Geschiedenis Tijdlijn

  • 15,000 BCE

    De grotschildering in Lascaux

    De grotschildering in Lascaux
    Op zondag 8 september 1940 vond de 17-jarige jongen Marcel de grot van Lascaux. Hij had gehoord dat er een ondergronds tunnel was. Naast een omgevallen boom vond hij inderdaad een gat. Vier dagen later ging hij samen met drie vrienden naar de plek. ze hadden nu lampen, touwen en messen bij zich. Ze gingen de grot in. En het bleek dat er in de grot allemaal grotschilderingen waren van 17.000 jaar oud.
  • 11,500 BCE

    Einde laatse ijstijd

    Einde laatse ijstijd
    IJstijden zijn perioden in het verleden waarin het klimaat veel kouder is dan nu. de laatste ijstijd was om 11500 v.C
  • 10,000 BCE

    Veetelt

    Veetelt
    Veetelt is een manier waarop je kan werken met de lanbouw, het gaat hier om het vokken van dieren voor wol, vlees, melk etc.
  • 10,000 BCE

    Landbouw is uitgevonden.

    Landbouw is uitgevonden.
    Landbouw is altijd al heel belangrijk geweest voor ons. Het is begonnen op 10000 v.C, daarvoor jaagden ze nog. Men kwam er achter dat ze in plaats van steeds te verhuizen ook op een plek konden blijven en zelf hun eten maken. Het begon in het Midden-Oosten, er is daar een plek en die word de vruchtbare halve maan genoemd, omdat daar de grond het meeste vruchtbaar was.
  • 8500 BCE

    De vruchtbare halvemaan

    De vruchtbare halvemaan
    De akkerbouw ontstond ongeveer 10.000 jaar geleden, in een gebied dat de vruchtbare halve maan genoemd. Eerst verzamelden jager-verzamelaars daar tarwe en gerst, maar toen ontdekten ze dat ze deze planten zelf konden kweken. Rond 8500 v.C. maakten ze er de 1e akkerbouwgewassen van.
  • 5000 BCE

    Eerste boeren in Nederland

    Eerste boeren in Nederland
    Rond 5000 v.C. stichtten de 1e boeren in Nederland hun dorpen op de vruchtbare grond in Zuid-Limburg. De landbouw verspreidde zich daarna heel langzaam. Pas 2000 jaar later was in heel Nederland een landbouwsamenleving ontstaan.
  • 3400 BCE

    Hunebedden worden gebouwd

    Hunebedden worden gebouwd
    De 1e boeren in Noord-Holland lieten duidelijk sporen achter in de vorm van hunebedden. De hunebedden waren grafkamers. Oorspronkelijk waren ze met zand bedekt waardoor ze eruit zagen als langwerpige heuvels. Daarvan zijn nu allen de kale, op elkaar gestapelde stenen. Elk stukje werd gebruikt als familiegraf. Doden werden er met zorg in gelegd en kregen voor in het hiernamaals (het 2e leven) potten met eten en drinken mee. Ook kregen ze werktuigen en sieraden mee.
  • 3000 BCE

    Egypte wordt een eenheid

    Egypte wordt een eenheid
    Rond 2300 v.C. plunderden nomaden uit de woestijn de Egyptische voorraadschuren. Over de reactie van farao Pepi 1 staat in een oud Egyptische tekst: Toen zijne majesteit optrad tegen de zandbewoners uit het oosten, richtte zijne majesteit een leger op van vele tienduizenden uit heel Egypte. Het leger verwoeste huizen, land en plunderde forten. 2x viel Egypte uiteen, maar na beide periodes kwam een farao aan de macht die erin slaagde de oude staat te herstellen.
  • 3000 BCE

    De dorpen in Egypte worden steden.

    De dorpen in Egypte worden steden.
    Egypte had een grote landbouwoverschot, er hoefde dus weinig mensen meer aan de landbouw te werken. meer mensen kregen nieuwe ambachten, zoals pottenbakker en timmerman. en omdat meer mensen nieuwe ambachten kregen werden er ook betere huizen gebouwd en werden er uiteindelijk ook steden gemaakt.
  • 3000 BCE

    Hierogliefen schrift

    Hierogliefen schrift
    Rond 3000 v.C. werd in Egypte het hiërogliefenschrift uitgevonden. Hiërogliefenis afgeleid van het Griekse woord voor 'Heilige inkervingen', omdat de tekens in het begin in steen werden uitgesneden. Dit schrift bestond uit honderden kleine tekeningen met een bepaalde betekenis. Een hoofd betekende VOLK. Andere tekens stelde een klank voor. Een leeuw stond voor de L-klank. De hiërogliefen werden vooral op de muren in de grafkamers gebruikt.
  • 3000 BCE

    Narmer veroverde beneden-Egypte

    Narmer veroverde beneden-Egypte
    Eerst was Egypte opgedeeld in twee delen: beneden-Egypte en boven-Egypte. Koning Narmer (Heerser van boven-Egypte) beneden-Egypte, hierdoor werd Egypte het echte eerste land met een centraal bestuur.
  • 2650 BCE

    De 1e piramide

    De 1e piramide
    De farao's (de koning van Egypte) werden begraven in piramides. Vanaf het eerste moment dat iemand farao werd werkte hij al aan zijn plannen voor zijn piramide. er werd veel aan gewerkt, en het was ook een eer als je mocht werken aan de piramide. In de piramide waren vele gangen en valkuilen, zodat het moeilijk was om bij de schatten en de farao te komen. Maar bijna elke piramide werd leeg geroofd.
  • 2545 BCE

    De piramides van Cheops

    De piramides van Cheops
    De piramide was oorspronkelijk ongeveer 230 meter breed en 146,59 meter hoog en bevatte ongeveer 2,2 miljoen stenen met een gemiddeld gewicht van 2500 kilogram. de piramide is nu nog steeds 138,75 hoog. de oorspronkelijke Egyptische naam was: Horizon van Cheops. deze naam verwijst mogelijk naar de rol die de piramide speelde in een mysterie waarin sterren een hoofdrol speelden.
  • 2545 BCE

    Einde jagers en verzamelaars

    Einde jagers en verzamelaars
    Er is al een hele lange tijd gejaagd, de mannen jaagden en de vrouwen kookten en verzamelde bessen en eetbare bladeren. Ze emigreerde steeds omdat er op de plek waar ze eerst waren, niet genoeg voedsel was. Ze konden dan ook niet veel spullen meenemen, daardoor bleef de bevolking klein, maar toen kwam er iemand met het geniale idee om op een plek te blijven en dan zelf eten te maken. daarmee eindigde de jager-verzamelaar tijdperk en begon het boeren tijdperk
  • 1597 BCE

    De geboorte van Mozes

    De geboorte van Mozes
    Op een dag kregen de joodse vroedvrouwen Sifra en Pua een afschuwelijke opdracht van de farao: als bij een bevalling een jongetje werd geboren, moesten ze hem doden. Toen de vroedvrouwen weigerden, gaf de farao aan de Egyptenaren bevel alle pasgeboren joodse jongens in de Nijl te gooien. 1 van de joodse vrouwen legde haar zoontje in een waterdichte mand en zette die in het riet langs de Nijl. 1 dochter van de farao vond de mand en nam hem als zijn eigen zoon mee naar huis. Ze noemde hem Mozes.
  • 1353 BCE

    Het verhaal van Achnaton

    Het verhaal van Achnaton
    In het begin van de 20e eeuw werd bij opgravingen in Luxor een vreemde ontdekking gedaan. In de tempel lagen stenen met het opschrift van een farao. Maar het hoofd ende naam waren leesbaar gemaakt. Zoiets gebeurde alleen als een farao iets heel ergs heeft gedaan. Het bleek te gaan om Amenhotep IV, die in 1353 farao was. Er zijn wetenschappers die denken dat Mozes aan het hof van Achnaton leefde, maar daarvoor bestaat ook geen bewijs.
  • 1323 BCE

    Toetachamon verslaat nubiers

    Toetachamon verslaat nubiers
    toetachamon was een machtige man, hij werd beschouwd als een god. hij was de koning van Egypte, niet raar dan dat hij een heel leger heeft. en als een koning wil je natuurlijk wel veel land dus veroverde hij het land van de nubiers. geen gemakkelijke klus. maar toch is het hem gelukt.