Download

Eix cronològic de la segona fase de la Revolució Industrial (1850-1914)

 • El primer dirigible

  El primer dirigible
  El 1852 Henri Giffard va aconseguir que un dirigible volés 27 km, el qual va ser el primer objecte volador capaç de ser controlat en un vol de llarga durada. En els anys següents altres aeronautes van anar millorant el dirigible, però encara no era molt segur per transportar passatgers. El 1900 Von Zeppelin va fer volar a un que va ser nomenat Zeppelin i així es van anomenar tots els que a l'època de la 1a Guerra Mundial s'utilitzaven.
 • El forn d'acer

  El forn d'acer
  El procediment Bessemer va ser el primer procés de fabricació químic que va servir per a la fabricació en sèrie d'acer, fos en lingots, de bona qualitat i amb poc cost a partir de l'arrel. Aquest procediment va ser anomenat així en honor de Henry Bessemer, qui va obtenir la patent el 1856 i la va utilitzar a través de la Henry Bessemer & Company, societat implantada a Sheffield, ciutat del Nord d'Anglaterra.
 • El petroli

  El petroli
  El primer pou de petroli “modern” el va perforar el 1859 Edwin Drake a Pennsilvània, als Estats Units. Drake va fer un sondeig a la vall d'Oil Creek per a l'empresa Seneca Oil i després de mesos d'esforç el petroli va brollar espontàniament d'un pou de 21 metres de profunditat.
 • La fotografia a color

  La fotografia a color
  El primer a obtenir un resultat convincent de la fotografia en color va ser el gran físic escocès James Clerk Maxwell, que va presentar el seu mètode additiu de fotografia en color a Londres, el 1861, amb la intenció de demostrar com la percepció retinal dels colors es realitza a partir de tres colors fonamentals. (Groc, vermell i blau).
 • El telèfon (Alexander Graham Bell)

  El telèfon (Alexander Graham Bell)
  El 14 de gener de 1876, el científic escocès Alexander Graham Bell va patentar oficialment el telèfon. Tot i que durant molt de temps se'ls van considerar a ell i a Elisha Gray els inventors del telèfon, la realitat és que l'italià Antonio Meucci va fer el primer prototip del telèfon l'any 1854, però per dificultats econòmiques no ho va poder patentar.
 • El fonògraf

  El fonògraf
  El fonògraf va ser inventat per Thomas Alva Edison el 21 de novembre de 1877 i va ser patentat el 19 de febrer de 1878, sent la primera màquina capaç de gravar i reproduir el so. La seva finalitat era facilitar els dictats a les oficines.
 • La bombeta (Thomas Edison)

  La bombeta (Thomas Edison)
  El 27 de gener de 1880, Thomas Alva Edison va patentar una bombeta incandescent de filament de carboni. La comercialització de la bombeta per part de la companyia d'Edison va estar plena de disputes per les patents amb els seus competidors. Anteriorment, altres científics ja havien desenvolupat models que funcionaven al laboratori (Henry Woodward, Mathew Evans, James Bowman Lindsay, William Sawyer y Warren de la Rue.)
 • La turbina de vapor

  La turbina de vapor
  La turbina de vapor moderna va ser inventada el 1884 per sir Charles Parsons, el primer model del qual va ser connectat a una dinamo que generava 7.5 kW (10 hp) de potència. La invenció de la turbina de vapor de Parsons va fer possible una electricitat barata i abundant i va revolucionar el transport marítim i la guerra naval.
 • La vacuna contra la ràbia

  La vacuna contra la ràbia
  L'any 1885, el científic francès Louis Pasteur va descobrir la vacuna contra la ràbia. Així, el dia 6 de juliol de 1885, un nen anomenat José Meister va rebre la primera vacuna contra la ràbia després que un gos amb aquesta malaltia el mossegues 14 vegades. Aquesta vacuna va ser un èxit i el nen va sobreviure.
 • El primer automòvil

  El primer automòvil
  El 29 de gener del 1886, Carl Benz va patentar el seu “vehicle motoritzat amb motor de gasolina” de tres rodes, i es va considerar com el dia del naixement de l'automòbil. Aquest mateix any, Gottlieb Daimler va crear el primer carruatge motoritzat de quatre rodes.
 • Raigs X

  Raigs X
  Els raigs X van ser descoberts per un físic alemany anomenat Wilhelm Conrad Röntgen l'any 1895. Quan ho va descobrir estava experimentant amb els tubs d'Hittorff-Crookes i la bobina de Ruhmkorff per investigar la fluorescència violeta que produïen els raigs catòdics.
  Va acabar determinant que els raigs creaven una radiació molt penetrant, però invisible, que travessava grans gruixos de paper i fins i tot metalls poc densos.
 • El cinematògraf

  El cinematògraf
  El 13 de febrer de 1895, Auguste i Louis Lumière van presentar la seva palesa “cinématographe”. Aquest terme ja havia estat patentat anteriorment per Léon Bouly l'any 1892 per descriure una màquina de presa d'imatge en moviment. Tot i així, per molta falta de pagament de l'anualitat aproximadament l'any 1894, el nom va quedar lliure de nou i va ser reprès pels germans Lumière.
 • L'aspirina

  L'aspirina
  El jove químic Felix Hoffmann va descobrir l'àcid acetilsalicílic. Graduat i doctorat en Química per la Universitat de Munic, va començar a treballar al laboratori de química de la Companyia Bayer el 1894. Va ser allà on va aconseguir obtenir àcid acetilsalicílic en una forma químicament pura i estable. La substància va demostrar tenir efectes analgèsics, antipirètics i antiinflamatoris. El 1899, la Companyia Bayer la va llançar al mercat sota el nom d'Aspirina.
 • El radi

  El radi
  El radi va ser descobert el 1898 per Marie Skłodowska-Curie i el seu marit Pierre Curie en una varietat d'uraninita del nord de Bohèmia. Mentre estudiaven el mineral, els Curie en van retirar l'urani i van trobar que el material restant encara era radioactiu. Aleshores van produir una barreja radioactiva feta principalment de bari que donava un color de flama vermell brillant i línies espectrals que no s'havien documentat anteriorment.
 • El primer llançament d'un aeroplà

  El primer llançament d'un aeroplà
  El 17 de desembre de 1903, el Flyer I, un aeroplà creat pels germans Wright, va ser llançat amb una catapulta i mantingut durant 12 segons cobrint 36 metres sobre la badia de Kitty Hawk a Ohio, tot un èxit per a l'època.