Grecia i roma

Grècia i Roma

By agenda
 • 2600 BCE

  Creació de la civilització Minoica

  Creació de la civilització Minoica
  Es creu que aquesta civilització provenia de l'Anatolia. És anomenada així en honor al rei Minos.
 • Period: 2600 BCE to 1500 BCE

  Civilització Minoica

  Va ser una cultura prehel·lenística de l'edat de Bronze. Es va desenvolupar a l'illa de Creta. És una cultura especialment coneguda pel seu art i per començar a escriure amb una escriptura sil·làbica anomenada Lineal A.
 • 1600 BCE

  Erupció dels volcà de l'illa Thera

  A l'illa Thera, ara anomenada Santorini, fa uns 3600 anys una erupció va destruir l'illa, que es va quedar envoltada en un núbol de més de 30 km d'alt. Es duda que quedaren supervivents, i si alguns van quedar, van fogir en vaixells.
  ~La data varia molt segons l'anàlisi~
 • Period: 1600 BCE to 1200 BCE

  Civilització Micènica

  Va ser una civilització que rep el nom de Micenes. Els pobles micènics també rebien el nom de aqueus. Es dedicaven a la guerra i la pirateria i al comerç i la caça. Es va desenvolupar a Creta, Rodes, la costa d'Àsia Menor (Troia) i Xipre, controlant així totes les rutes del Mediterrani.
 • 1500 BCE

  Arribada dels Aqueus

  L'arribada dels Aqueus va donar fi a l'època Mionoica. La data no se sap exactament.
 • Period: 1200 BCE to 146 BCE

  GRÈCIA

 • 1184 BCE

  Conquista de Troia pels Aqueus

  Es va donar en la guerra de Troia, on els aqueus van sorgir guanyadors. A la Ilíada, d'Homer està narrat el conflicte. Va començar l'any 1194 a.C. i va finalitzar l'any 1184 a.C.
 • 1100 BCE

  Arribada dels Doris

  La llegenda explica que els doris van prendre possessió de la península del Peloponés en un fet anomenat el 'Retorn dels Heraclides'. La data de la invasió no està molt clara, es pensa que va ser al segle XII a.C.
 • Period: 1100 BCE to 800 BCE

  Edat Obscura

  Va ser una època de pobresa , tant econòmica com cultural. L'enorme quantitat de despeses reals, la migració dels aqueus per l'arribada dels doris i les poblacions sotmeses i la creació de ciutats-polis amb molt poca població van empobrir Grècia.
  ~També va ser un terme per referir-se al començament de l'Edat Mitjana~
 • Period: 800 BCE to 500 BCE

  Época Arcaica

  És una època on es van consolidar les ciutats-polis, però van entrar en una crisi econòmica per el creixement de la població i la insuficiència de terres agrícoles. Molts grecs van emigrar i fundar altres ciutats o colònies. A més, el govern era d’una minoria de persones nobles, anomenades ‘aristoti’. Aquesta forma de governar s’anomena oligarquia, ‘govern d’uns pocs’. L'any 776 a.C. es van celebrar les primeres Olimpiades, ahí va començar el calendari grec. A més, va nàixer la filosofia.
 • 753 BCE

  Fundació de Roma per Ròmul

  La llegenda conta que Ròmul i Rem van ser abandonats de petits i acollits per una lloba. Uns anys després, van decidir fundar una ciutat al costat del Tíbet. Ròmul comçà a fer un surc al sòl per delimitar la ciutat i Rem, fent-li la burla la va passar, per lo qual, Ròmul el mata. Finalment Ròmul crea la ciutat de Roma.
 • Period: 753 BCE to 509 BCE

  Monarquia de Roma

  Va ser una forma de govern amb reis elegits pels ciutadans per les seues virtuts. El rei era el cap suprem de la justícia, el govern, l’exercit i la religió. El primer rei fou Ròmul, al 616 a.C.
  En aquesta època es van diferenciar els patricis, amb terres i obligacions militars i els plebeus, que no tenien drets polítics i era quasi tota la gent.
 • Period: 753 BCE to 476

  ROMA

 • Period: 509 BCE to 27 BCE

  República de Roma

  La republica va consolidar el seu poder al centre de Italia. Fou una societat basada en dos estaments: els aristocràtics, patricis; i la gent empobrida, els plebeus. Va ser l'època més favorable per als plebeus, que van aconseguir més drets. També va ser una època de gran esplendor en quant a conquestes, tenint el domini de quasi tota la costa mediterrània. El fi de la republica es donarà per tres guerres civils entre el 88 a.C i el 31 a.C.
 • Period: 500 BCE to 336 BCE

  Época Clàssica

  Va ser la época de més esplendor de Grècia.Es va iniciar amb les Guerres Mèdiques, després de les quals, Atenes crearà una lliga amb les ciutats Jòniques, la Lliga de Delos, per defensar-se dels atacs perses. a Atenes es va instaurar una democràcia limitada. Tot açò va fer que Atenes tinguera la seua millor època, cosa que va portar un enfrontament a la Guerra del Peloponès amb Esparta, on serà derrotada.
 • 490 BCE

  Batalla de Marató

  Va ser l'enfrontament que va iniciar les Guerres Mèdiques. Es van enfrontar els perses contra les polis gregues juntament a Atenes i Esparta.
 • 469 BCE

  Inici del govern de Pèricles

  Pèricles va ser un gran influent en la política, orador i militar. Va exercir el càrrec de polític entre l'any 469 a.C. i l'any 429 a.C.
 • Period: 336 BCE to 146 BCE

  Época Hel·lenística

  Va començar amb el regnat de Alexandre el Gran, que va crear un imperi que en el qual s'expandira tota la civilització grega i la llengua grega es parlarà per arreu del món. És considera una època de transició entre l'esplendor de l'època clàssica i el que després serà l'Imperi Romà.
 • 323 BCE

  Mort d'Alexandre el Gran

  Mort d'Alexandre el Gran
  Va ser rei del Regne grec de Macedònia, conqueridor de l'Imperi Persa i un líder militar molt important del món antic.
 • 219 BCE

  Conquesta de Sagunt per Aníbal

  Va ser un enfrontament militar enter els cartaginesos, que van resultar guanyadors i els saguntins.
 • 218 BCE

  Segona Guerra Púnica

  Va ser la guerra més important de les tres guerres Púniques. Es van enfrontar els romans i els cartaginesos. Com a resultat, l'Imperi Cartaginés va finalitzar. Va durar desde l'any 218 a.C. fins al 201 a.C.
 • 146 BCE

  Conquesta de Grècia per Roma

  Conquesta de Grècia per Roma
  Després de la batalla de Corint en la que va sorgir victoriosa Roma, l'estat grec va resultar destruït totalment.
 • 52 BCE

  Conquesta definitiva de la Gàl·lia

  Va ser el conflicte entre els romans i algunes tribus gal·les. La guerra d'Alèsia va culminar la guerra de les Gàl·lies, que va durar entre el 58 a.C. i el 52 a.C.
 • 44 BCE

  Mort de Juli Cèsar

  Mort de Juli Cèsar
  Va ser un líder polític i militar que provenia d'una família aristòcrata. Va ser dictador de Roma.
 • Period: 27 BCE to 476

  Imperi Romà

  Octavi August, fill de Juli Cèsar, va reunir els poders civils militars que abans exercien els magistrats. Es van distingir dos etapes: l'Alt Imperi i el Baix Imperi.
 • Period: 27 BCE to 284

  Alt Imperi Romà

  Va ser una etapa prospera econòmicament, amb una eficaç administració i un exèrcit professional. L'imperialisme es caracteritzava per concentrar els poders en els prínceps, en una sola persona. Aquesta època s'anomenara 'Pax augusta', i serà una època o el Senat i les assemblees seran quasi inexistents.
 • Period: 284 to 476

  Baix Imperi Romà

  L'Imperi va caure en crisi per: la divisió del territori (Orient i Occident) governats per dues persones per zona, després es tornara a unificar i més endavant tornara a separar-se; l’empobriment de la població provocant revoltes, invasió de pobles germànics i crisi política per canvis d’emperador per assassinats. L’Imperi d’Occident caurà al 476, mentre que el d’Orient quasi un segle després, al 1453.
 • 324

  Cristianisme a l'Imperi Romà

  Cristianisme a l'Imperi Romà
  Al principi, el cristianisme va entrar en conflicte amb la religió romana tradicional, però va acabar sent la religió oficial de l'imperi gràcies a l'emperador Constantí.
 • 395

  Divisió de l'Imperi per Teodosi

  Divisió de l'Imperi per Teodosi
  Va ser emperador de l'Imperi Romà d'Orient. Amb la mort dels seus dos germans, va ser emperador de tot l'Imperi, cosa que va durar tan sols tres anys perquè va morir. Amb açò, l'Imperi es va tornar a dividir entre els seus tres fills.
 • Period: 395 to 476

  Imperi Romà d'Occident

  Després de la divisió de l'Imperi Romà per l'emperador Dioclecià, la part esquerra de l'imperi es va anomenar així.
 • Period: 395 to 1453

  Imperi Romà d'Orient

  La part de la dreta de l'imperi Romà va durar quasi un segle després del d'Occident, amb la caiguada de Constantinoble.
 • 476

  Conquista de Roma per Odoacre

  Conquista de Roma per Odoacre
  Odoacre va ser un cap de les tribus germàniques, que van conquerir l'Imperi Romà d'una manera violenta.
 • 1453

  Conquista de Constantinoble

  Conquista de Constantinoble
  La Caiguda de Constantinoble o Conquesta de Bizanci pels turcs va ser un esdeveniment històric que marcà també el final de l'Edat Mitjana a Europa.