Baixa

Context històric de la indústria a Catalunya

  • Period: to

    Inicis de la indústria tèxtil

    Es comença a localitzar una forta indústria tèxtil al litoral de Barcelona, gràcies a la facilitat d’importar carbó, i ràpidament s’estén, les colònies industrials, a les riberes dels rius Llobregat, Ter i Anoia aprofitant la força de l’energia hidràulica.
  • Period: to

    Despuntament de la indústria tèxtil

    Aquesta indústria despuntarà amb força gràcies a la indústria tèxtil del cotó (Barcelona) i de la llana (Sabadell i Terrassa).
  • Period: to

    Desenvolupament de la indústria del sector agroalimentari.

    En aquests anys es comença a desenvolupar també amb força la indústria del sector agroalimentari, amb centres a les terres de Lleida, comarques de Girona, el camp de Tarragona i la regió metropolitana de Barcelona, a més del gran complex petroquímic de Tarragona.
  • Period: to

    La consolidació d'una important base social.

    Aquest inici industrialitzador es va basar en les petites i mitjanes empreses, generalment de caràcter familiar, amb baixos nivells tecnològics, de mecanització i de mà d’obra qualificada. El fort creixement vegetatiu, sumat als processos migratoris, l’aparició d’una burgesia industrial emprenedora i l’existència d’una nombrosa classe obrera, van permetre la revolució socioeconòmica del país i la consolidació d’una important base industrial.
  • Substitució de la força motriu per electricitat

    Substitució de la força motriu per electricitat
    La força motriu va ser inicialment la màquina de vapor que en el darrer quart de segle es va començar a substituir per l’electricitat. Aquest fet va condicionar que la indústria continués la seva implantació al llarg dels eixos fluvials del Llobregat i el Ter, per poder aprofitar la força motriu de l’aigua per a la generació d’electricitat per a l’autoconsum de la fàbrica tèxtil.
  • Aparició d'altres sectors industrials

    Aparició d'altres sectors industrials
    Altres sectors industrials van aparèixer com a subsidiaris de les necessitats de la indústria tèxtil, per exemple el sector de la maquinària i el ram dels tints i acabats pels filats i teixits.
  • Que va implicar el desenvolupament indústrial?

    Que va implicar el desenvolupament indústrial?
    Aquest nou paradigma de desenvolupament industrial produït a la dècada dels anys 60 del segle passat implicà la implantació a la regió metropolitana de Barcelona d’empreses multinacionals del ram de l’automòbil, material ferroviari i del sector químic, va comportar també la creació de petites i mitjanes indústries de proveïment a les grans empreses.
  • La crisi del 1960

    La crisi del 1960
    La crisi del sector tèxtil dels anys 60, va originar la diversificació industrial a tot el territori i per tant l’aparició d’altres sectors productius com el químic, el metal·lúrgic, l’hidroelèctric o el mecànic.
  • La importància de la indústria a la dècada dels 70.

    La importància de la indústria a la dècada dels 70.
    A la dècada dels 70, la indústria era el principal sector de l’economia catalana, amb el 45% del PIB, i donava feina a més del 40% de la població activa del país.
  • La crisi del 1973.

    La crisi del 1973.
    La crisi de 1973 va provocar una forta reestructuració de tot el sector industrial, diversificant els sectors i reduint el seu pes en favor dels serveis.
  • La evolució de la indústria al 2015.

    La evolució de la indústria al 2015.
    Ja en el segle XXI, el 2015, la indústria representava només el 19% del PIB i cobria un escàs 19% de l’ocupació.