Eix cronòlogic sobre l'expansió de l'slam

  • 570

    Naixement de Mahoma.

    Naixement de Mahoma.
    Fet important ja que Mahoma va ser el profeta que va crear l'islam, sense ell no existiria tal i com el coneixem. Mahoma va néixer a la Meca.
  • 610

    La crida de Al·là.

    La crida de Al·là.
    Mahoma es va sentir cridat per Déu i va considerar que Al·là (''déu'', en àrab) l'havia escollit com a profeta i missatger per combatre els pagans. Així començant a predicar una nova religió, l'islamisme, que recull molts elements de les religions hebraica i cristiana.
  • 622

    Emigració cap a Medina.

    Emigració cap a Medina.
    Aquesta emigració (hègira) marca l'inici del calendari musulmà o islamic. Mahoma i els seus seguidors van haver de fugir gràcies els numbrosos enfrontaments amb els mercaders.
  • 622

    Guerra Santa.

    Guerra Santa.
    Mahoma va posar en practica la guerra santa contra els infidels per estendre l'islam. Entre els anys 622 i 630 es van produir una sèrie d'enfrontaments militars que van colminar amb la conquista de la Meca, a la qual va participar l'exercit o defensors de Mahoma.
  • 632

    Mort de Mahoma.

    Mort de Mahoma.
    Després de la mort de Mahoma, es comença a utilitzar el sistema de califes electes. El califat succesor de Mahoma va completar la unificació d'Aràbia i conquerien Síria, Palestina i Egipte, territoris que pertanyien a l'Imperi bizantí, i també Mesopotàmia, Pèrsia, Líbia i Armènia (al Caucas).
  • 661

    Califat Omeia.

    Califat Omeia.
    Va rependre l'espansió pel nord d'àfrica i per l'Orient fins al riu Indus les fronteres de la Xina. El 711 van penetrar a la península Ibèrica, on van consolidar el seu poder després de ser aturats pels francs més enllà dels Pirineus (batalla de Poitiers, 732). Això va portar una gran i ràpida expansió.
  • 711

    Conquesta Islàmica de la península Ibèrica.

    Conquesta Islàmica de la península Ibèrica.
    Els exèrcits musulmans del Magrib, formats per soldats berbers i comandats per oficials àrabs, van aprofitar les divisions internes de la noblesa visigoda per conquerir ràpidament la panínsula Ibèrica.
  • 711

    Batalla de Guadalete.

    Batalla de Guadalete.
    Els exèrcits musulmans van vencer el rei Roderic (batalla de Guadalate) i el 720 dominaven tota la Península, excepte la franja cantàbrica. Després de la derrota musulmana a Poitiers (732), la frontera entre els islamites i els francs va quedar situada al sud dels Pirineus.
  • 711

    L'emirat.

    L'emirat.
    Inicialment, la península Ibèrica (al-Àndalus) va quedar estructurada com yn emirat dependent del califat omeia de Damasc (711-756). Però, va acabar cnvertint-se en emirat independent, amb la capital a Còrdova (756-929).
  • 750

    Califat dels Abbàssides.

    Califat dels Abbàssides.
    Les divisions internes van afavorir la instauració d'una nova dinastia califal, la dels abbàssides, des de Bagdad (Iraq), regien la major part del món islàmic, a partir del 750. Gràcies a això, el poder califat va augmentar, i es va convertir, també, en cap espiritual dels musulmans.
  • 801

    Fragmentació de l'Imperi abbàssida.

    Fragmentació de l'Imperi abbàssida.
    Es va iniciar la fragmentació de l'Imperi abbàssida: la península Ibèrica, el Marroc, Egipte i Tunísia se'n van independitzar. Això va comportar que, posteriorment, els turcs islamitzats ocupessin Bagdad (1055)
  • 929

    El califat.

    El califat.
    L'etapa de màxima esplendor econòmica, política i culturald'al-Àndalus es va donar amb el califat de Còrdova (929-1031). D'aquesta manera a la independència política s'hi afegia la independència religiosa.
  • 1031

    Els regnes de taifes.

    Els regnes de taifes.
    Arran la dissolució del calfat (1031), al-Àndalus es va fragmentar en diversos regnes islàmics independents, les taifes. Durant els segles XI i XII van evidenciar una clara inferioritat militar respecte als regnes cristians del nord per lo qual es veien obligades a pagar tributs mensuals o anuals (paries) en concepte de reconeixement del domini territorial, d'indemnitzacions de guerra o de protecció militar.
  • 1201

    Almoràvits i almohades.

    Almoràvits i almohades.
    A partir del segle XIII a causa de la submissió de les taifes a dos imperis islàmics nord-africans (almoràvits i almohades), els musulmans peninsulars van quedar de nou dividits en diferents regnes. Aleshores, el seu territori comprenia bàsicament l meitat sud de la Península, i de mica en mica fou conquerit pels regnes cristians.
  • 1238

    Regne nassarita de Granada.

    Regne nassarita de Granada.
    El darrer estat musulmà de la Península va se el regne nassarita de Granada, que dominava gran part de l'Andalusia oriental i que va previure fins l'any 1492 gràcies a la posició estratègica que ocupava, entre la península i el nord d'Àfrica. Al ser l'últim estat musulmà va ser força important així marcant un abans i un després.