BREU HISTÒRIA DE L’ESCLAVITUD ALS ESTATS UNITS

 • Period: to

  Segle XVIII

  La Il·lustració va promoure raó, llibertat i igualtat a Europa, limitant el poder governamental. Newton, Galileu i Watt van influir en ciència i tecnologia. L'expansió del comerç i les comunicacions van contribuir al progrés, però van sorgir tensions entre monarquies absolutes europees. La Revolució Francesa de 1789 va transformar la política i la societat Europea.
 • Guerra d'Independència dels Estats Units

  Guerra d'Independència dels Estats Units
  Aquest conflicte bèl·lic va anar des del 1775 fins al 1783. Es va lliurar en gran manera per la independència de les Tretze Colònies del control de Gran Bretanya. Si bé la guerra no es va lliurar específicament per a abolir l'esclavitud, molts dels líders de la revolució estatunidenca parlaven de la necessitat d'abolir-la. Malgrat això, la majoria del país va continuar permetent l'esclavitud després de la guerra.
 • Signatura constitució EUA

  Signatura constitució EUA
  La Constitució no va abordar directament la qüestió de l'esclavitud, però sí que va establir un compromís que permetia que es comptés als esclaus com tres cinquenes parts d'una persona en el recompte de població per a fins de representació en el Congrés. A més, la Constitució protegia l'esclavitud en permetre que s'importessin esclaus als Estats Units fins a 1808 i en atorgar als estats el dret a decidir si permetrien o no l'esclavitud dins de les seves pròpies fronteres.
 • Period: to

  Segle XIX

  El segle XIX va ser un període de grans canvis polítics, econòmics i socials a Europa i el món occidental. Es va caracteritzar per la Revolució Industrial, el sorgiment del nacionalisme i l'imperialisme, i la lluita per l'abolició de l'esclavitud i l'ampliació dels drets civils i polítics. En l'àmbit cultural, va ser una època de grans moviments artístics i literaris, com el Romanticisme, el Realisme, i el sorgiment de grans figures com Beethoven, Victor Hugo, Charles Dickens i Jane Austen.
 • Abraham Lincoln guanya les eleccions

  Abraham Lincoln guanya les eleccions
  L'elecció d'Abraham Lincoln com a president en 1860 va ser un factor clau que va conduir a la Guerra Civil i, finalment, a l'abolició de l'esclavitud als Estats Units. Lincoln, qui era membre del Partit Republicà, es va oposar a l'expansió de l'esclavitud als territoris de l'oest dels Estats Units i va parlar sovint sobre la necessitat d'abolir l'esclavitud. La seva elecció va portar a la secessió dels estats del sud, la qual cosa al seu torn va portar a la Guerra Civil.
 • Esclat de la Guerra de Secessió o Guerra Civil Americana

  Esclat de la Guerra de Secessió o Guerra Civil Americana
  La guerra va ser en gran part una lluita pel poder entre els estats del nord i els del sud, i la principal causa del conflicte va ser la qüestió de l'esclavitud. El sud, que depenia en gran manera de la mà d'obra esclava per a la seva economia, es va oposar a qualsevol intent del govern federal d'abolir l'esclavitud. El nord, d'altra banda, advocava per l'abolició de l'esclavitud i la igualtat de drets per a tots els ciutadans.
 • Abolició oficial de l'esclavitud

  Abolició oficial de l'esclavitud
  Es va produir a través de l'aprovació de la Tretzena Esmena a la Constitució dels Estats Units en 1865, després de la Guerra Civil estatunidenca. La Guerra Civil va ser en gran manera una lluita per l'abolició de l'esclavitud als Estats Units, i la victòria de la Unió va significar que es pogués aprovar l'Esmena a la Constitució per a prohibir l'esclavitud en tot el país.
 • Lleis Jim Crow

  Lleis Jim Crow
  Encara que l'esclavitud va ser abolida oficialment, els Estats Units encara van lluitar per la igualtat racial i la justícia durant dècades. La promulgació de les lleis Jim Crow en la dècada de 1870 va restringir els drets i oportunitats dels afroamericans en el sud dels Estats Units. Aquestes lleis, que incloïen la segregació racial i la restricció del dret al vot, van mantenir en vigor fins a la dècada de 1960.
 • Period: to

  Segle XX

  El segle XX va ser un període de grans canvis i avanços en tecnologia, ciència i política, encara que també va estar marcat per conflictes bèl·lics com les guerres mundials i la Guerra Freda. Va haver-hi importants transformacions socials, com el moviment de drets civils i l'alliberament de les dones. Tot això ha deixat una petjada en la forma en què vivim avui dia.
 • Rosa Parks

  Rosa Parks
  Rosa Parks es va convertir en un símbol de la lluita per la igualtat racial quan es va negar a cedir el seu seient en un autobús públic a un home blanc a Montgomery, Alabama. El seu arrest i el boicot subsegüent dels autobusos per part dels afroamericans de Montgomery es van convertir en un punt d'inflexió en la lluita pels drets civils als Estats Units.
 • Ruby Bridge primer dia d’escola

  Ruby Bridge primer dia d’escola
  Va ser una nena afroamericana que es va convertir en un símbol de la lluita per la igualtat racial quan va ser la primera nena afroamericana a assistir a una escola pública en el sud dels Estats Units en 1960. L'escola s'havia integrat recentment, però encara així, la Ruby i la seva família van enfrontar l'hostilitat i la violència dels opositors a la integració. La seva valentia i determinació a enfrontar aquests obstacles van inspirar a uns altres en la lluita pels drets civils.
 • Llei pels Drets Civils

  Llei pels Drets Civils
  Va ser una llei històrica que va prohibir la discriminació racial en l'ocupació, l'educació i altres àmbits de la vida pública. La llei va ser una resposta directa a la lluita pels drets civils liderada per Martin Luther King i altres activistes, i es va convertir en una clau en la lluita per la igualtat racial als Estats Units.
 • Mor Martin Luther King

  Mor Martin Luther King
  La mort de Martin Luther King Jr. en 1968 va ser un esdeveniment tràgic que va tenir un gran impacte en el moviment pels drets civils. Havia estat un dels líders més importants del moviment, lluitant per la igualtat racial i la no-violència. El seu assassinat va portar a una major consciència i acció en la lluita contra la discriminació racial.