Biologen aan het werk

 • Antoni van Leeuwenhoek wordt geboren

  Antoni van Leeuwenhoek wordt geboren
  Antoni van Leeuwenhoek is geboren in Delft op 24 oktober 1632.
  In de tijd van Antoni hadden ze al microscopen. Hij heeft er alleen wel voor gezorgd dat je beter kon inzoomen dan eerst. Hierdoor kunnen we veel beter dingen bekijken van dichtbij en achter meer dingen komen. De microscoop wordt een lichtmicroscoop genoemd. Onder de microscoop bekeek Antoni van Leeuwenhoek vooral tandsteen, pus, zaadcellen (spermatozoa) en kleine diertje in stilstaand water.
 • Robert Hooke wordt geboren

  Robert Hooke wordt geboren
  Robert Hooke is geboren op 18 juli 1635 in Freshwater, op het eiland Wight. Hij ontdekte de structuur van kurk en andere plantmaterialen deze noemde hij cellen. Hij kon Felleem van kurk al zien. Hij keek ook naar hoe de planeten bewogen. Hij is bekend door de wet van Hooke. Hier staat het verband tussen de kracht op een lichaam en de vervorming van het lichaam in beschreven.
 • Royal Society is opgericht

  Royal Society is opgericht
  De Royal Society is een gemeenschap voor allemaal wetenschappers. Het is een Britse academie door twaalf mensen opgericht.
 • Cellen worden ontdekt door Robert Hooke.

  Cellen worden ontdekt door Robert Hooke.
  In de celkern zit het DNA. Het DNA regelt wat er in de cel gebeurt. De celkern zit midden in de cel.
  De celmembraan regelt wat er in en uit de cel gaat. De celmembraan zit aan de buitenkant.
  Bladgroenkorrels zijn belangrijk voor de fotosynthese in een plant. Ze vangen de zonlicht op en verwerken ze. Het zorgt ook voor de groenen kleur van een plant. Ook maken ze zetmeel en suiker. Bladgroenkorrels zitten in de cel bij de celwand. Het zijn allemaal groene korrels.
 • Robert Hooke is overleden

  Robert Hooke is overleden
  Hij is overleden in Londen op 3 maart 1703.
 • Antoni van Leeuwenhoek is overleden

  Antoni van Leeuwenhoek is overleden
  Hij is overleden in Aldaar op 26 augustus 1732. Hij was lid van de Royal Society.
  Antoni van Leeuwenhoek heeft de microscoop verbeterd. Deze microscoop wordt een lichtmicroscoop genoemd. Dit zijn de onderdelen ervan (zie plaatje):
  Oculair
  Tubus
  Objectieven in een revolver
  Objecttafel
  Kruistafel met nonius
  Condensor
  Condensor diafragma
  Condensor-centreerschoeven
  Condensor-hoogte schroef
  Macrometerschroef
  Micrometerschroef
  Velddiafragma
  Lamphouder met lamp
  Lichtregeling
  Voet
  Statief
 • Charles Darwin wordt geboren

  Charles Darwin wordt geboren
  Charles Robert Darwin is geboren in Shrewsbury (Verenigd Koninkrijk) op 12 februari 1809.
  Toen hij op de Galapagos-eilanden was zag hij allemaal verschillende dieren. Hij vond het raar dat al die dieren hetzelfde waren, maar toch was de een groter dan de andere. Hij vond het raar en ging het onderzoeken. Hij heeft dit ook opgeschreven, de evolutietheorie.
 • Gregor Mendel wordt geboren.

  Gregor Mendel wordt geboren.
  Gregor Johann Mendel is geboren in Henzendorf bij Odrau in Oostenrijk (nu Vražné- Hynčice in Tsjechië) op 20 juli 1822. Hij zat niet bij de Royal Society.
  Gregor Mendel heeft onderzoek gedaan naar de overervingswet. Hij had twee erwten een gladde en een gerimpelde. Hij kwam erachter dat als hij die twee erwten kruiste, die nieuwe erwt kenmerken had van allebei de erwten. Dit is net zoals bij een mens. Dat je dingen hebt qua uiterlijk of gedrag waarbij je op je vader of moeder lijkt.
 • Evolutietheorie wordt bedacht door Charles Darwin

  Evolutietheorie wordt bedacht door Charles Darwin
  De evolutietheorie is bedacht en opgeschreven door Charles Darwin. Een argument voor de evolutietheorie is onder andere dat dezelfde soort dieren toch allemaal verschillend zijn. De een is groter dan de andere. De een is lichter als de ander. Het kan zelfs een heel ander dier worden.
 • Gregor Mendel laat zijn onderzoek zien.

  In 1866 publiceerde hij zijn onderzoek over erfelijkheid. Gregor Mendel deed vooral onderzoek met planten en dan met name erwten. Hij heeft ook de erwten gebruikt om onderzoek te doen naar de overervingswetten. Dit is zijn belangrijke ontdekking. Dit is een hele belangrijke ontdeking, want dit heeft ook te maken met de evolutie. Of en hoe we dan uit de aap ontstaan zijn.
 • Charles Darwin is overleden

  Charles Darwin is overleden
  Hij is overleden op 19 april 1882 in Downe (Verenigd Koninkrijk). Hij was lid van de Royal Society. Charles Darwin heeft gezegd dat de mensen uit de aap zijn ontstaan. Dit is iets dat toen helemaal niet kon in hun gedachtengang. Nu is dit een heel belangrijke ontdekking. Door deze theorie kunnen biologen niet meer normaal naar de natuur kijken zonder die evolutieleer.
 • Gregor Mendel is overleden

  Gregor Mendel is overleden
  Hij is overleden op 6 januari 1884 in Moravië Oostenrijk-Hongarije (nu Brno in Tsjechië).
 • Crick wordt geboren

  Crick wordt geboren
  Francis Harry Compton Crick is geboren in Northampton op 8 juni 1916. Francis Crick was lid van de Royal Society. Crick heeft veel samengewerkt met Watson.
  Ze hebben allebei onderzocht hoe het DNA – molecuul eruit ziet. Hun hebben dus ontdekt dat DNA twee lange strengen heeft die daarna in elkaar draaien. Nu ze dit wisten konden ze een stuk verder komen met het onderzoeken van DNA voor andere doeleindes. (Zie meer bij James Watson)
 • Watson wordt geboren.

  Watson wordt geboren.
  James Dewey Watson is geboren in Chicago 6 april 1928 en hij leeft nog steeds. James Watson is lid van de Royal Society.
  Watson en Crick hebben veel samengewerkt.
  (Zie meer bij Crick) In cellen zitten celkernen. In die celkernen zit dan je DNA. In alle cellen zit je DNA, maar in maar een klein stukje/deeltje van een cel.
  DNA doet heel veel. DNA is wat je van je ouders krijgt en je dan ook weer geeft aan je kinderen.Je kan niet zonder DNA, want DNA bepaalt eigenlijk alles wat er gebeurt.
 • Exacte structuur van DNA.

  In 1953 werd precies ontdekt hoe DNA eruit ziet. Hierdoor zijn steeds meer mensen/wetenschappers die naar de DNA gaan kijken. Gregor Mendel heeft meer ontdekt wat DNA doet.
 • Crick is overleden.

  Crick is overleden.
  Hij is overleden in San Diego op 29 juli 2004.