Vise1

Evoluția mijloacelor de informare

By martyy
  • Jan 18, 1337

    Prima tiparitura din lume

    Prima tiparitura din lume
    In Coreea anului 1377, stramosii coreenilor de astazi au tiparit o carte pe suport de hartie, intitulata Jikji.Subtitlul cartii in limba coreana (transcrisa cu litere latine) este "Baegun hwasang chorok Buljo jikji simche yojeol", ceea ce se traduce in limba romana prin "Antologia invataturii marilor calugari despre pogorarea duhului lui Buddha in somn".
  • Feb 23, 1455

    Tiparul Gutenberg

    Tiparul Gutenberg
    Este creditat cu inventarea unui nou tip de presă tipografică ce folosea, pentru prima dată în Europa, litere mobile, cu crearea aliajului folosit pentru acest tip de matrițe și cu realizarea unei întregi serii de cerneluri pe bază de uleiuri. Originea primelor prese ale lui Gutenberg este neclară, mai mulți autori considerând presele sale inițiale drept adaptări ale preselor mai vechi deja existente. Conform impactului avut, inventarea de către Gutenberg a presei cu litere mobile în Europa.
  • Jan 18, 1460

    Cerneala tipografică

    Cerneala tipografică
    Cerneala tipografică a fost inventată la doar 15 ani după prima folosire a vopselelor folosite în pictură. Acestea trebuiau să fie capabile să adere pe o suprafaţă de metal şi aveau la bază uleiurile de in, păstrate timp de un an pentru a permite sedimentului să se depună. Ulterior se putea adăuga răşina. Pigmentul negru era obţinut din funingine colectată din arderea cărbunelui. Pe la 1850 mulţi dintre tipografi încă îşi mai fabricau singuri cerneala.
  • Jan 18, 1508

    Primul tipograf roman

     Primul tipograf roman
    Din iniţiativa voievodului Radu cel Mare, Domnul Ţării Româneşti, călugărul Macarie, primul tipograf roman, care invăţase meşteşugul la Veneţia, începe activitatea de tipărire a unor cărti bisericeşti în limba slavonă. Astfel, in 1508, tipăreşte un Liturghier
  • Jan 18, 1556

    Prima carte românească

    Prima carte românească
    Diaconul Coresi tipăreşte prima carte românească la Schei.
  • Presa cu şurub

    Presa cu şurub
    Presa cu şurub a fost îmbunătăţită pentru prima dată din timpul lui Gutenberg prin introducerea unor arcuri care ajutau platoul să se ridice rapid. Putea să tipărească până la 250 de imprimări pe oră. Acum au început să apară ziarele, dezvoltându-se din pamflete tipărite. Combinaţia între publicitate şi ziare le-a permis acestora să înflorească începând cu secolul al XVII-lea.
  • Mitropolitul Varlaam tipăreşte la Iaşi

    Mitropolitul Varlaam tipăreşte la Iaşi
    Mitropolitul Varlaam tipăreşte la Iaşi, în tipografia de la Trei Ierarhi dăruita de Petru Movila, Mitropolitul Kievului, mai multe cărti bisericeşti în limba slavonă.
  • Telegraful

    Telegraful
    Cel mai raspândit a fost telegraful francezului Claude Chappe . Atunci s-a introdus şi termenelul de telegraf derivat de la grecescul tele-distanţă şi graphos-scriere. Telegraful lui Chappe era alcătuit dintr-un sistem de semafoare cu braţe, transmiterea mesajelor fiind făcută după un cod cu 172 de semne. Telegraful folosea un cod alcătuit din linii şi puncte, cunoscut sub numele de “alfabetul Morse”. Telegraful s-a răspândit foarte repede şi o reţea de sârme se întindea în întreaga lume
  • Tiparul prin litografie

    Tiparul prin litografie a fost inventat de austriacul Alois Senefelder. El a descoperit că poate tipări de pe o suprafaţă plană, netedă, din calcar cu granulaţie fină. În secolul al XIX-lea, litografia era metoda preferată pentru reproducerea de calitate a imaginilor pentru cărti şi alte publicaţii, în culori sau monocrome. La începutul secolului al XIX-lea, s-a descoperit că reproducerea imaginilor era mai bună dacă cerneala era transferată pe hârtie printr-un cilindru înfăşurat pe un cauciuc,
  • Maşina de tipărit cu abur

    Frederich Koenig a inventat maşina de tipărit cu abur care s-a folosit de către publicaţia ”The Times” din Londra.
  • Fonoautograful

    Fonoautograful
    Primul aparat pentru înregistrare fonografică, numit fonoautograf, aparține francezului Édouard-Léon Scott de Martinville. Invenția sa a fost patentată pe 25 martie 1857. Prin procedeul său, Scott putea inscipționa vibrațiile sonore pe un anume suport, dar nu le putea reda ulterior.
    Aparatul consta dintr-o pâlnie care concentra vibrațiile sonore către o membrană care avea atașat un fir din păr de porc. Firul era mișcat corespunzător vibrațiilor, inscripționând un mediu potrivit.
  • Mașina de scris

    Prima mașină de scris comercială a fost brevetată în 1868, din dorința inginerului mecanic american Christopher Latham Sholes, de a produce invenții pentru a îmbunătăți soarta omenirii. Sholes meșterea la o mașină care să imprime automat numărul paginilor din cărți, când i s-a sugerat că ar putea încerca o construcție mai complexă, care să poată imprima toate literele alfabetului. El și-a extins creația folosind la bază un vechi telegraf căruia i-a adăugat taste pentru tot alfabetul.
  • Apariţia telefonului

    Apariţia telefonului
  • Paleofonul lui Charles Cros

    Paleofonul lui Charles Cros
    În ziua de 30 aprilie 1877, inventatorul francez Charles Cros a depus la Secretariatul Academiei de Științe din Paris un plic sigilat în care se afla descrierea procesului de înregistrare și reproducere a sunetelor audibile. Această scrisoare a fost citită abia în sesiunea de deschidere a lucrărilor Academiei, pe data de 3 decembrie 1877, însă la acea dată Edison își făcuse deja publică invenția fonografului.
  • Presă rotativă

     Presă rotativă
    La expoziţia din Paris, Hippolyte Marinoni a arătat, pe o presă rotativă care folosea o rolă de hârtie, cum se tipăresc imaginile pe ambele feţe ale hârtiei, care apoi era tăiată şi fălţuită în stive de ziare, întreaga operaţie făcându-se la mare viteză.
  • Radio

    Radio
    Nikola Tesla, un fizician sârb din Croaţia, a inventat undele radio dar existenţa lor a fost promovată de Guilermo Marconi, un inventator italian. El a construit un sistem care putea transmite şi primi semnale radio de la o distanţă de mai puţin de 3 km. În 1895 a trimis un semnal radio şi după 2 ani a primit un răspuns radio din Canada, semul "x” în limbajul Morse. Odată cu această descoperire a început să se dezvolte telegrafia şi folosirea codului Morse care a fost foarte important.
  • Mașină de scris electrică

     Mașină de scris electrică
    Prima mașină de scris electrică a fost construită în 1902. Abia în anul 1920 mașina de scris a devenit un obiect cu design standard, fără ca firmele producătoare să propună dife­rențe foarte mari de aspect.
    Momentul de vârf al mașinii de scris a fost în anii 1950, când media de vânzări a atins în SUA 12 milioane de unități
  • Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România

    Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România
    La 7 aprilie 1928, Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România comandă la firma Marconi's Wirelles Telegraph Company Ltd. din Londra un post de emisie cu o putere de 12 kW și cumpără imobilul din Str. General Berthelot nr. 60, unde își instalează sediul central, și un teren de 10 ha situat în comuna Băneasa, unde se instalează o antenă puternică.
    În aceste condiții a fost posibilă prima emisiune a postului Radio Romania, joi, 1 noiembrie 1928, la ora 17, pe lungimea de undă de 401,6 met.
  • Televiziunea

    Televiziunea
    În anul 1936 S.U.A. opteaza pentru sistemul de televiziune cu 441 de linii. În Anglia a fost realizat primul reportaj de televiziune în direct în anul 1937 cu ocazia încoronarii regelui George VI.
  • Telefonul mobil

    Telefonul a devenit portabil la 20 februarie 1942, când americanul Donald M. Mitchell a cerut eliberarea unui brevet pentru telefonul său mobil, „Radio portabil pentru transmisie și recepție”. Dispozitivul transmitea folosind unde scurte, avea o rază de acțiune limitată și cântărea nu mai puțin de 2,5 kg.
  • Dezvoltarea internetului

     Dezvoltarea internetului
    În anii ’80, odată cu dezvoltarea internetului şi a tehnicii IT, a avut loc o nouă revoluţie în domeniul tipografic, mai cu seamă în prepress, prin inventarea CTP-ului şi a programelor de prelucrare a imaginii.
  • Proiectul World-Wide Web,

    Tim Berners-Lee propune proiectul World-Wide Web, nou sistem informaţional destinat mai ales cercetătorilor din fizica energiilor înalte, sistem pe care-l dezvoltă în cadrul CERN până în 1992.