Eix cronològic digital: L' Europa feudal

  • Period: 700 to 800

    S.VIII

  • 711

    Invasió musulmana AL-ANDALUS

    Invasió musulmana AL-ANDALUS
    La invasió musulmana es va iniciar el 711 i va dividir la Península a l'Estat musulmà d'al-Àndalus i als diferents comtats i regnes cristians del nord de la Península. Tots dos límits geogràfics canviaven i presentaven dos models de societat ben diferenciats.
  • 732

    Batalla de Poitiers

    Batalla de Poitiers
    La batalla de Poitiers va tenir lloc el 10 d'octubre de 732 entre les forces comandades pel líder franc Carlos Martel i un exèrcit musulmà a les ordres del valí (governador) d'Al-Àndalus Abd ar-Rahman ibn Abd Allah al-Gafiqi, prop de la ciutat de Tours, a l'actual França. Durant la batalla, els francs (cristians) van derrotar l'exèrcit musulmà i al-Gafiqi va resultar mort.
  • Period: 800 to 900

    S.IX

  • Period: 800 to 1000

    Inicis del Feudalisme

    Durant el Baix Imperi Romà la vida urbana va decaure. Als segles IV-V es produeix un replec demogràfic i una ruralització amb gran latifundisme, sistema que comporta que hi hagi una tendència a l'autosuficiència. En aquesta època es desenvolupen les lleis del colonat, que convertiran els esclaus en colons, persones lliures però vinculades a la terra.
  • 843

    Tractat de Verdun

    Tractat de Verdun
    El Tractat de Verdun va ser signat el dia 11 d'agost del 843 per Lotari I, Carles el Calb i Lluís el Germànic, fills de Lluís el Pietós i nets de Carlemany per tal de repartir-se els territoris de l'Imperi Carolingi i posar fi als anys d'hostilitat per la guerra civil franca.
  • 847

    Capitular de Mersen

    Capitular de Mersen
    El tractat de Mersen o de Meerssen, conclòs el 8 d'agost de l'any 870 a la ciutat ara anomenada Meerssen (situada al nord de Maastricht, a l'actual Holanda), va ser un tractat de partició de la Lotaríngia a la mort, l'any anterior , del seu rei Lotario II i acordat pels seus oncles els reis Carlos el Calvo de França Occidentalis (el germen de l'actual França) i Luis el Germànic de França Orientalis (el germen de les actuals Alemanya, Països baixos, Suïssa i Àustria).
  • 877

    Capitular de Quierzy

    Capitular de Quierzy
    Les Capitulacions (en francès capitular) cridades de Quierzy van ser promulgades el 14 de juny de 877 a Quierzy-sur-Oise per l'emperador Carlos el Calvo.
  • Period: 900 to 1000

    S.X

  • Period: 1000 to 1100

    S.XI

  • Period: 1000 to 1200

    Romànic

    L'art romànic es va desenvolupar a l'Europa Occidental del segle XI al xiii, després de la descomposició de l'Imperi carolingi. A banda de les influències clarament romanes i de les noves tendències aparegudes a la Llombardia, com per exemple les bandes llombardes, que havien anat experimentant amb noves formes i estructures inspirades en els edificis que restaven, també hi ha una clara assimilació de modalitats orientals.
  • Period: 1000 to 1550

    Desenvolupament del Feudalisme

    El feudalisme fou el sistema polític, jurídic, econòmic i social dut a terme durant l'Edat mitjana[1] a Europa, amb l'objectiu de protegir la població d'aquella època. Els regnes es dividien en petits territoris semi independents, en els quals el senyor proporcionava protecció als seus vassalls a canvi de tributs i treball a les seves terres.
  • 1075

    Gregorio VII

    Gregorio VII
    Papa de l'Església catòlica (1073-1085). Aquest monjo toscà va adquirir experiència en la política romana com a secretari del papa Gregori VI (1045-46) i després com a tresorer de Lleó IX (1049-54). Sota els pontificats de Nicolau II (1059-61) i d'Alexandre II (1061-73), Hildebrando es va perfilar com un dels homes més influents de la Cúria papal, representant del corrent reformista.
  • 1099

    Conquesta de Jerusalem

    Conquesta de Jerusalem
    El Regne de Jerusalem (en llatí, Regnum Hierosolymitanum), de vegades anomenat el Regne Llatí de Jerusalem o el Regne d'Acre, va ser un Estat catòlic llatí que es va fundar al Llevant mediterrani el 1099 després de la conquesta de Jerusalem a la Primera Creuada. El regne va tenir una vigència de dos-cents anys i va ocupar parts de les actuals Israel, Palestina, Líban i Jordània. Va ser destruït el 1291 amb la conquesta d'Acre pels mamelucs musulmans. La seva capital va ser Jerusalem.
  • Period: 1100 to 1200

    S.XII

  • Period: 1100 to 1550

    La Ciutat Medieval

    La ciutat medieval o feudal va néixer de la dinàmica mercantil: al final del segle xi es va produir un fet inèdit en el desenvolupament econòmic del món medieval: la integració creixent de la massa de productors directes del sector rural en l'esfera comercial.
  • 1122

    Concordat de Worms

    Concordat de Worms
    La Dieta de Worms de 1521 (en alemany: Wormser Reichstag) va ser una assemblea dels prínceps del Sacre Imperi Romanogermànic. Es va desenvolupar a Worms, Alemanya, del 28 de gener al 25 de maig de 1521. Va ser presidida pel recent emperador, Carles V.
  • Period: 1170 to 1330

    Gòtic

    L'art gòtic és un estil arquitectònic i decoratiu que fou predominant a Europa entre mitjans del segle xii i inicis del segle xv, amb la implantació del nou període anomenat Renaixement. Es caracteritza pel fet que, si bé sol ser molt ornamental i amb detalls molt treballats i realistes, no utilitza un esquema de representació general.
  • Period: 1200 to 1300

    S.XIII

  • Period: 1300 to 1400

    S.XIV

  • Period: 1400 to 1500

    S.XV

  • 1450

    Invenció de la impremta

    Invenció de la impremta
    Ell llibre imprès més antic que es conserva és el Nou Codi d'Etiqueta de Yi Gyu-bo, publicat a Corea entre 1234 i 1241. Majoritàriament s'atribueix l'invent de la impremta a Johannes Gutenberg, tot i que en realitat la impremta de tipus mòbils procedeix de l'Extrem Orient creada per Bi Sheng, qui al segle xi ja la feia servir.
  • 1453

    Els Turcs conquisten Constantinoble

    Els Turcs conquisten Constantinoble
    La caiguda de Constantinoble en mans dels turcs otomans el 29 de maig de 1453[1] va ser un succés històric que, en la periodització clàssica, marca la fi de l'edat mitjana a Europa i la fi del darrer vestigi de l'Imperi Romà d'Orient i de la cultura clàssica.
  • 1492

    Colom descobreix Amèrica

    Colom descobreix Amèrica
    Colom inicià un viatge cap a les Índies amb una nova ruta per l'oest del continent, un itinerari equivocat que el dugué fins a Amèrica el 12 d'octubre de 1492. Des d'un començament, Colom cregué haver arribat a un arxipèlag de l'Índia, de manera que no s'havia adonat que les terres on acabava de posar els peus eren un nou continent.