Biologen aan het werk!

By Marjet
 • Period: to

  Antoni van Leeuwenhoek

  Antoni van Leeuwenhoek werkte met microscopen. Hij was niet de eerste die dit deed, maar hij heeft de microbiologie toch heel erg verbeterd. Zijn microscoop was zo groot als een luciferdoosje en bestond uit twee metalen plaatjes waar een heel klein lensje tussen zat. Aan de andere kant zat een naald waar hij dingen op kon prikken. Als hij dan door de lens in het licht keek kon hij alles van heel dichtbij zien. Met schroeven kon de microscoop worden scherpgesteld.
 • Period: to

  Robert Hooke

  Robert Hooke was een engelse sterrenkundige, natuurkundige en architect.
  Hij was de eerste die het woord “cel” gebruikte nadat hij kurkweefsel had onderzocht onder een microscoop. Wat Hooke zag onder de microscoop beschreef hij al “Bijenraat”. Door de vergelijking met het bijenraat noemde hij de kleine hokjes cellen. Hier komt het woord vandaan dat wij vandaag nog steeds gebruiken.
  Hooke was lid van de Royal Society
 • Hooke vindt de cel uit

  Wat algemene informatie over cellen:
  Celkern: De celkern is de kern van een cel, de celkern regelt wat er in de cel gebeur. Celmembraan: Het omhulsul van de cel, het geeft de cel vorm en bescherming. Bladgroenkorrels: bladgroenkorrels komen voor in planten, het geeft de plant een groene kleur en zorgt voor de fotosynthese.
 • Leeuwenhoek word lid van de Royal Society

  Leeuwenhoek bekeek van alles en nog wat met zijn microscoop van tandplak tot kikkerdarmen. Antoni van Leeuwenhoek maakte in samenwerking met de Royal Society zijn ontdekkingen bekend aan de wereld. Hierna is hij in 1680 ook lid geworden van de Royal Society.
  Zijn ontdekkingen zijn natuurlijk heel erg belangrijk geweest voor de biologen na hem want bijna iedereen maakt gebruik van microscopen.
 • Period: to

  Charles Darwin

  Charles Darwin heeft de evolutietheorie bedacht. Voor Darwin waren er al een paar ideeën over de evolutie, maar Darwin is de gene die het helemaal heeft uitgewerkt. Zijn theorie legt uit dat mensen en dieren veranderen en zich aan de natuur kan aanpassen. Darwin was lid van de Royal Society.
 • Period: to

  Gregor Mendel

  Gregor Mendel was geen bioloog als beroep maar hij had er wel veel belangstelling voor.
  Mendel heeft ontdekkingen gedaan over genetica en erfelijkheid. Hij deed vooral onderzoek met erwten.
  Gregor Mendel was niet lid van de Royal Society
 • Het boek van Darwin over de evolutietheorie

  In 1859 bracht Darwin zijn boek uit. Darwin legde zijn theorie uit door middel van vogels op de Galapagos- eilanden. Op elk eiland was er een ander soort vind, die duidelijke overeenkomsten maar ook verschillen hadden. Zijn theorie was dat ze allemaal van dezelfde oerviksoort afstamde, maar door de jaren heen geevalueerd waren en veranderd en aangepast waren aan de natuur.
 • Period: to

  Francis Crick

  Francis Crick was een Engels Natuurwetenschapper die het bekenst is om zijn ontdekkingen over DNA in samenwerking met James Watson. Francis Crick was lid van de Royal Society.
 • Period: to

  James Watson

  James Watson is een Amerikaans Moleculair Bioloog. Hij is het bekenst voor zijn ontdekkingen over DNA in samenwerking met Francis Crick. Watson is lid van de Royal Society.
 • Ontdekkingen DNA- Molecuul

  Watson en Crick maken bekend dat ze ontdekkingen hebben gedaan over het DNA molecuul. Ze doen ontdekkingen zoals:
  - Een DNA molecuul kan grote hoeveelheid genetische informatie opslaan
  - Een dubbele helix structuur (Hoe meestal DNA word weergeven) kan eindeloos kopieën maken van zichzelf De functie van DNA is het opslaan van erfelijke informatie en het door geven hiervan.
 • Nobelprijs

  Watson en crick krijgen een nobelprijs voor hun ontdekkingen over DNA
 • Het doorgeven van informatie

  Een duidelijk voorbeeld hoe biologen informatie door geven kan je zien bij Watson en Crick en Mendel. Mendel heeft rond 1866 al ontdekkingen gedaan over genetica. Deze hebben Watson en Crick gebruikt om hun onderzoek naar DNA te kunnen doen. Watson en Crick hebben niet alleen de ontdekkingen van Mendel gebruikt, maar ook de revolutietheorie van Darwin.
  Een ander voorbeeld is de term "cel" die Hooke heeft bedacht die nu nog steeds word gebruikt.