esquema o arbre evolutiu

By Vidall
 • 4500 BCE

  Ardipithecus ramidus

  Ardipithecus ramidus
  és una espècie extinta d'homínid. Aquesta espècie va ser definida per Tim White i el seu equip a partir del descobriment de mandíbules a l'Àfrica Oriental en 1992-1993. Els fòssils trobats tenen 4,5 milions d'anys d'antiguitat i corresponen a almenys nou individus. Els principals llocs es troben a Etiòpia, Àfrica.
 • 4000 BCE

  Australopithecus anamensis

  Australopithecus anamensis
  Aquesta espècie va ser trobada i descrita el 1995 per Meave Leakey a Kenya. La seva aparença és fa aproximadament de 4 milions d'anys. Els principals jaciments arqueològics es troben a Kenya, Àfricai hi ha pocs exemplars fòssils d'aquest australopithecus.
 • 3500 BCE

  Australopithecus afarensis

  Australopithecus afarensis
  Aquesta espècie va ser descoberta el 1974 per Donald Johanson, Yves Coppens i Tim White al jaciment hadar, Awash River Valley (Etiòpia). L'espècimen trobat en aquell moment era mundialment conegut com Lucy. Té uns 3,5 milions d'anys d'antiguitat i els principals llocs es troben a Kenya, Etiòpia i Tanzània, Àfrica.
 • 3500 BCE

  Australopithecus bahrelghazali

  Australopithecus bahrelghazali
  Aquesta espècie va ser trobada el 1995 per Michel Brunet a Koro Toro Txad i està representada per una mandíbula amb set dents. Té entre 3,5 i 3 milions d'anys i els principals dipòsits es troben al Txad, Àfrica.
 • 3000 BCE

  Australopithecus africanus

  Australopithecus africanus
  Aquesta espècie d'homínid té aproximadament 3 milions d'anys d'antiguitat. Els llocs més importants es troben a Sud-àfrica.
 • 2500 BCE

  Australopithecus garhi

  Australopithecus garhi
  Les restes fòssils van ser descobertes el 1996 per un grup de recerca liderat pel paleontòleg etíop Berhane Asfaw i l'antropòleg nord-americà Tim White. Aquesta espècie d'homínid té uns 2,5 milions d'anys d'antiguitat i els principals jaciments fòssils es troben a Etiòpia, Àfrica.
 • 2000 BCE

  Homo habilis

  Homo habilis
  És l'espècie més antiga d'Hom i va viure a la sabana africana fa entre 2,5 i 1,5 milions d'anys.
 • 1800 BCE

  Homo erectus

  Homo erectus
  Les restes de erectus s'han trobat en grans àrees de la Terra com Àfrica, Àsia i Europa. La seva antiguitat aproximada es d'uns 1,8 milions d'anys i uns 300.000 anys.
 • 1500 BCE

  Australopithecus robustus

  Australopithecus robustus
  Fou descobert a la cova de Kromdraai a Sud-àfrica el 1938 per Robert Broom qui inicialment li donà el nom de Paranthropus robustus, el seu nom específic és a causa de l'aspecte molt llarg dels seus ossos. És més gran que Australopithecus africanus.
  S'han trobat altres restes a l'Àfrica oriental.
  Les restes estan datades entre 1,8 i 1,5 milions d'anys.
 • 1000 BCE

  Homo antecessor

  Homo antecessor
  Es tracta d'un hominid fòssil descobert a la Gran Dolina d'Atapuerca, província de Burgos, l'any 1997. La troballa consistirà en una trentena i escaig d'especimens d'una antiguitat d'almenys 900.000 anys.
 • 200 BCE

  Homo sapiens neanderthalensis

  Homo sapiens neanderthalensis
  La primera troballa d'un fòssil atribuït a aquest grup es va produir el 1856, a la vall del Neandertal. La distribució dels dipòsits és molt àmplia, destacant les abundants i variades formes europees, la de l'Orient Mitjà i Àsia.
  Van viure a mitjans de l'era glacial fa més de 200.000 anys fins fa uns 35.000 anys.
 • 150 BCE

  Homo sapiens sapiens

  Homo sapiens sapiens
  Sembla que les arrels de l'home modern són africanes i es remunten a uns 100.000 a 200.000 anys. A Europa, els homes moderns han estat ben representats durant uns 35.000 anys. Regne: Animàlia
  Fílum: Chordata
  Classe: Mammalia
  Ordre: Primats
  Família: Homínids
  Gènere: Homo