONESA

    El 432 aC, tornà a esclatar la guerra entre Atenes i Esparta i els seus aliats. Les causes immediates de la Guerra peloponesa varien segons el relat. No obstant això, tres en són les causes consistents entre els historiadors antics, principalment Tucídides i Plutarc.
  • 395 BCE

    DOMINACIÓ DE ESPARTA I TEBES

    Amb la fi de la guerra peleponesa, Esparta dominaria l´antiga Grècia, però l´elit guerrera no va poder prendre el seu lloc.En pocs anys el partit deocràtic va prendre el poder de Atenes i altres ciutats. El 395 aC es espartana van treure a Lisandra del poder i Esparta va perdre la supemacia naval temporal. Atenes, Argos , Tebes i Corint van amenaçar el domini espartà en la guerra coríntia.