Backgroundkopie

Biologen aan het werk

 • Period: to

  Biologen aan het werk

  Tijdijn over biologen en hun ontdekkingen.
 • Geboorte Anthonie van Leeuwenhoek

  Geboorte Anthonie van Leeuwenhoek
  Antoni van Leeuwenhoek werd geboren in Delft, Nederland, op 24 oktober 1632. Hij stierf op 26 augustus 1723. Zijn belangrijke ontdekking is de ontdekking van micro-organismen. Ook was hij een van de eersten die microscopen bouwde. Onder deze microscopen bestudeerde hij bacteriën in verschillende stoffen. Hij werd lid van de Royal Society in 1680. Onderdelen van een lichtmicroscoop
 • Geboorte Robert Hooke

  Geboorte Robert Hooke
  Robert Hooke werd geboren op de Isle of Wight op 18 juli 1635. Hij ontdekte veel over micro-organismen door ze na te tekenen en te beschrijven. Tevens bouwde hij microscopen. Hij was ook degene die cellen ontdekte en de naam ervoor bedacht (hij vond ze op cellen van monniken lijken). Hij was lid van de Royal Society.
  Het celmembraan houdt de celkern van de cytoplasma en ligt rond de celkern. De celkern ligt in de hoek van de cel nabij de celwand.
 • Oprichting Royal Society

  Oprichting Royal Society
  De Royal Society wordt in Londen opgericht door Sir Christopher Wren.
 • Hooke's microscoop

  Hooke's microscoop
  Robert Hooke vindt een microscoop uit die 30X optisch kon vergroten. Later wordt zijn microscoop overtroffen door de losjes op de zijne gebaseerde microscoop van Van Leuuwenhoek die rond de 480X kon vergroten..
 • Ontdekking Bacteriën

  Ontdekking Bacteriën
  In 1677 ontdekte Van Leeuwenhoek bacteriën in zijn eigen sperma, die hij omschreef als "Vele seer kleine dierkens".
 • Van Leeuwenhoek wordt lid van de Royal Society

  Van Leeuwenhoek wordt lid van de Royal Society
  Van leeuwenhoek wordt lid van de Royal Society.
 • Dood Robert Hooke

  Dood Robert Hooke
  Robert Hooke stierf op 3 maart 1703.
 • Dood van Anthonie van Leeuwenhoek

  Dood van Anthonie van Leeuwenhoek
  Stierf aan een ziekte die, doordat hij alle gruwelijke details van de symptonen zo levendig omschreef, de ziekte van Van Leeuwenhoek genoemd werd.
 • Geboorte Robert Brown

  Geboorte Robert Brown
  Robert Brown werd geboren in Montrose te Schotland op 21 december 1773 en stierf in Londen op 10 juni 1858.
  Hij was de eerste die de beweging van stuifmeelkorrels in een vloeistof bestudeerde. Hiervoor gebruikte hij een sterke, zelfgebouwde microscoop. Hij was lid van de Royal Society.
 • Geboorte Charles Darwin

  Geboorte Charles Darwin
  Charles Darwin werd geboren in Shrewsbury in Engeland op 12 februari 1809 te Downe in Engeland. Hij reisde de hele wereld over en vergeleek dier -en plantensoorten in verschillende omgevingen. Hierbij speelde de landschildpad een belangrijke rol: hij nam enkele schildpadden naar huis mee en liet ze in verschillende omgevingen van elkaar opgroeien, om te bewijzen dat omgevingen wel degelijk invloed hadden op het genotype. Met deze informatie stelde hij zijn beroemde evolutietheorie op.
 • Geboorte Gregor Mendel

  Geboorte Gregor Mendel
  Gregor Mendel werd op 20 juli 1822 in Brünn te Moravië (vooroorlogs Oostenrijk-Hongarije) geboren en stierf in het tegenwoordige Brno in Tsjechië.
  Hij was een Augustijnse monnik die onderzoek deed naar genetische wetten betreffende de kruising en overerving van stoffen, waarbij hij vooral werkte met erwten. Na zijn erwtexperimenten onderzocht hij dieren, waarbij hij zich vooral richtte op honingbijen.

  Hij was bij zijn leven betrekkelijk onbekend en was geen lid van de Royal Society.
 • Begin reis Beagle

  Begin reis Beagle
  Begin van de tweede reis van de Beagle. Charles Darwin was hierbij aan boord als natuuronderzoeker.
 • Thuiskomst HMS Beagle

  Thuiskomst HMS Beagle
  De HMS Beagle komt weer thuis in Southampton, een lading speciemen en kennis rijker.
 • Geboorte Henry Hurd Rusby

  Geboorte Henry Hurd Rusby
  Henry Hurd Rusby werd geboren in Nutley in de Verenigde Staten en leefde van 1855 tot 1940.
  Hij heeft zijn hele leven gewijd aan het onderzoeken van planten en reisde over de wereld op zoek naar vreemde plantensoorten. Meer dan 1600 plantensoorten hebben van hem een wetenschappelijke naam gekregen en deze worden vandaag nog steeds gebruikt.

  Hij was geen lid van de Royal Society.
 • Publicatie Evolutietheorie

  Publicatie Evolutietheorie
  Publicatie van Charles Darwin's On the Origin of Species.
  Hierin verklaarde hij zijn evolutietheorie. Mendel's werk en Darwin's werk bleken later opvallende overeenkomsten te hebben.
 • Ontdekking DNA

  Ontdekking DNA
  DNA werd in 1869 ontdekt door de Zwitserse biochemicus Johann Friedrich Miescher. Zijn werk werd uiteindelijk gebruikt in het onderzoek van Watson en Crick naar DNA-structuur.
 • Dood Charles Darwin

  Dood Charles Darwin
  Charles Darwin stierf op 19 april 1882.
 • Dood Gregor Mendel

  Dood Gregor Mendel
  Gregor mendel sterft in het tegenwoordige Brno, Tsjechië.
 • Herontdekking Mendel's werk

  Herontdekking Mendel's werk
  Mendel was tijdens zijn leven relatief onbekend. Zijn ontdekkingen werden genegeerd of als onzin bestempeld. Pas in 1900 werden zijn geschriften, schetsen en experimenten herontdenkt. Er werd veel waarde gehecht aan veel van zijn ontdekkingen en veel latere onderzoeken zijn erop gebaseerd, maar toch bleef zijn "slordige" werkwijze niet onomstreden.
 • Geboorte Francis Crick

  Geboorte Francis Crick
  James Watson, een Amerikaan, en Francis Crick, een Engelsman, deden samen onderzoek naar cellen en het DNA. Hun belangrijkste ontdekking was de structuur van DNA. Zij stelden dat het DNA in de celkern (ligt in een cel en wordt door celmembraan gescheiden van het cytoplasma) opgeslagen lag. Veel van hun onderzoek baseerden ze op dat van Mendel.
  George Watson leeft van 6 april 1928 tot heden. Francis Crick leefde van 8 juni 1916 tot 29 juli 2004. Beiden zijn of waren lid van de Royal Society.
 • Geboorte James Watson

  Geboorte James Watson
  James Watson, een Amerikaan, en Francis Crick, een Engelsman, deden samen onderzoek naar cellen en het DNA. Hun belangrijkste ontdekking was de structuur van DNA. Zij stelden dat het DNA in de celkern (ligt in een cel en wordt door celmembraan gescheiden van het cytoplasma) opgeslagen lag. Veel van hun onderzoek baseerden ze op dat van Mendel.
  George Watson leeft van 6 april 1928 tot heden. Francis Crick leefde van 8 juni 1916 tot 29 juli 2004. Beiden zijn of waren lid van de Royal Society.
 • Dood Francis Crick

  Dood Francis Crick
  Francis Crick sterft in San Diego op 29 juli 2004.