esquema o arbre evolutiu

By Vidall
  • 4500 BCE

    Ardipithecus ramidus

    Ardipithecus ramidus
    és una espècie extinta d'homínid. Aquesta espècie va ser definida per Tim White i el seu equip a partir del descobriment de mandíbules a l'Àfrica Oriental en 1992-1993. Els fòssils trobats tenen 4,5 milions d'anys d'antiguitat i corresponen a almenys nou individus. Els principals llocs es troben a Etiòpia, Àfrica.
  • 4000 BCE

    Australopithecus anamensis

    Australopithecus anamensis
    Aquesta espècie va ser trobada i descrita el 1995 per Meave Leakey a Kenya. La seva aparença és fa aproximadament de 4 milions d'anys. Els principals jaciments arqueològics es troben a Kenya, Àfricai hi ha pocs exemplars fòssils d'aquest australopithecus.
  • 3500 BCE

    Australopithecus afarensis

    Australopithecus afarensis
    Aquesta espècie va ser descoberta el 1974 per Donald Johanson, Yves Coppens i Tim White al jaciment hadar, Awash River Valley (Etiòpia). L'espècimen trobat en aquell moment era mundialment conegut com Lucy. Té uns 3,5 milions d'anys d'antiguitat i els principals llocs es troben a Kenya, Etiòpia i Tanzània, Àfrica.
  • 3500 BCE

    Australopithecus bahrelghazali

    Australopithecus bahrelghazali
    Aquesta espècie va ser trobada el 1995 per Michel Brunet a Koro Toro Txad i està representada per una mandíbula amb set dents. Té entre 3,5 i 3 milions d'anys i els principals dipòsits es troben al Txad, Àfrica.
  • 3000 BCE

    Australopithecus africanus

    Australopithecus africanus
    Aquesta espècie d'homínid té aproximadament 3 milions d'anys d'antiguitat. Els llocs més importants es troben a Sud-àfrica.
  • 2500 BCE

    Australopithecus garhi

    Australopithecus garhi
    Les restes fòssils van ser descobertes el 1996 per un grup de recerca liderat pel paleontòleg etíop Berhane Asfaw i l'antropòleg nord-americà Tim White. Aquesta espècie d'homínid té uns 2,5 milions d'anys d'antiguitat i els principals jaciments fòssils es troben a Etiòpia, Àfrica.
  • 2000 BCE

    Homo habilis

    Homo habilis
    És l'espècie més antiga d'Hom i va viure a la sabana africana fa entre 2,5 i 1,5 milions d'anys.
  • 1800 BCE

    Homo erectus

    Homo erectus
    Les restes de erectus s'han trobat en grans àrees de la Terra com Àfrica, Àsia i Europa. La seva antiguitat aproximada es d'uns 1,8 milions d'anys i uns 300.000 anys.
  • 1500 BCE

    Australopithecus robustus

    Australopithecus robustus
    Fou descobert a la cova de Kromdraai a Sud-àfrica el 1938 per Robert Broom qui inicialment li donà el nom de Paranthropus robustus, el seu nom específic és a causa de l'aspecte molt llarg dels seus ossos. És més gran que Australopithecus africanus.
    S'han trobat altres restes a l'Àfrica oriental.
    Les restes estan datades entre 1,8 i 1,5 milions d'anys.
  • 1000 BCE

    Homo antecessor

    Homo antecessor
    Es tracta d'un hominid fòssil descobert a la Gran Dolina d'Atapuerca, província de Burgos, l'any 1997. La troballa consistirà en una trentena i escaig d'especimens d'una antiguitat d'almenys 900.000 anys.
  • 200 BCE

    Homo sapiens neanderthalensis

    Homo sapiens neanderthalensis
    La primera troballa d'un fòssil atribuït a aquest grup es va produir el 1856, a la vall del Neandertal. La distribució dels dipòsits és molt àmplia, destacant les abundants i variades formes europees, la de l'Orient Mitjà i Àsia.
    Van viure a mitjans de l'era glacial fa més de 200.000 anys fins fa uns 35.000 anys.
  • 150 BCE

    Homo sapiens sapiens

    Homo sapiens sapiens
    Sembla que les arrels de l'home modern són africanes i es remunten a uns 100.000 a 200.000 anys. A Europa, els homes moderns han estat ben representats durant uns 35.000 anys. Regne: Animàlia
    Fílum: Chordata
    Classe: Mammalia
    Ordre: Primats
    Família: Homínids
    Gènere: Homo